Är Trump på väg att genomföra en statskupp?

Man kan se på president Trumps vägran att erkänna sig besegrad som ett sista raseriutbrott från en bortskämd jättebebis.

Eller som något mycket allvarligare. Som ett försök till en statskupp.

Ni läsare har säkert sett de många fyndiga, komiska klippen på hur Trump i en småbarnskropp lägger sig på gräsmattan och ilsket slår med händerna i marken för att han inte får som han vill. Eller rubrikerna som anspelar på hans nyckelreplik i dokusåpan som gjorde honom till en megakändis, ”Youre fired”.

Det är svårt att inte dra på smilbanden. Men skrattet kan snart fastna i halsen.

Som Yaleprofessorn Timothy Snyder skriver i Boston Globe:

– Trump försvinner inte bara för att vi skrattar åt honom.

President Donald Trump.

Det som Donald Trump gör nu kan mycket väl karakteriseras som försök till en statskupp.

Än så länge verkar de flesta tro att narcissisten Donald bara har svårt att vänja sig vid tanken på att han förlorade men att när han väl gör det kommer han att packa sina väskor och i god ordning lämna Vita huset.

Men snart tio dagar efter valdagen finns det mycket som tyder på att han försöker bita sig fast till varje pris. Inte minst eftersom det väntar åtal och tänkbara fängelsestraff när han inte längre kan gömma sig i skydd av presidentämbetet.

Värst av allt är att han blir uppmuntrad av republikanerna i senaten och representanthuset som vägrar ta avstånd från presidentens agerande och istället agerar kuppmakare.

Trumpadministrationen agerar aktivt för att förhindra det utbyte av information som brukar ske när en ny president ska tillträda.

Stjäla valet

Senast hörde vi hur utrikesminister Mike Pompeo på en fråga om han var villig att hjälpa till med en smidig övergång till Joe Bidens administration svarade att det kommer att bli en smidig övergång till en andra Trumpadministration. Häpna amerikanska journalister undrade om han skämtade eller menade allvar.

USA:s president Donald Trump tillsammans med utrikesminister Mike Pompeo.

Det vi vet är att Joe Biden vann presidentvalet.

Men, invänder någon, Trump har väl rätt att ifrågasätta resultatet i domstolar?

Ja, om det finns några bevis för valfusk eller andra felaktigheter så är det den normala gången. Men eftersom inga sådana bevis presenterats är Trumps stämningar snarare ett sätt att försöka stjäla valet än att se till att rättvisa skipas.

Detta är inte år 2000 då Al Gore tog strid om segern. Då handlade det om en marginal på 537 röster i Florida och defekta röstsedlar. Den gången fanns det uppenbara felaktigheter som båda sidor erkände.

Förhoppningsvis kommer domstolarna att sätta stopp för Trumps ohederliga impulser.

Men man vet inte. Trump har lyckats tillsätta flera hundra konservativa domare på olika nivåer förutom att han lyckats skapa en stark konservativ majoritet i Högsta domstolen.

De flesta vill tro att Amerikas demokratiska institutioner är starkare än Trump men det finns ett scenario där han kan klamra sig kvar vid makten. Det går ut på att republikanskt styrda delstatsparlament i Michigan, Pennsylvania och Wisconsin utser egna elektorer till det möte den 14 december då det så kallade elektorskollegiet ska samlas för att formellt utse presidenten. Detta efter att först ha vägrat fastställa valresultatet.

Inbördeskrig hotade

Det normala är att elektorerna röstar enligt folkviljan men om republikanerna lyckas utse "falska" elektorer kan dessa rösta på Donald Trump. Detta diskuterades till och med i republikanska kretsar före valet.

Problemet med demokratiska institutioner är att de förutsätter att alla spelar efter regelboken. De säkerhetsmekanismer som finns är inte alltid tillräckligt starka för att hindra den som bestämmer sig för att totalt strunta i de regler och traditioner som i århundraden styrt en fredlig maktövergång.

Se hur auktoritära ledare via demokratiska val urholkat folkstyret i länder som Ungern, Polen, Turkiet och Ryssland. Skillnaden är att det då handlat om unga demokratier.

Lyssnar man på amerikanska historiker har det inte hänt sedan valet 1800 att en förlorare vägrat erkänna sig besegrad. Den gången hotade inbördeskrig.

Vad som händer nu kommer att definiera amerikansk demokrati för decennier framåt. Det är inte bara en fråga för amerikaner.

Tänk er en värld där USA inte längre är en demokrati. Det skulle vara fullständigt förödande inte minst för oss i Europa. Det skulle så totalt förändra vår världsordning att den instabilitet som Trump hittills lyckats åstadkomma under sina första fyra år bara är en västanfläkt.