Ett av världens olösta mysterier

Sverige supersist i Norden med kvinnlig statsminister

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Sveriges statsminister Stefan Löfven, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir, Norges statsminister Erna Solberg och Danmarks statsminister Mette Frederiksen på de nordiska statsministrarnas årliga inofficiella sommarmöte på Island 2019.

Statsminister Sanna Marin har stått i fokus i veckan. Anledningen var den pyrande finska regeringskrisen.

Det har fått mig att åter fundera över ett av världens olösta mysterier. Nämligen varför alla nordiska länder för närvarande har en kvinna som statsminister. Utom Sverige.

Man kan möjligen förklara det med att det är en tillfällighet. Det råkade bara bli så. Inga lärdomar kan dras, inga mönster skönjas.

Men det svaret håller inte. Alla nordiska länder utom Sverige är inne på åtminstone sin andra kvinnliga statsminister. Medan Sverige inte har haft någon. Noll.

Det kan inte heller förklaras med partitillhörighet. De kvinnliga, nordiska statsministrarna representerar en rad olika partier. De som sitter nu i Helsingfors och Köpenhamn är sossar, Erna Solberg i Norge är konservativ och på Island representerar deras Katrín Jakobsdóttir motsvarigheten till Vänsterpartiet eller de gröna.

 

Den enda möjliga förklaringen till att ett av världens mest emanciperade länder ännu inte haft en kvinnlig regeringschef är sannolikt den svenska blockpolitiken. Det är i alla fall min teori.

Den har definierat maktförhållandena i svensk politik under hela efterkrigstiden och fått till följd att statsministern under de senaste fyra decennierna antingen varit socialdemokrat eller moderat.

Det är de som eftersträvar makten i dessa parter mycket medvetna om. Kommer man tillräckligt högt upp i partihierarkin kan man bli statsminister. Jag tror att det påverkar ordförandevalen på ett sätt som är negativt för kvinnor. De når inte ända fram. De faller bort i det interna tjuv- och rackarspel som män brukar var duktigare på.

Det finns bara en enda kvinna som har haft chans att bli statsminister i Sveriges moderna historia. Det var Mona Sahlin (S) 2010. Hon avgick som partiledare året därpå, efter valnederlaget.

Anna Kinberg Batra (M) hann aldrig leda sitt parti under en valrörelse. Hon tvingades bort från partiledarposten efter bara 2,5 år.

 

Jag kan givetvis ha fel. Det kan finnas andra, bättre förklaringar till att det ser ut som det gör i Sverige. Ingen kvinnlig statsminister i historien, ingen just nu och ingen i sikte.

Men fullständigt klart står att det inte kan vara en tillfällighet att ett av världens mest jämställda länder ännu inte haft en kvinnlig statsminister.

Vem var först? Norge. Gro Harlem Brundtland var statsminister i tio år, första gången 1981. Det är 41 år sedan. Fyrtioen.

Finlands statsminister Sanna Marin (S).

Nordens regeringschefer

  • Norge: Erna Solberg (M)
  • Finland: Sanna Marin (S)
  • Danmark: Mette Fredriksen (S)
  • Island: Katrín Jakobsdóttir (V)
  • Sverige: Stefan Löfven (S)

Fem saker att hålla koll på i veckan

Kvällspigg debatt
Ledarna för de åtta riksdagspartierna möts i kväll i debatt i SVT i två timmar. Coronan är ett självklart ämne i någon form. Annars kryllar det inte av superheta frågor att penetrera utom det grova våldet. Debut i detta sammanhang är det bland annat för Nooshi Dadgostar (V).


bin Ladin – död i tio år
Efter terrordåden 11 september 2001 blev Usama bin Ladin en av världshistoriens mest kända terrorister. I dag är det tio år sedan han mördades av amerikanska agenter. På 20-årsdagen av 9/11 i höst drar sig USA liksom resten av Nato och Sverige definitivt ur Afghanistan.


Mäns våld mot kvinnor
Frågan om grovt eller till och med dödlig våld i nära relationer blev på nytt högaktuell när fem kvinnor mördades på tre veckor. På torsdag har riksdagen en särskild debatt i ämnet. Justitieminister Morgan Johansson (S) företräder regeringen under debatten på eftermiddagen.


Socialt toppmöte
Stefan Löfven var värd för det första sociala toppmötet i EU, i Göteborg 2017. På fredag hålls en uppföljning i Porto i ordförandelandet Portugal. Sverige är för den ”sociala pelaren”, bland annat om arbetstagares rättigheter. Men förslaget om lagstadgade minilöner sticker i ögongen.


Café au lait i Bryssel
Belgien är ett av de länder som drabbats svårt av corona och tidvis varit nedstängt. Men enligt TT lättar det på fredag då restauranger och andra serveringar åter få slå upp portarna i det mat- och kaffeglada landet. Vi gratulerar givetvis och hoppas det håller.


Veckans citat

”Tegnell, heter han”.

Göran Persson, tidigare statsminister (S) om vem som nu har det politiska initiativet.



Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.