SD:s fem vägar till högsta makten

Mäktigaste partiet utanför regeringen genom tiderna

SD är unikt.

Det är sannolikt Sveriges genom tiderna mäktigaste parti som inte sitter i regeringen.

De har fem ingångar till den yttersta makten.

Sverigedemokraterna är det största partiet i Ulf Kristerssons regeringsunderlag, mer än dubbelt så stort som L och KD tillsammans.

Men de sitter inte med i regeringen. Men genom de samarbetsformer som partierna i regeringsunderlaget kommit överens om garanteras SD ett inflytande som vida överstiger ett normalt samarbetsparti. Som exempelvis Centerpartiet var till den förra regeringen.

SD är sannolikt det parti utanför regeringen som fått mest inflytande i Sverige genom tiderna. Så här går det till:

• Inre kabinettet, ibland kallat Ik, träffas en gång per vecka. Det finns två, ett för regeringens tre partiledare, ett för alla fyra. Där ingår Jimmie Åkesson.

Jag skulle bli mycket förvånad om han nöjer sig med mindre än vad som står i Tidöavtalet, avtalet mellan de fyra partierna på de sju politikområden de ska samarbeta om.

Han kommer såklart att utnyttja varje millimeter av det manöverutrymme han fått. Konstigt vore det annars.

• Samordningskansliet. SD får en egen avdelning inom regeringens samordningskansli för att kontrollera att Tidöavtalet följs och bereda nya frågor som dyker upp inom dess ram.

• Storleken. S och SD fick tillsammans mer än hälften av riksdagens mandat, 180 av 349.

I de frågor som de båda partierna är överens kan de alltså alltid få som de vill.

Där och i riksdagens utskott räcker det med att SD lägger ner sina röster för att regeringens förslag ska falla – under förutsättning att regeringen inte får handräckning av ett eller fler rödgröna partier. Men det lär inträffa ganska sällan.

Gruppledarmöten. Ytterligare ett tillfälle att trumfa igenom sin politik för SD är de veckovisa träffar mellan partiernas gruppledare i riksdagen som planeras.

SD:s gruppledare, och vice partiordförande, heter Henrik Vinge.

Finansutskottet. Även i finansutskottet har partierna gruppledare. Den ekonomiska politiken är särskilt viktig att samordna mellan de fyra partierna i regeringsunderlaget eftersom pengar talar, money talks, även i politiken. De ska också träffas en gång i veckan, SD:s representant heter Oscar Sjöstedt.

– Det är inte lätt att regera, sade Ulf Kristersson i somras.

Nej, särskilt inte när man samarbetar med ett större parti utanför regeringen som vet att ta för sig.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.