Löfven måste framstå som en ledare

I ​SVT-debatten måste han g​å ​i mål ​där han hittills misslyckats

Uppdaterad 2020-06-08 | Publicerad 2020-06-07

Kvällens partiledardebatt kan få en avgörande betydelse för nästa val.

I fokus står statsminister Stefan Löfven som inte lyckats tona fram som en landsfader under coronakrisen.

Det vore bra för honom om han gjorde det.

Det är en halv evighet sedan partiledarna möttes i debatt. Det var i och för sig bara fem månader sedan i riksdagen, men i en annan tid. Före coronakrisen.

Då stod helt andra frågor stod på den politiska dagordningen än det gör i dag, under pandemin.

Men i kväll i SVT drabbar riksdagens åtta partiledare samman. Debatten, i halvtid mellan valen, kommer inte avgöra riksdagsvalet 2022. Dit är det för lång tid.

Men den kan ändå bli en avgörande pusselbit för väljarna när de så småningom ska bestämma sig. Det beror på Stefan Löfven.

Sedan den nya regeringsformen, en grundlag, trädde i kraft för femtio år sedan har det visat sig vara svårt att vinna tre val i rad.

Socialdemokraterna lyckades 1988, två år efter mordet på Olof Palme, och 2002, två år efter it-kraschen. Men det är undantag från regeln.

En förklaring är att regeringar brukar ha regerat slut sig efter två mandatperioder. De har varit så upptagna av att hålla skutan igång att idéerna om framtiden tagit slut. Och det är framtiden som väljarna vill ha svar på, hur ser den ut, hur ska problemen tacklas, vilken väg ska Sverige gå.

Det brukar krävas något extraordinärt för att bli omvald en tredje gång. Som ett mord på en statsminister eller en börskrasch. Svagt motstånd kan också bidra.

Coronakrisen skulle kunna vara en sådan exceptionell händelse. Det avgörs av fortsättningen.

Socialdemokraterna har lett regeringen sedan 2014 och siktar självfallet på en tredje mandatperiod i Rosenbad. Men det hänger på Stefan Löfven om det ska lyckas.

Inte enbart på honom såklart, men den bild han ger av Socialdemokraterna och dess förmåga att leda landet på ett bra sätt kommer att spela en helt avgörande roll i de planerna.

Där är kvällens partiledardebatt i Sveriges television, utan publik, en viktig pusselbit.

Stödet för Socialdemokraterna ökade under coronakrisens första tre månader. Regeringen fick överlag goda vitsord för sitt agerande och Stefan Löfven höll tal till nationen och deltog flitigt i presskonferenser.

Nu sjunker stödet. De är inte bara hattandet med coronatesterna som ligger bakom det utan också Löfvens tvärvändning om när en coronakommission ska tillsätts – och kanske också utredningen om förändringar i lagen om anställningsskydd, Las.

Men man kan inte komma ifrån att det sjunkande stödet också hänger samman med Stefan Löfvens person. Han har trappat ner på sina offentliga framträdanden under senare tid och framstår inte som en landsfader. Om vi har någon för närvarande så är det statsepidemiolog Anders Tegnell.

Ska Löfven och hans parti ha en god chans att bilda regering igen för en tredje mandatperiod måste han steppa upp.

I kvällens debatt gäller det att inte irriterat vifta undan fakta som han inte gillar, som han gjorde vid ett minnesvärt tillfälle mot Annie Lööf (C) för ett antal år sedan.

Som statsminister, med ambitioner att förbli det, måste han inta en upphöjd position. Han måste självfallet behandla de andra debattörerna med respekt, men också som de inte spelar i samma division som han. Det är svårt, men inte omöjligt.

Misslyckas Stefan Löfven med det kan det spä på bilden av att han inte riktigt har koll på läget. Det är aldrig bra – men särskilt illa om man vill bli omvald.

I kvällens debatt deltar samtliga ordföranden för riksdagspartierna utom just Annie Lööf som är föräldraledig.

Statsminister Stefan Löfven.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.