Den leende sverigedemokraten

Publicerad 2021-11-27

KARLSTAD: Segerrusiga samlas Sverigedemokraterna på sina landsdagar. Men trots veckans politiska framgångar är SD fortfarande en udda fågel bland de övriga riksdagspartierna.

Toppstyrning och politisk turbulens är nästintill en del av SD:s dna vid det här laget.

Med stora leenden och mjuka ord hälsar Sverigedemokraterna journalisterna välkomna på partiets landsdagar. De visar på den överdådiga fikan som partiet kommer att bjuda på under helgen - är det inte den bästa fikan den här kongresstäta hösten bjudit på?

Jo fikan är bra och det är trevligt att mötas av leenden och tydlig information när man kommer som journalist till ett partievenemang, men kontrasten till hur det har varit är stor. Under de förra landsdagarna 2019, bestod fikan av ett paket Mariekex och en kanna vatten.

Det är en ny tid för Sverigedemokraterna och partiet vill att det ska vara tydligt, för alla. Landsdagarna gick under rubriken ”Vi såg det komma” och under sitt tal utropade Jimmie Åkesson ”Bort med sossarna - här kommer vi”.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under sitt tal på landsdagarna.

Segerns sötma börjar avta

I veckan firade partiet stort. Inte bara för att det budgetalternativ de varit med och förhandlat fram vann i riksdagen, utan också för att de lyckades gå i mål i en förhandling med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Men det är nu den stora utmaningen för partiet börjar.

I en rad kommuner i södra Sverige har Sverigedemokraterna redan haft en mandatperiod på sig att visa sin regeringsduglighet. Det har gått sådär. Resultatet har varit oberäkneligt och i vissa fall kaotiskt. När partiet nu går in i valrörelsen finns det planer på att utbilda de sverigedemokratiska kommunpolitikerna i att hålla en lite mer ödmjuk profil, i framtidens maktskiften.

Förhandlingarna i riksdagen har också satt fingret på ett annat problem som partiet har. Alla år i kylan har gjort att partiet gått sin egen väg när det gäller organisation och partiuppbyggnad. Resultatet är en organisation som är främmande för deras möjliga samarbetspartier och som gjort förhandlingarna onödigt svåra. Det har inte varit lätt för M och KD att förstå vem som bestämmer vad och hur i Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna har sina landsdagar i Karlstad.

Nytt parti - samma toppstyrning

Inför valet gör partiet ett stort omtag i organisationen. Anledningen är en tydligare maktfördelning inom partiet i riksdagen.

SD är riksdagens mest toppstyrda parti. En liten kärna av personer har under många år hållit partiet i stenhårda nypor.

Partiet jobbar på att återuppfinna sig självt i en form som mer liknar de andra partiernas. Samtidigt har de under landsdagarna tagit beslutet om att ge Jimmie Åkesson ett nästintill obegränsat mandat att bestämma hur han vill hantera eventuella förhandlingar med andra partier efter nästa val.