En örfil rakt i ansiktet på Boris Johnson

Domslutet är en örfil rakt i ansiktet på Boris Johnson.

Den värsta av många som han fått under sin korta tid som premiärminister.

Utslaget är en varning till yvige Boris. Om han lyssnar är en annan sak.

När landets Högsta domstol enhälligt med siffrorna 11-0 slår fast att en premiärminister fattat ett olagligt beslut som "fick extrema följder för demokratins grundvalar" så borde de vara tillräckligt för vilken ledare som helst att avgå.

Det har Boris Johnson inga planer på. Istället låter det som han kan tänka sig att ännu en gång hemförlova parlamentet i direkt strid mot HD:s beslut. Han kritiserar i konfrontatoriska ordalag domstolens enhälliga utslag även om han i samma andetag påstår att han respekterar det.

Precis som USA:s president Donald Trump verkar Boris Johnson ha uppfattningen att lagar bara är till för andra men att han själv kan göra precis som han vill.

Det är inte länge sedan som det brittiska parlamentet stiftade en lag som innebär att Storbritannien inte får lämna EU utan ett avtal den 31 oktober.

Hån mot rättsstaten

Ändå reste Boris Johnson i förra veckan till Luxemburg för att träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och där meddela honom att landet tänker lämna EU på deadline oavsett om det inte finns något avtal. Detta trots att det är olagligt.

Ett liknande agerande av en demokratiskt vald premiärminister i Europa har inte skådats sedan andra världskriget. Det är ett hån mot rättsstaten och demokratin.

När den brittiske premiärministern för några veckor sedan stängde parlamentet under fem veckors tid blev det ett ramaskri. Många ropade, fullt förståligt, att han uppträdde som en diktator vars enda mål var att hindra de folkvalda från att lägga krokben för brexit.

Nu har HD bekräftat vad alla dessa kritiker hävdade. Johnson hade inga lagliga skäl att hemförlova parlamentarikerna. Hans beslut var dessutom en fara för det demokratiska system som i hundratals år varit rådande i Storbritannien.

Men kan se HD:s beslut som en varning till premiärministern att upphöra med sina försök att strunta i lagarna och hitta på sina egna regler. Det är dock tveksamt om Johnson kommer att lyssna.

HD:s beslut kan ses som en varning för Johnson, men det betyder inte nödvändigtvis att Johnson ser det så.

Hoppa från avgrunden

Hans enda taktik är fortsatt att försöka sätta press på EU genom att hota med att lämna utan ett avtal.

För varje beslut som går emot honom blir det dock svårare att göra det. Hur ska EU kunna tro att Johnson verkligen menar allvar när hans egna folkvalda och domstolar gör allt för att stoppa honom från att hoppa från avgrunden.

Han har snart ingen trovärdighet kvar.

Att parlamentet börjar arbeta igen i morgon innebär i sig inte att brexit kommer närmare en lösning.

Labours partikonferens har de gångna dagarna tydligt visat att partiet vägrar ta ställning i brexitfrågan. Man vill fortfarande vinna röster både från de som är för och emot brexit.

Som den legendariske BBC-kommentatorn Rob Watson sa i tv i går.

– Det är antingen det mest geniala beslut som fattats eller en total katastrof.

Först vid ett nyval kommer vi att få svaret.

Bara nyval kan ge svar

Labours vägran att enhälligt backa en andra folkomröstning gör att det i stort sett är omöjligt att få en majoritet i parlamentet för något som skulle kunna lösa brexitknuten.

Hoppet står nu till att EU och britterna mot alla odds ska kunna enas om ett modifierat avtal som kan godkännas av parlamentet. Hur det skulle gå till är det dock ingen som begriper i dag.

Den mest troliga lösningen är därför att det under de närmaste veckorna blir en misstroendeomröstning mot Johnson och att denne tvingas avgå och utlysa nyval. Ett nyval är ett av få skäl som EU möjligen skulle acceptera för att förlänga britternas deadline.

Men det är å andra sidan inte givet att ett nyval skulle producera ett parlament som kan ena sig om brexit.

Den kaotiska brexitsoppan blir bara mer oaptitlig och illasmakande utan att det finns en lösning i sikte.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.