Glädjefnatt – äntligen syns ljuset i tunneln

Vaccineringen, restriktionerna och vädret – allt går åt rätt håll

Det är vår.

Vaccineringen av personer i den fjärde och sista fasen är inledd.

Avveckling av vissa restriktioner diskuteras på allvar.

Äntligen anar vi ljuset i tunneln.

Häromdagen meddelade flera regioner, däribland Kalmar, Värmland och Jönköping, att de inleder vaccineringen av den sista och största gruppen, fas fyra. Även folkrika Stockholm räknar med att göra det den här veckan.

Massvaccineringen går alltså bra. Den rullar på, med det lilla orosmolnet att vissa 65-plussare inte vill ha Astra Zenecas vaccin.

Stockholm, som hade en väldigt trög start, inledde vaccineringen av fas tre redan två veckor före utsatt tid. Totalt 33 procent av alla över 18 år har fått sin första dos vaccin, drygt nio procent är fulltvaccinerade.

Det är visserligen en bra bit kvar tills 60 procent av befolkningen har immunitet mot covid-19. Det är där gränsen, om jag förstått det hela rätt, normalt sett går för flockimmunitet. Det vill säga när så många är immuna mot en viss sjukdom så att den, så att säga, ebbar ut. Men enligt vissa beräkningar är det en för hög siffra, i själva verket bör den ligga på mellan 40 och 45 procent av befolkningen. Redan då uppnås flockimmunitet.

Strunt sak samma. Vaccinationen är i full gång och nu har den största gruppen börjat få sina nålstick i armarna. Fas fyra består av 4,2 miljoner människor mellan 18 och 60 år.

Allt verkar, äntligen, gå åt rätt håll.

Ett annat glädjeämne är det uppdrag som regeringen gav Folkhälsomyndigheten i slutet av förra veckan. Under en fruktansvärt krånglig och byråkratisk rubrik fick myndigheten i uppdrag att börja fundera på hur restriktionerna i samhället ska avvecklas.

Smaka på det. Inte skärpas. Avvecklas. Mildras. Lättas.

Lägg därtill att det är maj. Visserligen har den hittills varit kall och under den närmaste veckan blir den ganska regnig i stora delar av landet Men vi är trots allt på tröskeln till sommaren.

Minns hur enkelt livet var under den förra coranasommaren. Man kunde träffa folk, dricka kaffe, äta mat och dricka vin på behörigt avstånd utomhus. Man kunde helt enkelt träffas.

Minns hur härligt det var innan vi dök ner i coronaidet igen i slutet av oktober eller början av november.

Men glädjen, euforin om du så vill, har sina gränser. Det kommer att dröja innan livet återgår till det gamla normala. Om det ens någonsin gör det. Handtvätt har tyglat spridning av fler sjukdomar än covid-19. Det kommer dröja länge innan vi får, eller vill, trängas oavsett var trängseln uppstår.

Och hittills är det faktiskt bara 2,7 miljoner människor som fått sin första dos. 5,5 miljoner återstår om alla från 18 år vaccinerar sig (vilket vi såklart hoppas).

Men med det sagt – äntligen anar man ljuset i tunneln. Nej, det är ännu bättre än så. Vi ser det – även om det är långt borta.

Än är vi inte där. Men det går att ana ljuset i tunneln.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.