En milstolpe i SD:s historia

SD-toppens pressträff i regeringens hjärta

En milstolpe passerades.

SD:s vice ordförande Henrik Vinge höll presskonferens i regeringskansliets högkvarter. Framför den välkända väggen med flaggor.

För tolv år sedan var det också val. Huvudmotståndarna Fredrik Reinfeldt (M) och Mona Sahlin (S) överträffade varandra i avståndstagande till Sverigedemokraterna.

– Jag vill inte ta i dem, ens med tång, sade Sahlin.

Reinfeldt instämde. Inte ens med tång.

Men den 15:e december 2022 var SD:s ökenvandring definitivt över.

Då höll SD:s vice ordförande och gruppledare Henrik Vinge presskonferens i regeringens högkvarter tillsammans med migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Den handlade om Sverigedemokraternas paradfråga, invandring. Närmare bestämt om uppehållstillstånd.

Vinge gav intryck av att redan var hemtam i maktens centrum. Självklar på något sätt.

Malmer Stenergard däremot nämnde honom ofta vid namn, som om hon sökte lite stöd. Det gjorde inte han.

SD:s Henrik Vinge och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) under den gemensamma pressträffen den 15 december.

Jimmie Åkesson har deltagit i flera presskonferenser med regeringens partiledare. Men inte hans underhuggare med sina motsvarigheter.

Det var efter det superjämna valet 2018 som det lossnade för SD.

Sedan det borgerliga samarbetet, Alliansen, brutit samman och begravts talade ren och skär matematik för ett samarbete med SD om det någonsin skulle bli något annat än en S-ledd regering i Sverige.

SD är definitivt inne i värmen i och med pressträffen, skriver Lena Mellin.

Först ut med att samarbeta med SD var Kristdemokraterna. Ebba Busch och Åkesson åt köttbullar och sedan var det klappat och klart. Senare, 2019, följde Ulf Kristersson och Moderaterna efter. L väntade till 2020.

Men nu är det 2022.

SD är riksdagens näst största parti, den sittande regeringen skulle inte sitta där de sitter utan Sverigedemokraterna.

De har alla maktmedel som finns. Många mandat i riksdagen, fyra utskottsordföranden, fyra vice (mer än något annat parti), politiskt tillsatta tjänstemän i regeringskansliet, samarbetsavtal med regeringen.

Det är egentligen bara en sak som fattas Sverigedemokraterna. Ministerposter.

Men SD behöver inga statsrådsposter. Det blev, om man inte fattat det förr, uppenbart under presskonferensen med Vinge och Malmer Stenergard. De får igenom sin politik i alla fall. Och får stå framför fanorna i regeringens högkvarter. Precis som vilken minister som helst.

Presskonferensen handlade om återkallande av arbetstillstånd.

För få tillstånd dras in enligt duon Vinge&Malmer Stenergard. Särskilt mycket fuskas det, enligt Vinge, med uppehållstillstånd för högre studier. Migrationsverket är dessutom alldeles för slappt med att kolla, sade de. Fast de orden användes såklart inte utan i stället att rutiner ska stramas upp.

Jimmie Åkesson har siktet inställt på att SD ska bli ett regeringsparti efter valet 2026, eller tidigare. Varför det? Nu genomför de sin politik men slipper alla avigsidor med att sitta i regering.

Fotnot: Medan Januariavtalet (2019–2021) fortfarande gällde deltog också Centern och Liberalerna i vissa av regeringens presskonferenser.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.