Irans ambassadör försöker blanda bort korten

Allt är västvärldens fel som medvetet försöker sabba för Iran.

Så kan man sammanfatta den iranske Stockholm-ambassadörens syn på den senaste månadens folkliga protester i Iran.

En, för att uttrycka det milt, felaktig bild av verkligheten.

Följ ämnen
Israel

Till att börja med försöker ambassadören ge intrycket att Iran är en demokrati där folket själva bestämmer hur de ska styras.

Inget kunde vara mer felaktigt.

Sedan den islamiska revolutionen 1979 är Iran en islamistisk diktatur där ett antal mäktiga ayatollor bestämmer det mesta. Som en sido-show finns en form av låtsasdemokrati där de iranska medborgarna var femte år får rösta fram en president.

Men det är det så kallade Väktarrådet som bestämmer vilka kandidater som får ställa upp. Väktarrådet styrs av det islamska prästerskapet. Ingen som på allvar vill reformera det iranska samhället eller avskaffa prästdiktaturen släpps fram.

Ytterst vilar makten i händerna på den åldrige ayatolla Ali Khamenei.
Ambassadör Ahmad Masoumifar försöker få oss att tro att politiska protester i Iran är lagliga. Han gör skillnad på vanliga demonstranter och "vandalism, osanktionerat våld mot civila och myndigheter, mord och terrorism".

Möjligen är politiska protester lagliga på pappret men i praktiken slås protester mot regimen alltid ner. Ofta med stor brutalitet.

Irans ledare ayatolla Ali Khamenei.

Det våld vi nu ser utspela sig i Iran kommer till största delen från regimen och deras säkerhetsstyrkor som skjuter skarpt mot demonstranter och godtyckligt griper folk.

Samtidigt är det svårt att få en helhetsbild av vad som händer. Regimen stänger under långa perioder ner internet. Dessutom är det mycket svårt, för att just nu inte säga omöjligt, för västerländska journalister att få visum till Iran. I motsats till vad ambassadören hävdar.

Regimen i Teheran vill helt enkelt inte ha någon bevakning av protesterna som började som en reaktion mot att kvinnor tvingas bära slöja men som utvecklats till en protest mot regimen. Man vill i lugn och ro kunna slå ner dem med det våld som krävs utan att det ska finnas några oberoende vittnen i form av utländsk media.

Att få sanningsenliga svar från en ambassadör som representerar en diktatur är sannolikt utsiktslöst från start. Man får försöka läsa mellan raderna och skala bort så mycket av propagandasnacket som möjligt.

 

Ambassadören hävdar att den obduktionen som gjordes av Masha Amini, den 22-åring vars död utlöste den senaste månadens protester, motsäger den bild som sprids i väst att hon misshandlades allvarligt av polisen och att det ledde till hennes död. Obduktionen visar att den friska 22-åringen plötsligt drabbades av allvarlig syrebrist som ledde till hjärndöd.

 

För det första går det inte att lita på ett obduktionsprotokoll från Iran. Vill regimen förfalska ett sådant så gör man det.

För det andra svarar inte ambassadören på vad som orsakade den unga kvinnas plötsliga syrebrist. Upprepat kraftigt våld mot huvudet skulle kunna vara en sådan orsak.

 

Vilket är precis vad vittnen som säger sig ha varit med vid gripandet hävdar hände.

Ambassadören återkommer gång på gång till vad han kallar utländsk inblandning i protesterna. Redan som svar på Aftonbladets första fråga hävdar han att fientliga stater "ser en möjlighet att skörda årtionden av investeringar för att destabilisera vårt land och vägleda civila protester mot samhällsomstörtande våld."

Han nämner inga länder men jag utgår ifrån att han syftar bland annat på USA och Israel.

 

Det stämmer att omvärlden riktat sanktioner mot Iran bland annat för regimens försök att skaffa sig kärnvapen. Israel har gått längre än så genom att sannolikt mörda iranska forskare som ingår i kärnvapenprojektet. Även avancerade cyberattacker har genomförts mot Iran med Israel och/eller USA som trolig avsändare.

Ett porträtt av Mahsa Amini.

Israel ser sin existens hotad om Iran lyckas skaffa sig kärnvapen. Iranska ledare har upprepade gånger hotat att utplåna Israel.

Men västvärlden har erbjudit Iran en väg ut ur de ekonomiska sanktionerna genom att på nytt skriva på ett avtal där man förbinder sig att skicka det upparbetade uranet från kärnanläggningarna utomlands. Men Iran stretar emot.

 

Igår införde EU nya sanktioner på grund av regimens våld mot demonstranterna.

Iran klagar över att väst lägger sig i något man anser vara "inre iranska angelägenheter". Vad ambassadören undviker att nämna är hur Iran ständigt lägger sig i grannländernas affärer. Det är delvis tack vare Iran som Syriens diktator Bashir al-Assad ser ut att ha vunnit inbördeskriget.

Instabiliteten i Libanon beror till stor del på Irans förlängda arm i landet, terrorstämplade Hizbollah. Iran håller liv i inbördeskriget i Jemen med sitt stöd till Huthirebellerna, sår split i Irak och regimen ägnar sig åt flyktingspionage bland iranska flyktingar utomlands.

Och nu uppmanar EU Iran att sluta hjälpa Ryssland i kriget i Ukraina.

Samtidigt anar man någonstans i intervjun att ambassadören inte är så totalt regimlojal som han annars framstår. På frågan om han personligen stödjer tanken på en moralpolis som stoppar kvinnor på gatan för att de inte är korrekt klädda svarar han undvikande.

– Jag talar till er här som ambassadör. Mina personliga åsikter är helt ovidkommande.