Justitieminister Strömmer låter som vilken sosse som helst

Gunnar Strömmer på pressträffen.

Ursäkta, men var tog paradigmskiftet vägen?

Justitieminister Gunnar Strömmer kallade i dag till presskonferens för att berätta om en ”historisk offensiv” mot kriminaliteten som regeringen påstår sig inleda.

Satsningar av det slaget kostar förstås pengar, men så handlade också dagens show i allt väsentligt om tillskott till rättsväsendet i den kommande budgeten.

Men först tvingades vi journalister att genomlida det sedvanliga politikerskrytet om handlingskraft och kommande krafttag.

Jag skrev för något år sedan en irriterad kolumn om att Morgan Johansson höll presskonferens om ett ämne han redan hade haft en pressträff om, nämligen preventiva tvångsmedel.

Om jag då visste att en moderat justitieminister skulle ta över stafettpinnen och fortsätta idisslandet om vikten av att kunna avlyssna människor som inte misstänks för brott, hade jag sannolikt börjat undersöka möjligheterna till avgångsvederlag och tidig pension.

 

Mer glädjande var att Strömmer uppehöll sig en stund vid sådant som varken väljare eller rubriksättare går i gång på.

Det tålamodskrävande brottsförebyggande arbete som måste intensifieras om nyrekryteringen till gängen ska kunna stoppas.

Detta arbete ska prioriteras hela mandatperioden, sa ministern.

Bra, glöm nu inte bara bort det löftet då månad läggs till månad utan att antalet mord sjunker och väljarna börjar vädra sitt missnöje i opinionsmätningarna.

I någotsånär hyfsat tempo arbetade sig statsrådet sedan fram mot nyheterna i budgeten.

Den som klär sin nyhet i stora ord – ”regeringen inleder nu den största offensiven i svensk historia mot organiserad brottslighet” – får också räkna med att förväntningarna skruvas upp.

 

Förväntningar som är högre än de 1,4 miljarder i ökade anslag som det visade sig att rättsväsendets grenar får dela på nästa år.

Pengar som Polisen, Åklagarmyndigheten, Kriminalvården, Domstolarna och allt vad det nu är konkurrerar om.

Det är, milt uttryckt, inte mycket.

Undrar vad Jimmie Åkesson, som i somras krävde 20 nya och årliga miljarder till rättväsendet, tycker.

I rättvisans namn bör nämnas att den stora satsningen på det här området kom redan i budgeten för 2022, en budget som högern drev igenom och som Magdalena Andersson tvingades regera på.

Men ändå. Inte ens med mikroskop hade det gått att se den påstådda inledningen till den historiska förändringen i dag.

”Paradigmskifte” är den nya regeringens och Sverigedemokraternas favoritord.

Det krävs såväl anspråksfullhet som självförtroende för att använda sig av begreppet, som vi ju normalt förknippar med epokgörande skiften i historien.

Insikten att jorden inte är platt. Upptäckten att mögelsvampen penicillium notatum alstrade ett bakteriedödande ämne. Einsteins relativitetsteori.

Byten av tankemönster och föreställningar som har förändrat mänskligheten, medicinska landvinningar som har räddat miljontals liv.

Mer pengar till polisen och hårdare straff?


Det vi har sett hittills av regeringens kriminalpolitik är i allt väsentligt ett eko av två socialdemokratiska mandatperioder.