Åkesson statsminister – om männen själva får bestämma

Könsravinen bland väljarna är mycket djup

Om bara män hade rösträtt i Sverige skulle Jimmie Åkesson bli statsminister.

De tre största partierna skulle i tur och ordning vara Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Moderaterna.

Mer än var fjärde man, nära 26 procent, skulle rösta på Jimmie Åkessons parti, drygt 25 procent på Socialdemokraterna och drygt 22 procent på Moderaterna.

De fyra partierna på högerkanten, M, KD, L och SD, skulle tillsammans få 55 procent av rösterna. Som ordförande i den största partigrupperingen skulle Åkesson, enligt svensk praxis, bli statsminister.

Siffrorna är hämtade från Statistiska centralbyråns stora väljarbarometer som gjordes i november. Antalet svarande var över 4 000 personer.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.

Om däremot bara kvinnor fick rösta skulle det se helt annorlunda ut.

Nästan hälften, lite mer än 48 procent, skulle lägga sin röst på något av de tre rödgröna partierna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna.

Ytterligare en knapp tiondel skulle rösta på Centerpartiet. Magdalena Andersson skulle sannolikt bli statsminister. De tre största partierna skulle, i storleksordning, vara S, M och SD.

Varför håller jag på att tjatar om det här mitt i julhelgen? För att jag tycker att tillfället är bra. Under julen brukar vi falla tillbaka i gamla könsroller oftare än vanligt. Far klär ut sig till tomte och mor lägger in sill.

Könsklyftan, man skulle kunna kalla det en ravin, i väljarkåren är djup. Nästan som under julen.

Om man hårdrar det hela så röstar kvinnor till vänster och män till höger. Det är ingen nyhet, så har det varit länge.

Könsravinen är tydligast bland Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas väljare.

Nästan 34 procent av kvinnorna skulle lagt sin röst på S om det hade varit val i november. Men bara 24,3 procent av de manliga väljarna. Ett gap på nära 10 procentenheter.

Drygt var fjärde man skulle alltså ha lagt sin röst på SD som skulle bli största parti om männen fick bestämma. Men bara 11,7 procent av de kvinnliga väljarna skulle göra detsamma. Skillnaden uppgår till nära 11 procentenheter.

Alla partier vill växa och för S och SD skulle det ligga nära till hands att bredda det politiska utbudet så att de lockar fler av det underrepresenterade könet.

Men det är lättare sagt än gjort. SD försöker och vill exempelvis ta bort delade turer i vården, höja pensionerna och annat med kvinnor som huvudsaklig målgrupp.

Men det går trögt. Om kvinnorna bestämde skulle Jimmie Åkessons parti bara vara blygsamt större än Centern. Medan männen skulle göra honom till statsminister.


Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Jubileum för spruta ett
    Dagen efter annandag jul förra året fick den då 91-åriga Gun-Britt Johnsson i Mjölby den allra första svenska vaccinsprutan mot covid.
    Ett år senare är 81 procent av alla över 12 år fullvaccinerade, det vill säga har fått minst två doser av coronavaccinet. Det är fantastiskt.
  • Bråda dagar i Frankrike
    Frankrike tar över som ordförande i EU på nyårsdagen. Eftersom det är presidentval i april betyder det mycket att göra för den franska regeringen. Titelinnehavaren Emmanuel Macron har ännu inte avslöjat om han ställer upp i presidentvalet. Men det lär han nog göra. Kanske.
  • Brådska även i Berlin
    Samma dag tar Tyskland över som ordförande i G7. Det innebär att även den nya tyska trepartikoalitionen under förbundskansler Olaf Scholz också har almanackan full.
    G7 uttyds ”group of seven” och omfattar västvärldens största ekonomier. Kina, med världens näst störst ekonomi, ingår inte.
  • Tegnell ritar och berättar
    Snart går myndigheternas regelbundna presskonferenser om coronaläget in på sitt tredje år. Imponerande.
    Den som vill följa årets första redovisning behöver inte vänta längre än till den 5 januari eftersom det är helg dagen därpå. Hur ser läget ut efter julen? Då får vi veta.
  • Politiken vilar
    Efter det dramatiska 2021 har politiken jullov. Den sparkar igång 11 januari då riksdagen öppnar igen. Dagen därpå hålls valårets första partiledardebatt. Man kan ana hur det kommer att låta. En är usel, den andre hjälte.
    Det är statsminister Magdalena Anderssons debut i debattgenren.

Veckans citat

”Jultomten har rätt. Hälsa endast på folk en gång om året”

Victor Borge, pianist och underhållare, död 2000.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.