Därför kan förundersökningen mot Ebba Busch läggas ner

Det var väntat att en förundersökning om grovt förtal skulle inledas mot Ebba Busch.

Men jag skulle inte bli förvånad om utredningen snart läggs ned.

Tvisten om ett hus mellan partiledaren och 81-årige Esbjörn är i grunden en av alla dessa civilrättsliga historier som domstolar handskas med dag ut och dag in utan att tilldra sig journalistiskt intresse.

Men i dag meddelade överåklagare Anders Jakobsson att en förundersökning om grovt förtal inleds mot Busch.

Det som fram tills nu varit en medialt lika tacksam som förenklad berättelse om den onde mot den gode tar sig därmed in i straffrättens område.

Bakgrunden är att Busch i ett inlägg på Facebook härförleden gav sin syn på husbråket. Ett inlägg som innehöll en del uppgifter som är väsentliga i sammanhanget och som pressen inte har sprungit benen av sig för att rapportera om.

Ebba Busch vid förhandlingen i tingsrätten i Uppsala.

Men KD-ledaren påstod också att Esbjörns juridiska ombud en gång i världen dömdes för ett allvarligt brott.

Det var inte särskilt intelligent gjort. Juristens bakgrund har inte någonting med tvisten att göra och KD-ledaren framstår som en kallhamrad person som inte drar sig för fula knep i tvisten.

Än värre är dock att tilltaget kan vara olagligt. Det finns nämligen gränser för vad som är tillåtet att säga om en annan person.

Påståenden om begången brottslighet, anklagelser som dessutom fått stor spridning, kan mycket väl vara förtal.

Den utpekade juristen gjorde polisanmälan. Åklagare Jakobsson bollade snabbt denna heta potatis vidare till Justitiekanslern för bedömning.

JK är ensam åklagare rörande tryck- och yttrandefrihetsbrott. Men för att en sådan prövning ska komma till stånd måste yttrandefrihetsgrundlagen plockas fram.

Och den är inte användbar när det rör sig om påståenden i sociala medier.

Ärendet skickades därför tillbaka till allmän åklagare. Vilket var väntat. Lika väntat som att förundersökning skulle inledas. Det hade om inte annat framstått som mycket slappt att bara slänga anmälan i papperskorgen.

Så vad händer nu?

Först ska det klarläggas om brott har begåtts som faller under allmänt åtal. Sedan ska åklagaren ta ställning till om underlaget räcker för att gå till rätten.

Det här må låta underligt, om lagen har överträtts borde det rimligen finnas underlag för åtal, men förtalslagstiftningen är speciell.

Huvudregeln är nämligen att den som anser sig vara förtalad själv får driva ärendet med enskilt åtal.

Det finns en god anledning att vi har den ordningen. Om polis och åklagare tvingades utreda allt ärekränkande om skurkaktighet och uselhet som människor påstår om varandra, så skulle de rättsvårdande myndigheterna snart drunkna i arbete.

Men undantag finns. Vid sällsynta tillfällen agerar åklagare. Inte minst då anklagelser om grov brottslighet får stor spridning.

Men för att åtal ska väckas räcker det inte med förtal i teknisk mening. Det krävs också att det inte anses vara försvarligt att ha spridit uppgiften.

Försvarlighetsbedömningen kan vara svår. Ofta aktualiseras motstrida intressen. Inte minst yttrandefriheten är en viktig aspekt.

Kommer åklagare att bedöma att detta är ett av de sällsynta undantagen? Kommer Jakobsson ställa Busch inför rätta?

Det är inte särskilt troligt. Jag skulle inte bli förvånad om ärendet snart är nedlagt.

Men det skulle inte nödvändigtvis betyda att detta elände är över för partiledaren. Juristen kan ju själv gå vidare.

Och ett åtal om förtal, vare sig det är allmänt eller enskilt, är det sista Ebba Busch behöver.