Ta ansvar och vaccinera dig mot influensan

Två äldre män distanserar sig utomhus.

Vi går in i en ny tid när det gäller bekämpningen av corona.

Det krävs ett större ansvar av alla, när 70-plussarna åter är en del av samhället.

Det första att tänka på är att vaccinera sig.

Nej, jag menar inte coronavaccinet. Det är på gång och förhoppningsvis kommer de vaccin som tas fram också ge skyddande antikroppar för äldre människor. Det återstår att se hur det blir med det.

Men det du kan göra redan nu är att vaccinera dig mot den årliga influensan.

Från och med nu på tisdag 3 november är influensavaccinet gratis för första gången någonsin i hela landet för riskgrupper, vilket omfattar bland andra alla som är 65 år och äldre. 

För min del är det första gången som jag får vaccinet gratis på grund av min ålder. Jag har betalat för sprutan varje år i ett drygt decennium. 

Jag började ta sprutan när jag följde med mamma när hon tog sin, och då passade jag också på. 

Det kan av flera skäl vara en bra idé även för er under 65 år att vaccinera er. Jag gjorde det för att senast jag hade influensa blev jag väldigt sjuk, och jag ville minska risken att bli det igen.

Influensan kan slå hårt.

I år ser jag att anhöriga till riskgrupper rekommenderas att ta sprutan. Och har du en förälder som är 65 år eller äldre så är du alltså anhörig till en riskperson. Men då får ni betala, ni under 65. När jag kollar upp priset är det mellan 250 och 320 kronor, beroende på bostadsort. En del har arbetsgivare som betalar. 

Tanken är att begränsa smittspridningen i samhället. För en del som får influensa hamnar på sjukhus, och några dör. Folkhälsomyndigheten beräknar att över 10 000 svenskar över 65 år dog i influensa 2001-2012.

För fyra år sen föreslog Folkhälsomyndigheten att regeringen skulle införa ett särskilt nationellt vaccinationsprogram för vuxna riskgrupper mot bland annat influensa.

Det skulle innebära enhetligt, gratis vaccin över hela landet, i stället för som det varit tidigare, regionernas olika vaccin och olika avgifter.

Det har varit rejält ojämlikt och orättvist, och det har lett till att intensivvård och död på grund av säsongsinfluensa har varit ojämnt fördelat över landet.

Ett nationellt vaccinationsprogram för äldre skulle enligt Folkhälsomyndigheten ge fler utsatta skydd mot allvarlig och livshotande sjukdom, mer jämlik vård över hela landet och leda till att fler vaccinerade sig.

Hela klabbet skulle kosta regeringen 155 miljoner kronor.

Men sen förslaget 2016 har regeringen inte gjort ett smack. Det krävdes en pandemi för att vissa regioner skulle sluta ta betalt för influensavaccin för äldre. 

Nu är det gratis, men rörigt, eftersom 21 regioner styr, informationen är splittrad, och sprutorna registreras inte i det nationella vaccinationsregistret.

Det hade varit briljant om det nationella vaccinationsprogrammet för äldre varit på plats före corona.

Men regeringen tyckte uppenbarligen att 155 miljoner hellre kunde användas till något annat. Vem värnade om äldre innan pandemin slog till?


De tre organisationerna PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna har lyft upp behovet av ett nationellt vaccinprogram för äldre. De anser att ”regeringens passivitet är obegriplig”.

Förra influensasäsongen vaccinerade sig bara 53 procent av 65-plussarna. Inte ens i de regioner där sprutan varit gratis har vaccinationsgraden gått över 63 procent.

Vad härligt det vore om de 13 ledamöter av riksdagen (från alla åtta partier) som är 65 år och över gick ihop och krävde att vaccinationsprogrammet för äldre införs, och det bums.

Följ ämnen i artikeln