Världen böjer sig för Kina om Taiwan

För 50 år sedan kastades Taiwan ut ur FN.

Det var rätt då men är lika fel nu.

Världen böjer sig för Kinas påtryckningar när man fortsätter isolera en liten demokrati för att inte förarga den framväxande supermakten.

Det kan inte ha undgått någon att Kina den senaste tiden kraftig ökat trycket mot Taiwan. Men det handlar inte bara om alla väl synliga militära maktdemonstrationerna över och runt Taiwan utan om en medveten internationell kampanj där den lilla uppkäftiga ön på alla sätt ska kväsas.

Kina motarbetar alla försök att låta Taiwan få observatörsstatus i världshälsoorganisationen WHO och liknande organ. Man pressar internationella flygbolag och hotellkoncerner att inte använda namnet Taiwan i sina bokningssystem. Landets får bara delta i OS under annat namn.

När Litauen nyligen beslöt att låta Taiwan öppna ett handelskontor under eget namn reagerade regimen i Peking mycket starkt. Handelskontor finns i många länder men då under namnet Taipei, huvudstaden i Taiwan.

Allt är ett led i president Xi Jinpings kampanj att införliva Taiwan med det kinesiska fastlandet. Med våld om så krävs. Kinas ledare vill få det gjort innan Folkrepubliken Kina fyller hundra år 2049.

Kinas ledare Xi Jinping.

Kommunistpartiets politik har hela tiden varit att Taiwan är en provins i Kina men det är först under Xi Jinping som det blivit ett konkret mål oavsett prislappen.

Ombytta roller

De senaste åren har världen börjat vakna inför Kinas allt aggressivare uppträdande på den internationella arenan men fortfarande är Taiwan en fråga som de flesta länder inte vill ta i av rädsla för att göra sig riktigt osams med en viktig handelspartner.

Efter att kommunisterna vunnit inbördeskriget i Kina och tagit makten 1949 var rollerna ombytta. Då var det den nationalistiska regeringen under diktatorn Chiang Kai-shek, som flydde med sin armé till Taiwan, som ansågs vara Kinas rättmätiga representant. Regimen fick representera hela Kina.
Detta rättades till först 1971 när Taiwan åkte ut.

Året efter beslöt president Richard Nixon att det vars dags att tina upp förbindelserna med Mao Zedongs kommunist-Kina. 1979 bröt USA på Kinas begäran de diplomatiska förbindelserna med Taiwan och erkände Peking som den legitima regimen. Det fick bara finnas ett Kina.

Dock inte utan att ge Taiwan vissa säkerhetsgarantier mot en kinesisk ockupation.

Men lika orimligt som det var att låta den lilla nationalistdiktaturen på Taiwan representera en miljard kineser på fastlandet är det i dag att låtsas som att landet Taiwan inte existerar.

Vågar inte utropa självständighet

För det är precis vad världen gör. Bara 14 av FN:s 193 nationer har fulla diplomatiska förbindelser med Taiwan. De flesta små obetydliga länder eller ö-riken som Honduras, Belize, Nauru och Tuvalu. Inte av mod. De har ekonomiska incitament.

Kina har genbom åren använt omväxlande morot och piska för att få de kvarvarande länderna att bryta med Taiwan. Skaran krymper hela tiden.

Det hade varit förståeligt om Taiwan fortsatt vara en brutal diktatur som fortfarande gjorde anspråk på att representera hela Kina trots att man bara är 23 miljoner invånare. Men sedan mitten av 90-talet har ön utvecklats till en fullfjädrad demokrati, en av Asiens främsta. Man gör inte längre anspråk på att representera Kinas numera 1,4 miljarder invånare även om man behållit namnet Republiken Kina. Opinionsmätningar visar att majoriteten betraktar sig som taiwaneser. Inte kineser.

Taiwans försvarsminister Chiu Kuo-cheng klargjorde på en presskonferens i torsdags att Taiwan måste vara beredda på att försvara sig själva – utan hjälp från omvärlden – om Kika skulle attackera landet.

Taiwan har inte vågat att officiellt deklarera sin självständighet av rädsla för att Kina skulle se det som en förevändning för att invadera. Hållningen är att man är en suverän stat men utan behov av att utropa självständighet.

I allt praktiskt fungerar Taiwan som en självständig nation, en livfull demokrati men omvärlden fortsätter att låtsas som att landet inte existerar.

Felsägning eller signal?

Enda anledningen är att den som vågar erkänna Taiwan skulle möta Kinas fulla vrede på alla plan. Därför har världen fortsatt dansa efter Kinas pipa trots att Peking-regimen numera är den som står för allvarliga brott mot mänskliga rättigheter, brutit mot avtalet om Hongkongs rätt att bevara sin demokrati och rättssystem och förtrycker sin egen befolkning.

Det som fått världen att långsamt till slut ändå ta Taiwan i försvar är paradoxalt nog Kinas aggressiva beteende. En rädsla börjar växa fram att Kina kan tänkas göra allvar av sitt hot att med tvång införliva Taiwan. Parallellt med en oro för en framtida världsordning där det är Kina som håller i taktpinnen.

President Joe Biden sa nyligen i en tv-utfrågning i CNN att USA är berett att försvara Taiwan i händelse av en kinesisk attack. Detta trots att den officiella amerikanska politiken varit att lämna den frågan öppen för tolkning, så kallad strategisk tvetydighet.

Det alla undrar nu är om Bidens uttalanden var en felsägning eller en medveten signal till Peking att hålla fingrarna borta från den tropiska ön i Sydkinesiska havet, bara 18 mil från fastlandet.

Bidens tuffare attityd kan ge andra länder råg i ryggen att sluta isolera Taiwan. Det är inte rimligt att behandla en demokrati som en paria bara för att denna inte vill bli uppkäkad av Kinas kommunistparti.