Aldrig har rikspolischef Thornberg sett så allvarlig ut

Anders Thornberg på en pressträff i januari.

Rikspolischef Anders Thornberg har sällan skäl att vara munter, men frågan är om han någonsin låtit så dyster som då han i morse talade till pressen.

Inte nog med att gängen fortsätter att mörda varandra, så sent som i går kväll sköts en 16-åring ihjäl i Sandviken, i vanlig ordning ingen gripen.

Dessutom har den osäkra omvärlden lett till ett försämrat säkerhetspolitiskt läge, vilket i sin tur ställer ytterligare krav på polisen.

Om detta pratade rikspolischefen vid en av de där presskonferenserna i polishuset på Kungsholmen i Stockholm som polisen började med för något år sedan, men som rann ut i sanden i våras och som i morse plötsligt återuppstod.

Tidningar, radio och tv var på plats och Thornberg berättade att polisen mer och mer börjar få samma roll som myndigheten hade under kalla kriget, samarbetet med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen har intensifierats.

– Den 1 oktober infördes en ny struktur för Sveriges krisberedskap och civila försvar. Polismyndigheten har ett ansvar för att samordna åtgärder mellan myndigheter.

Allmän ordning och säkerhet ska upprätthållas även om oroligheter uppstår, till och med om krig bryter ut, Polisens uppdrag gäller inte bara under fred.

Thornberg såg allvarlig ut. Bredvid honom stod ännu en man i polisuniform och allvarligt ansiktsuttryck. Stefan Hector, chef på polisens nationella operativa avdelning.

Journalisterna, de stora redaktionerna hade skickat de vanliga kriminalreportrarna, rutinerade rävar hela högen, såg till en början ut att vara intresserade.

Men dessa pressmöten, som formellt går ut på att ”ge en övergripande bild i aktuella ämnen” samt erbjuda ”möjligheter till enskilda intervjuer” innehåller också ett traditionsenligt avsnitt som brukar få även den mest entusiastiska journalist att drömma sig bort.

Nämligen när det ska suckas och klagas över att poliserna är för få och att lagarna är otillräckliga.

Så här har det låtit så länge jag kan minnas. Så lät det även i dag.

Så länge jag kan minnas har antalet poliser också blivit fler och justitieministrar som kommit och gått har lämnat över den ena godispåsen efter den andra innehållande nya paragrafer.

Men har antalet mord blivit färre? Nej, snarare tvärtom. Nytt mörkt rekord i år igen.

Således finns det ingen anledning att förvånas över att pressfolket mest intresserade sig för en tredje polis, som satt i ett hörn och bidade sin tid medan herrarna Thornberg och Hector pratade på.

Han heter Gunnar Appelgren, är en rutinerad kommissarie som inte har haft uniform på sig sedan Eldkvarn brann och som pratar som poliser gör i romaner av GW.

Det var runt honom vi flockades när det till slut blev dags för enskilda intervjuer.

Denne Appelgren stärker sedan ett par veckor upp arbetet i Södertälje, vilket onekligen kan behövas, tre mord på bara några veckor.

– När Södertälje tidigare hade problem med grov kriminalitet så var det som om AIK mötte Djurgården. Två lag som gjorde upp. Nu är hela allsvenskan i krig med varandra.

Det han menade är att dagens gäng är lösa i konturerna, medlemmar kommer och går, de byter lag, skjuter varandra för småsaker, det är inte som förr då uppgörelserna hade begripliga motiv, pengar, territorium, narkotikamarknader.

Presskonferensen var över inom en timme. Thornberg log och såg bestämd ut. ”Högsta tempo i flera år framåt”.

Och från Sandviken meddelar den lokala polischefen att inga spår finns efter mördaren som sköt ihjäl 16-åringen.

En del ledarskribenter och annat löst folk inom kommentariatet har börjat kräva rikspolischefens avgång. Men det är sannolikt denne mans minsta problem just nu.

Sverige mår inte bra. Världen mår inte bra.