Regeringens tålamod är slut

Tar fram storsläggan – men snart är verktygslådan tom

Nu har regeringen tagit fram storsläggan.

Efter den finns inte så många släggor kvar för att förhindra att människor träffas och smittar ner varandra.

Beslutet om att begränsa alla offentliga sammankomster till högst åtta personer från den 24 november ”saknar motstycke i modern tid” sade statsminister Stefan Löfven (S) när han presenterade det.

Det kan man hålla med om, särskilt som det ska uppfattas som ”normerande”, enligt statsministern. Det ska alltså gälla även om mötet inte omfattas av ordningslagen, den lag som riksdagen hittills använt sig av för att motverka folksamlingar under pandemin.

Redan begränsningen till 50 personer innebar kraftiga begränsningar av de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna. Enligt regeringsformen, en av grundlagarna, har vi bland annat rätt till mötes-, demonstrations-, förenings- och religionsfrihet, att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion, det är formulerat när det gäller trosfriheten.

Stefan Löfven under måndagens digitala presskonferens.

Det är alltså en mycket kraftfull åtgärd och nu måste man nog konstatera att verktygen i regeringens verktygslåda för nya restriktioner börjar tömmas.

Man skulle givetvis – teoretiskt – kunna tänka sig en stängning av exempelvis matställen och andra inte helt nödvändiga samlingspunkter eller införa utegångsförbud.

Men för det första är det oklart om det finns lagstöd för beslut av den karaktären. För det andra har liknande åtgärder inte hejdat en andra coronavåg i länder som Storbritannien, Spanien och Italien.

Regeringen har i hög grad jobbat med signalpolitik ända sedan i våras. Med en rad, ibland mest symboliska, beslut har man försökt inskärpa det allra viktigaste i oss; att stanna hemma om man är det minsta sjuk, hålla socialt avstånd (och numera inte träffa någon utanför det egna hushållet inomhus) och tvätta händerna.

Stefan Löfven och Lena Hallengren under en pressträff.

Men signalerna, som fungerade i våras, tar inte längre skruv på samma sätt under hösten.

Därför plockades storsläggan fram.
 

”Vi lever i prövningens tid och det kommer att bli värre”, sade statsministern under eftermiddagens presskonferens.

Även det kan ha varit en signal, men en ganska misslyckad sådan i så fall.

Det verkade som Löfven hotade med nya restriktioner om inte folk börjar uppföra sig, visa ”sunt förnuft” för att citera honom. Men som sagt, vad mer har regeringen att komma med annat än nya signaler? Oklart.

Men det var en markant skillnad i tonläget, både från Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren (S) jämfört med tidigare. Deras tålamod med människor som ”obstruerar” (skiter i reglerna) håller uppenbart på att ta slut.

Rosenbad och Riksdagshuset i Stockholm.

Båda varnade för att hitta på undanflykter från och ursäkter för att inte följa reglerna om hur vi ska uppföra oss.

”Gå inte på gym, gå inte på bibliotek, ha inte middag, ha inte festen – ställ in”, sade Stefan Löfven som också barskt underströk att ”det här är den nya normen”.

– Konsekvenserna för vårt samhälle är väldigt allvarliga, sade Lena Hallengren lite senare i en radiointervju och talade hotfullt om att människor på sikt kan mista sitt arbete om smittspridningen inte bryts.

Hon har givetvis rätt men kanske borde sagt det redan tidigare.

Det är allvar nu har Stefan Löfven upprepat sedan i våras samtidigt som han bett om ursäkt för att han inte heller denna dag har annat än tråkiga besked. Obstruera inte, sade Hallengren i dag.

Nu har regeringen tagit fram storsläggan både i ord och beslut. Men har det effekt? Det vet vi om ett par, tre veckor.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.