Rätt dra in bidrag – men så kan Ungern hämnas

Att EU agerar mot Ungern genom att hota dra in 80 miljarder i bidrag är högst rimligt.

Det borde rentav ha skett för länge sedan.

Men det finns ett sätt Viktor Orbán kan hämnas på som hotar enigheten i Europa.

Ungern har i många år försökt både äta kakan och ha den kvar.

Landets ledare har lett Ungern in på en väg där demokratin långsamt eroderats på alla områden. Det finns nästan inga fria medier längre. Domstolarna är i regimens ficka. Allting går ur på att stärka Orbáns och hans parti Fidesz makt.

På punkt efter punkt har Ungern brutit mot de grundläggande principer varpå EU vilar. Samtidigt har man varit ett av de länder som lyft mest bidrag från unionen.

Striden mellan Bryssel och Budapest har pågått i ett antal år. Vid sidan av hotet att dra in en del av bidragen blev också EU-parlamentets beslut i förra veckan att deklarera att Ungern inte längre kan räknas som en fullvärdig demokrati, ett slags kulmen på kampen.

Om man är med i en förening men inte följer stadgarna brukar man bli utesluten. Men när EU bildades så tänkte ingen tanken att något medlemsland skulle vilja avskaffa den demokrati som var själva grunden till att man sökte medlemskap från första början.

Därför finns det ingen mekanism för att utesluta ett land.
Den värsta sanktionen är att ta ifrån ett land rösträtten. Men då krävs att alla andra medlemsländer är ense.

Stötande

Eftersom Polen gjort Ungern sällskap i försöken att upprätta auktoritära regimer inom EU så är den vägen också stängd.

Men EU har numera en regel som säger att bidrag kan frysa inne om ett land inte kan visa att pengarna används på rätt sätt, exempelvis via korruption och odemokratiska beslut. EU har rätt att ”skydda budgeten”.

Denna nya regel har gjort det lättare för EU att agera mot Ungern, en av de största bidragstagarna. I praktiken handlar det om en överföring av skattepengar från de rikare länderna i unionen, exempelvis Sverige, till Ungern.

Att Ungern samtidigt som man tar emot dessa bidrag agerar mot EU:s grundläggande regler är givetvis stötande.
Därför ska den föreslagna frysningen av bidragen samtidigt ses som en del i den process EU startat mot Ungern för deras brott mot rättsstatens principer.

Eftersom Orbán vägrat slå in på en mer demokratiskt väg har EU-kommissionen nu tagit till den unika åtgärden att föreslå att bidragen till ett land hålls inne.

Viktor Orbán är redan lite av Rysslands trojanska häst i Europa.

Orbáns hållhake

Det slutliga beslutet ska tas av EU:s regeringschefer inom några månader. Ungern ska få tid på sig att visa bot och bättring. EU-kommissionens förhoppning är att pengarna ska få Ungern på bättre tankar. 80 miljarder är trots allt rätt mycket. Men med tanke på att Ungern får ytterligare 270 miljarder kronor i EU-bidrag är det mycket pengar som ändå fortsätter att flyta in till ett land som om det ansökte om medlemskap i dag sannolikt skulle få kalla handen.

Förhandlingar mellan Bryssel och Ungern har pågått en längre tid och Ungern har lovat att införa ett antal reformer. Men EU vill se att de verkligen genomförs i praktiken.

Men det finns inga garantier för att Orbán låter sig pressas på det här sättet. Just nu har även han en hållhake på EU.

Ingenting är i nuläget viktigare för unionens länder än att upprätthålla en enad front mot Vladimir Putin. EU har infört de hårdaste sanktionerna mot Ryssland som man någonsin riktat mot ett land. Men sanktionerna måste antas enhälligt av alla EU-länder.

En trojansk häst

Viktor Orbán är redan lite av Rysslands trojanska häst i Europa. Han är den EU-ledare som har de mest vänskapliga relationerna med Putin. Ungern fortsätter köpa gas från Ryssland när alla andra försöker fasa ut den.

Hittills har Ungern ställt sig bakom sanktionerna. Men vad händer om EU håller inne med mångmiljardbelopp?

Orbán kan sabotera den enade fronten mot Ryssland genom att lägga in sitt veto mot sanktionerna. Så EU:s snyting mot Ungern kommer i en känslig tid.

Återstår också att se hur många EU-länder som i slutändan är beredda att ta till storsläggan mot Orbáns Ungern.