Så kan julfirandet bli av

Arkivbild.

Det har sett mörkt ut för årets julfirande. Men nu väcks det lite hopp runtom i Europa.

Om Sverige följer efter andra länder kanske det kan bli åtminstone en tillstymmelse till normalt firande.

När jag för första gången på flera månader åkte tunnelbana i går kunde jag inte låta bli att överhöra en konversation en yngre man hade i sin mobil med någon i sin familj. Den handlade om enbart en sak. Hur julen skulle firas, vilka som skulle kunna träffa och absolut inte träffas och funderingar om hur dessa möten skulle kunna genomföras på ett säkert sätt.

Jag misstänker att det är en konversation som just nu dominerar i de flesta hushåll runtom i hela Europa och även resten av världen.

Ett antal stora länder har redan gett besked till sina medborgare om vad som gäller.

I motsats till de bistra tongångar som tidigare hörts är det en förvånansvärt hoppfull bild som framträder för alla de som vill fira en jul som ligger så nära det normala som det bara går.

Frankrike, Tyskland och Storbritannien är alla inne i någon form av andra lockdown där en stor del av samhälleliga aktiviteter stängts ner och där stränga regler råder om hur många människor man får träffa och från hur många hushåll.

Även om det inte sades när restriktionerna infördes för några veckor sedan verkar taktiken hos många regeringar ha varit att det är bättre att stänga ner rejält före jul för att möjligen kunna öppna upp en aning just under helgerna.

För det är precis vad de gör nu.

Julgranar i London.

Tidigare skollov

* Tyskland släpper på restriktionerna från den 23/12 till 1/1. Under den perioden får tio människor från olika hushålla träffas för julfirande. Barn under 14 år räknas inte in. Restauranger och barer fortsätter vara stängda.

För att minska risken att skolungdomar smittar sina mor- och farföräldrar under firandet så tidigareläggs jullovet. Skolorna stänger redan den 16 december.

* I Storbritannien lättas restriktionerna under fem dagar kring jul. Då får personer från tre olika hushåll träffas och fira ihop. Man får dock inte ses på krogen.

* I Frankrike lyfts restriktionerna den 15 december. Det sägs inget om några begränsningar i antalet personer som kan träffas och det blir tillåtet att resa runt i landet utan särskilda tillstånd. Utegångsförbud råder mellan kl 21 och 07 men julafton och nyårsafton är undantagna. Caféer, krogar och barer fortsätter vara stängda.

I flera länder medger man öppet att lättnaderna över jul- och nyår införs därför att man inte tror att medborgarna kommer att följa de annars stränga umgängesreglerna. Bättre då, trots riskerna för en ökad smittspridning, att under kontrollerade former lätta lite på trycket och få människor att respektera de inskränkningar som ändå gäller.

Annars kan det bli som i USA där en alltmer uppgiven Tegnell-kopia i form av Anthony Fauci vädjar till folk att inte resa för att fira högtiden Thanksgiving i dag. Men fem miljoner amerikaner har redan passerat landets flygplatser samtidigt som smittspridningen är rekordhög och dödstalen nått över tvåtusen per dag.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.

Stänga skidorter

Som vanligt är det inte lätt att få ens alla EU-länder att dra åt samma håll.

Österrikes unge förbundskansler Sebastian Kurz avvaktar med besked om säger att lättnader över julen helt handlar om data över smittspridningen. Sjunker den kan det bli lättnader. Annars inte.

Tyskland vill få till en stängning av alla skidorter i Alperna. Frankrike har redan beslutat att hålla sina stängda. Italien tvekar medan Österrike, där Ischgyl var en av de stora smittohärdarna i februari-mars, och Sverige tror att man kan ha dem öppna på ett coronasäkert sätt.

Fortfarande finns inga besked om vad som gäller i Sverige kring jul. Men om våra makthavare kikar ut över Europa kanske de kan bli lite inspirerade att följa det franska, tyska och brittiska exemplet.

De flesta människor inser redan att den här julen kommer att bli annorlunda. Majoriteten vill "göra rätt" och följa de rekommendationer som kommer från myndigheterna. Men man vill samtidigt i rimlig omfattning få möjlighet att fira en jul som ligger så nära den normala som är möjligt.

Även om Sverige inte infört någon regelrätt nedstängning så råder nu strängare restriktioner än någon gång tidigare under pandemin. Med fyra veckor kvar till jul finns det goda möjligheter att smittspridningen åter sjunker vilket skulle ge möjligheter till vissa lättnader även i de svenska rekommendationerna just under julen.

Sverige kan precis som övriga Europa göra klart att det handlar om en tillfällig lättnad just för att underlätta julfirandet. Ett temporärt ljus i mörkret.