Jag kvävs av Astrid Lindgrens förnumstigheter

Det finns ett tvångsmässigt behov av att citera Astrid Lindgren i Sverige, skriver Peter Kadhammar.

Det ligger en bombmatta av banaliteter över Sverige.

Bombmattan är signerad Astrid Lindgren, vår mest älskade och en av 1900-talets största svenska författare.

Det betyder inte att hon var en stor tänkare, inte heller att hennes sentenser är särskilt märkvärdiga även om de ibland är kluriga:

”Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.”

Problemet uppstår när varenda jävel ska göra handhjärtan och citera någon förnumstighet av Astrid Lindgren.

Särskilt våra politiker. Jag tror att alla partiledare – ja, varenda en! – har citerat Lindgren som en särskild inspirationskälla och ett under av klokhet. Stefan Löfven var framme i regeringsförklaringen 2019 och påpekade:

”Astrid Lindgren sa en gång att barn skapar mirakel när de läser.”

Fantastiskt!

 

Ett par timmars slagningar i tidningsarkiven visar att det finns ett tvångsmässigt behov av att citera Astrid Lindgren i Sverige. Vad saken än gäller kan man leta fram en snusförnuftighet att hänvisa till.

Förlossningsvården i Karlskoga?

Lindgrencitat: ”När människor med makt slutar lyssna på folk är det dags att byta ut dem.” Karlskoga Tidning 13 april.

”Döden, döden.” Astrid Lindgrens stora visdom att snabbt klara av det tunga när hon inledde samtal med sin syster. Norra Skåne 30 mars.

”Livet, livet.” Cecilia Hagen som minns Astrid Lindgrens stora visdom fel. Expressen 17 juni 2021.

Just detta exempel är talande. Man kan använda vilka ord som helst och om de tillskrivs Astrid Lindgren blir de omedelbart vackra och tankeväckande.

Livet är som en påse, sa pastor Jansson i en sketch av Hasse Alfredson, tomt och innehållslöst om man inte fyller det med något. En riktig präst, biskop Sören Dalevi i Karlstad, citerar självklart Lindgren:

”Barn måste få veta att livet rymmer både sorg och ondska och nöd, att livet inte bara är ett litet glättigt ställe.” Kyrkans Tidning 17 mars.

 

Kanske är Astrid Lindgren något mer än en författare. Hon är ett beläte!

”Vem skulle du vilja se som Gud? Astrid Lindgren, tänk hur bra vi hade haft det då.” Författaren Malin Karim intervjuas i Värnamo Nyheter fjärde april.

Självklart kan man numera köpa muggar med citat av Lindgren:

”Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll.” (Det citatet används av tre ledarskapskonsulter i en debattartikel i DN 20 augusti 2021.)

Orden på muggarna är inte tryckta utan ”graverade för att symbolisera hur Astrids ord nu och för alltid är ristade i sten”, enligt Designtorgets hemsida. Som stentavlorna med tio Guds bud alltså. Till exempel dessa ord: ”Hyss hittar man inte på, di bare blir. Och att det är ett hyss, det vet man inte förrän efteråt.”

Det kan tänkas att den högtravande reklamen också ska motivera det hutlösa priset – 275 kronor per mugg.

Denna beskäftighet! Denna brist på fantasi som gör att man ska dra till med någon lindgrensk sentens så fort tillfälle ges!

Designtorget säljer muggar med Astrid Lindgren-citat. Priset: 275 kronor styck.

Intellektuella gör det av insmickrande folklighet. DN:s kulturchef Björn Wiman tutar 27 februari att Lindgren i sina dagböcker skrivna under andra världskriget har en ”tidlös analys av krigets skamlösa strategier”. Han citerar vad hon skrev under finska vinterkriget:

”Men ryssarna vill slåss – och nu har de börjat trots att de har en världsopinion emot sig.”

Om det är en tidlös analys är vartenda slösamtal på varenda kafferast en sokratisk dialog.

Litteraturvetaren Merete Mazzarella citerar i Svenska Dagbladet 25 januari Astrid Lindgrens funderingar om livet efter detta:

”Vi vet inte vad det blir. Säkert blir det inte Nangijala och inte blir det himlen men kanske blir det något.”

Jaha!

Mitt favoritexempel är dock från Norrköpings Tidningar 25 februari. En konsult för skogsbolaget Södra Skogsägarna skriver på konsultsvenska:

”Vi i Södra är en innovativ kooperation och företag (sic), som präglas av småländska Astrid Lindgren och Pippi Långstrump, vilket innebär ett growth mindset: Det här har jag inte gjort ännu, så det klarar jag säkert.”

Arma Sverige som bara har en författare värd att citera! Arma fosterland som tar alla dessa förnumstigheter som höjden av visdom! Jag kvävs av denna jolmighet!