Poliserna slet ut Ali ur bilen för att han saknade bilbälte

Solna tingsrätt dömde på tisdagen Said Ali, 42, till 1 500 kronor i böter för att kört bil utan säkerhetsbälte.

Said Ali hade vägrat godta bötesbeloppet när han kontrollerades av två poliser natten mot den 27 november förra året. Därför gick ärendet till rättegång.

Detta vore en struntfråga om inte poliser hade stoppat Said Ali flera gånger tidigare. Till mig säger han att han stoppats minst fyra-fem gånger på "ett aggressivt sätt", till en reporter från Nyhetsbyrån Järva säger han minst en gång i månaden förra året, dock inte alla gånger aggressivt.

Said Ali är lärare på Rudbecksgymnasiet i Sollentuna och fotbollstränare i Kista AIF, engagerad i nattfotbollen som ska hålla ungdomar borta från dåligheter, han är ostraffad, amatörfotograf och pappa till en pojke och en flicka.

Said Ali på plats i rätten.

Gjorde poliserna rätt som stoppade Ali vid midnatt mellan den 26 och 27 november? Deras uppgift är ju att upprätthålla lagen. Bara en av dem vittnade i rätten, han sa att de satt i en civilbil på en sidogata och flashade med helljuset in i fordon som passerade. Poliserna såg att Ali inte hade bälte på sig.

Det låter fantastiskt. Reflekterades inte helljuset i Alis sidoruta? Hur hann de uppfatta en detalj som bältet i nattens mörker? Avståndet var 20 meter.

De körde i fatt. Polismannen sa i rätten att han såg att Ali inte hade bältet på sig. Vid ett rödljus körde de om och spärrade vägen för Alis Volkswagen Polo. I förundersökningen står det att bilen var belagd med körförbud men detta nämndes varken i åtalet eller när polismannen vittnade.

Han hoppade ut och skyndade fram till Ali.

Dramatiken gällde alltså ett bilbälte.

Said Ali och Aftonbladets Peter Kadhammar.

Polismannen sa i rätten att han såg att Ali försökte sätta på sig bältet men att det fastnade.

Said Ali säger tvärtom att han tog av sig bältet när poliserna spärrade vägen. Han kör buss varannan helg, är van förare och sätter alltid på sig bältet per automatik.

Låt oss nu minnas att Said Ali stoppats flera gånger tidigare. Han säger att poliser en gång plockade av honom hans kamera, han fick hämta den på polisstationen i Solna en vecka senare, då var minneskortet med tusentals fotbollsbilder raderat.

Men värst var den gången jag hade fyra barn i bilen, säger Said Ali, min son och tre andra.

Poliser stoppade dem. En polisbil framför, en bakom. Poliserna öppnade dörren, bagageluckan, kontrollerade. OK, du kan åka.

Inför barnen.

Said Ali, 42.

Det är fortfarande viktigt att minnas att Said Ali är ostraffad och heller inte misstänkt för något brott.

När de två poliserna stoppade honom rann sinnet. Han frågade om de inte hade viktigare saker att göra. Han tog fram telefonen för att filma dem.

Då slet de ut honom. "Jag och (kollegans namn) fick ta tag i Saids armar och tydligt och bestämt säga åt honom att kliva ut ur bilen. Said gjorde inte som vi sade varefter vi fick ta ut honom ur bilen med handkraft", skriver den ene polismannen i förundersökningsprotokollet.

De tryckte upp honom mot civilbilen och förhörde honom sedan, han sa att han vägrade betala boten, han hade haft bältet på sig.

 

Rättegången genomfördes förra veckan. En 26-årig notarie var domare. Åklagaren var med på länk. Polismannen avgav sitt vittnesmål, Said Ali pläderade för sin sak, rättegången var slut.

Jag var där och trodde att Ali skulle frikännas. Ord stod mot ord. Said Alis mot polismannens. Men rätten bedömde att polismannen var trovärdigare. Frågan varför poliserna slet Ali ur bilen behandlade inte rätten då det inte hade med bältet att göra.

Bilbältet är fortfarande en struntfråga.

Och samtidigt kanske fallet Said Ali är viktigare än många av de narkotikatillslag och gripanden som media rapporterar om.

 

Vad gör det med ett samhälle som Husby, präglat av segregation och utanförskap, kriminalitet och våld, när hundratals barn och ungdomar hör att polisen sliter deras tränare ur bilen? Said Ali av alla människor!

Och om han behandlas så, hur är det då med andra?

Jag vet att polisen har ett extremt svårt arbete i de utsatta områdena.

Just därför är Said Ali så viktig.

– Jag träffar flera hundra ungdomar varje vecka, sa han före rättegången. Många klagar på att polisen trakasserar dem.

Och till rätten sa han:

– Blir jag fälld kommer jag inte att lita på polisen i framtiden. Det blir en signal till allmänheten att man inte kan lita på polisen.