Kinavapen skulle innebära farlig upptrappning

Om Kina som USA hävdar är på väg att sälja vapen till Ryssland är det en farlig upptrappning av kriget.

Vi har redan två av världens mäktigaste stater som indirekt slåss mot varandra.

Blandar sig den kommande supermakten Kina i kriget blir det ännu mer likt upptakten till ett tredje världskrig.

Utrikesminister Anthony Blinken hävdar att USA de kommande dagarna kommer att lägga fram bevis för att Kina planerar att sälja vapen och ammunition till Ryssland.

Kina förnekar och anklagar USA för att sprida falsk information.

Hittills har Kina inte fördömt den ryska invasionen men man har samtidigt varit försiktig med att ge konkret stöd till Ryssland. I stället har man försökt framställa sig som en neutral tredje part som uppmanar alla sidor att sätta sig vid förhandlingsbordet för att få ett snabbt slut på kriget.

Om Kina skulle förse Ryssland med vapen är det allvarligt på flera sätt.

Sannolikt skulle det ändra kalkylen för utgången av kriget. Ryssland har så här långt förlorat enorma mängder stridsvagnar och annan militär utrustning och haft svårt att ersätta den i samma takt. Om Kina förser Ryssland med vapen stärks angriparens förmåga i kriget.

Det skulle också innebära att världens tredje största militärmakt och tillika kärnvapennation ställer sig bakom Ryssland i kriget. Bortsett från vapenhjälpen skulle det också stärka Vladimir Putin både psykologiskt och moraliskt. Han skulle på ett mycket konkret sätt kunna peka på att Ryssland får hjälp av sin bästa vän på den internationella arenan och inte bara från pariaregimer som Nordkorea och Iran.

En direkt kinesisk inblandning innebär också en farlig eskalering av kriget. Det skulle bli ännu mer tydligt att det som utspelas i Ukraina i praktiken är ett krig via ombud inte bara mellan USA och Ryssland utan också med Kina som numera är USA:s främsta utmanare på världsarenan.

Xi Jinping och Vladimir Putin.

 

Köper rysk olja

Ett krig mellan väst och öst som för tankarna till kalla krigets dagar. Ett krig mellan den demokratiska, liberala världen och den som domineras av diktatorer och auktoritära ledare.

För USA och Nato vore det mycket dåliga nyheter som ytterligare skulle höja kostnaden för att hjälpa Ukraina att stå emot Ryssland.

Kina har kraftigt ökat sin handel med Ryssland efter krigsutbrottet för ett år sedan. Man köper mer rysk olja och exporterar bland annat kinesiska bilar. Men hittills har man med några få undantag avhållit sig från att exportera varor som har militär användning.

De gånger man har gjort det har USA reagerat med att införa sanktioner mot inblandade kinesiska företag. Det gäller bland annat ett företag som försett Wagnergruppen med kinesiska satellitbilder över Ukraina.

Främsta skälet till att Kina legat lågt är att man trots de usla politiska relationerna har en mycket omfattande handel med såväl USA som EU. Kinas ekonomi skulle ta avsevärd skada om väst införde sanktioner som straff för kinesiska vapenleveranser.

Samtidigt har Kina en mycket nära relation med Ryssland. Några veckor före invasionen besökte Vladimir Putin Kinas ledare Xi Jinping i samband med invigningen av vinter-OS i Peking. De två ingick då ett strategiskt partnerskap "utan några gränser".

 

Nytt krig runt hörnet

Även om Kina inte gillar kriget vill man inte att Ryssland ska förlora. Det skulle ses som ett dåligt omen för en framtida kinesisk invasion av Taiwan, den demokratiska önation som Kina anser är en oskiljbar del av det kinesiska fastlandet.

Kina har hotat med att man tänker ta Taiwan med våld om de styrande där inte går med på en fredlig integration med Kina. Samtidigt har Joe Biden lovat att USA kommer att försvara ön i händelse av en kinesisk attack.
Ett nytt krig hotar runt hörnet.

När Blinken i helgen vid säkerhetskonferensen i München träffade den kinesiske toppdiplomaten Wang Yi hotade han med "långtgående konsekvenser" ifall Kina förser Ryssland med vapen.

Exakt vad det innebär är oklart men man får förmoda att det handlar om ekonomiska sanktioner mot Kina.

Det skulle i så fall kunna leda till nya problem i de internationella leveranskedjorna eftersom västs import från Kina fortfarande är så stor. Den omfattar bland annat de sällsynta jordartsmetaller som är så viktiga för den gröna omställningen.

Wang Yi väntas i dag besöka Moskva för att presentera vad Kina kallar en "fredsplan" för Ukraina. USA fruktar att Kinas egentliga syfte är att försöka slå in en kil mellan USA och Europa om stödet för Ukraina.