Mejla

Wolfgang Hansson

Superspridaren president Trump

KOLUMNISTER

MIAMI, FLORIDA. En presidents främsta uppgift borde vara att skydda sin egen befolkning från en potentiellt dödlig sjukdom.

I stället samlar president Donald Trump tusentals människor på massmöten samtidigt som smittspridningen i dessa delstater slår nya rekord.

Med lite drygt två veckor kvar till valdagen håller presidenten ett furiöst tempo. Inte minst med tanke på att han nyligen tillfrisknat från covid-19. Han drar från delstat till delstat i ett desperat försök att vända valvinden. Det är inte ovanligt att han håller två eller tre valmöten per dag.

De senaste dagarna har han varit i Florida, Georgia, North Carolina, Michigan och Wisconsin. Alla delstater som han vann 2016 och som han behöver vinna igen för att bli omvald.

I stället pekar nästan alla opinionsmätningar att Biden leder i de flesta nyckelstater. I några fall så mycket att det ligger över den statistiska felmarginalen.

Det verkar som många utanför gruppen de mest trogna börjat tröttna på Trumps föreställning. För fyra år sedan var den ny och väldigt underhållande. Jag har inte varit på många politiska möten där jag dragit lika mycket på munnen som Trumps.

Men det är som en tv-serie som så småningom förlorar sin fräschör och där många av skämten känns som trötta upprepningar.

Att ropa ”lock her up” (Lås in henne) om Hillary Clinton funkade. Men när Trump nu försöker samma taktik med Joe Biden så får den inget fäste.

Ändå samlar Trump fortfarande tusentals anhängare i flyghangare och på arenor. Ingen som helst social distansering praktiseras. Den absoluta majoriteten av åhörarna bär inga skyddsmasker vilket den amerikanska smittskyddsmyndigheten rekommenderar.

Donald Trump.

Nytt fältsjukhus

Presidenten gör sin valturné när USA befinner sig i ett läge då tio delstater visar den högsta smittspridningen sedan pandemin startade.

I en av dem, Wisconsin, började man häromdagen att bygga ett fältsjukhus med plats för 500 personer eftersom man fruktar att sängarna på sjukhusen snart inte räcker till.
Wisconsin redovisar nu 4 000 nya smittade per dag. En rad experter här i USA uttrycker stor oro för att Trumps kampanjmöten ska bidra till att ytterligare öka smittspridningen och därmed bidra till att fler amerikaner hamnar på sjukhus och dör i covid-19.

Trump vägrar dock att lyssna till kritiken. På många sätt är det ofattbart.

När jag de senaste dagarna rest runt i Florida och pratat med vanliga amerikaner råder ingen tvekan om att den fråga som oroar dem mest är presidentens hantering av pandemin. Bortsett från några riktigt trogna Trumpanhängare har jag inte mött en enda människa som tycker presidentens skött sig bra. USA står med sina 220 000 döda för nästan en fjärdedel av världens alla dödsfall.

Men i stället för att ta pandemin på större allvar och försöka hejda smittan agerar presidentens själv superspridare genom att envisas med att hålla sina stora valmöten. Det kanske stärker hans popularitet bland de riktiga kärnväljarna som tycker att det bara är att köra på med det vanliga livet och strunta i pandemin. Men det ger honom knappast några nya röster bland alla amerikaner som är rädda för att själva få den potentiellt dödliga sjukdomen.

Joe Biden.

Stor riskgrupp

Antalet äldre och överviktiga personer som befinner sig i riskzonen är mycket stort i USA.
Trumps handlande står i bjärt kontrast till motståndaren Joe Biden. Han håller inga valmöten med fler än 50 personer närvarande och han bär alltid mask.

På sätt och vis är han tvungen att agera så. Han kan inte gärna kritisera Trump för massmöten och sedan själv bryta mot reglerna. Samtidigt måste det vara frustrerande att se Trumps enorma maskineri gå för fullt för att komma ikapp och själv stå på sidlinjen och titta på.

Det märkliga är at taktiken verkar fungera för Biden. Han ökar hela tiden sitt försprång i opinionsmätningarna trots att han syns mycket mindre.

Maximen ”Less is more” verkar vara svaret i årets valrörelse.

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Coronaviruset

Joe Biden

Donald Trump

Amerikansk politik

Wisconsin

Florida