För Biden handlade det om att inte göra bort sig

För president Joe Biden handlade hans första presskonferens om att inte göra bort sig. Att inte ge intryck av att vara dement eller olämplig att styra landet.

Några gånger snubblade han på orden men i stort klarade han det första viktiga testet.

Men han svävade märkbart på målet om han tänker ställa upp för omval om fyra år.

Biden har inte direkt varit osynlig under sina första två månader som president. Men han har hållit en låg profil. Ingen av de senaste fyra presidenterna har väntat så länge som Joe Biden med att hålla sin första formella presskonferens i Vita huset. 64 dagar tog det.

Skälet påstås vara en oro bland Bidens medarbetare att den här typen av framträdande där pressen kan ställa vilka frågor som helst inte gynnar den 78-årige presidenten. Man är orolig för att han ska tappa orden, glömma fakta eller säga oövertänkta saker.

Därför var det många av Bidens belackare som bänkat sig i förhoppningen att få se presidenten göra bort sig rejält.

De blev besvikna.

Även om jag kan tänka mig att Trumps förra favoritkanal Fox News lyckades klippa ihop ett kort inslag med Bidens alla hummanden och stakanden för att underbygga teorin på högerkanten att han har problem med demens.

I verkligheten klarade sig Biden från allvarliga grodor.

En annan orsak till att Biden ransonerat sina framträdanden kan vara ett övertänkt beslut att vilja framstå som Trumps motsats. Skapa lite lugn och ro i landet och ge intrycket att han arbetar i stället för att dominera nyheterna varje dag.

Presskonferensen var nästan punktlig men innehöll inga sensationella nyheter eller uttalanden. Stämningen var formell och lugn när presidenten i tur och ordning ropade upp de journalister som fick ställa frågor. Utspridda på covidsäkert avstånd i East Room.

Irriterad

Biden gav påfallande ofta långa svar. Några gånger avbröt han sig när han själv kände att han pratat för länge. I motsats till Trump hamnade han inte i gräl med någon av journalisterna även om han verkade irriterad över vissa frågor. Framförallt när det gäller situationen vid gränsen mellan USA och Mexiko.

Den senaste tiden har sett en kraftig ökning av ensamkommande barn som tagit sig över gränsen. De hålls under svåra förhållanden i center som nu är överfulla. Påfallande många ville veta hur Biden tänkte lösa krisen.

Presidenten försökte vifta bort att det handlade om en kris. Han hävdade att det varje år sker en kraftig ökning av antalet flyktingar vid just den här tiden eftersom det inte är lika stor risk att dö av värmeslag i öknen under vintern.

Reportrarna gav sig inte utan undrade om Biden accepterade att minderåriga tvingades sova direkt på golvet.

För ett kort ögonblick blixtrade det till i presidentens ögon.

– Självklart accepterar jag inte det. Vi kommer att se till att förhållandena förbättras.

Hur snart kunde han inte säga.

En reporter undrade om inte Biden bidragit till strömmen av ensamkommande genom att öppet lova att han inte tänkte skicka tillbaks dem.

Biden gav inte ett rakt svar men hävdade att han aldrig kommer att medverka till att barn lämnas utan skydd vid gränsen.

Självberöm

Presidenten fick inte en enda fråga om pandemin. Kanske var det därför han började presskonferensen med att påpeka att han redan uppfyllt flera viktiga vallöften.

I valrörelsen lovade han att 100 miljoner amerikaner skulle få sin första vaccindos under hans första hundra dagar som president. Nu kunde han stolt meddela att det skett redan efter 54 dagar och att han nu höjt målet till ytterligare hundra miljoner innan de hundra dagarna gått. Han påpekade också att hundra miljoner amerikaner redan fått en stödcheck på 1 400 dollar.

Lite självberöm men inte levererat på samma skrytsamma sätt som Trump.

Enda gången Biden för övrigt drog ner lite skratt var när han sarkastiskt uttalade sig om sin föregångare.

– Åh, gud vad jag saknar honom.

Sagt med ett snett leende.

När Biden fick konkreta frågor om Kina, skulle ha behålla strafftullarna eller agera mot arbetslägren för uigurer, valde han i stället att berätta om hur väl han känner Xi Jinping, Kinas president. Hur de tillbringat timmar ihop medan Biden var vicepresident och innan Xi Jinping blivit president.

– Mitt mål är inte konfrontation med Kina, lovade Biden. Men Xi vet att jag aldrig kommer att backa från att kritisera brott mot demokrati och mänskliga rättigheter. Kina vill bli mäktigast i världen. Det kommer inte att hända medan jag sitter i Vita huset.

Vevas i det oändliga

Frågan är hur länge det blir.

Biden såg trött ut när han fick frågan om han tänkte ställa upp till omval 2024 då han fyller 82 år.

– Självklart, skulle vilken annan färsk president som helst ha svarat.

Inte Biden.

I stället förklarade han att han förväntade sig att ställa upp. Pressad ännu en gång betonade han ordet ”förväntade”. Vilket låter misstänkt mycket som att han kanske inte alls kommer att ställa upp. Antingen för att han inte vet om han vill eller om han orkar.

Det är en fråga som kommer att vevas i det oändliga så länge han inte ger ett svar som inte går att misstolka.

PODD Det kyliga toppmötet mellan USA och Kina

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen