Först måste Stenevi bort...

..sen kan MP ta fram sitt hemliga vapen

Miljöpartiet har en valvinnare. Men de har parkerat henne i Bryssel.

När kallar de gröna hem Alice Bah Kuhnke? Kanske redan i höst.

En isande vind drog genom Miljöpartiet när Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer presenterades i januari. 2,4 procent skulle ha röstat på de gröna om det hade varit val då. Stödet för partiet hade alltså mer än halverats sedan valet.

Det hade gett vilket parti som helst skrämselhicka. Även Miljöpartiet.

Resultatet i valet i höstas, 5,1 procent, var visserligen det tredje sämsta under det här årtusendet. Men det sågs ändå som en framgång.

Partiet var nästan helt uträknat så sent som ett par månader före valet. Risken att det skulle åka ur riksdagen för andra gången under sin historia var överhängande.

Men partiet kravlade sig över fyraprocentsspärren och ökade med 0,7 procentenheter. Dock inte som ett resultat av eget arbete utan på grund av stödröster från dem som ville ha Magdalena Andersson som statsminister.

Nu är väljarkrisen tillbaka. Sedan den kalla januarivinden drog fram har stödet ökat till 2,8 procent. Det är inte mycket att yvas över.

 

Frågan är alltså, vad är det för fel på Miljöpartiet?

Ett av dem är att MP envisas med att ”bredda sig”. Det betyder på miljöpartistiska att de fokuserar på fler politikområden än det enda som väljarna tycker att de är bra på. Miljö och klimat.

MP-språkrören Per Bolund och Märta Stenevi.

Ett annat kan vara språkrören. Per Bolund har varit språkrör sedan 2019 och hade flera ministerposter i Stefan Löfvens regeringar. Märta Stenevi utsågs till språkrör 2021 och var också minister i Löfvens S- och MP-koalitioner.

Men väljarna har inte slutit dem till sitt hjärta. De ligger ständigt i botten av partiledarnas förtroendeliga.

Enligt den senaste undersökningen av väljarnas förtroende för riksdagspartiernas ledare har 13 procent stort eller mycket stort förtroende för Bolund. Två tredjedelar, 66 procent, hade lågt eller mycket lågt förtroende för honom.

Nästan lika illa ser det ut för Märta Stenevi. Hennes siffror är 16 respektive 66 procent.

Statsvetarna vid Göteborgs universitet talar om att partiledarna kan vara ”sänken” eller ”flöten” för sina partier, det vill säga öka partiets stöd eller minska det.

Man behöver inte överdriva för att hävda att duon Bolund och Stenevi snarare är sänken än flöten.

 

Miljöpartiet har en lång tradition av att osentimentalt dumpa språkrör som de inte tycker gör jobbet tillräckligt bra. Eller misstänker att de inte kommer att göra det.

De som i likhet med mig närvarade vid MP:s kongress 2002 höjde på ögonbrynen när valberedningens kandidat till nytt manligt språkrör Claes Roxbergh och Peter Eriksson under natten före kongressen kommit fram till att förslaget var dåligt. Roxbergh trädde tillbaka, Eriksson valdes och ledde partiet bland annat i dess hittills mest framgångsrika val.

I november har Miljöpartiet kongress i Örebro. Källor i partiet säger nu, åtta månader i förväg, att Bolund och Stenevi inte kommer att rakt av få sparken. Kandiderar de blir de omvalda.

Men ges en öppning kommer åtminstone Stenevi att bytas ut, säger samma personer. Till skillnad från Bolund är hon inte särskilt duktig, eller intresserad, av miljöfrågor. Tro mig - så kommer det att bli om Miljöpartiets väljarkris består. Och det kommer den att göra.

Alice Bah Kuhnke på Miljöpartiets valvaka i september 2022.

Den som många i Miljöpartiet drömmer om som nytt språkrör är Alice Bah Kuhnke, ledamot av EU-parlamentet sedan 2019 och innan dess kulturminister. Bah Kuhnke gick med i de gröna i samband med att hon tog plats i regeringen.

Hennes största tillgång är charm. Det kan låta nedlåtande men så menar inte jag det. Den kompenserar inte för politisk okunskap men kan sälja ett budskap som annars skulle vara svårsålt. Det kan Miljöpartiet behöva, många uppfattar dem som fientligt inställda till de breda folklagren.

Bah Kuhnke var amatör när hon kom in i regeringen men fyra år som statsråd och lika lång tid i EU-parlamentet är ingen dålig partiledarskola.

Vid hennes sida? Om inte Bolund blir kvar kan man tänka sig Pär Holmgren. Också han ledamot av EU–parlamentet och tidigare tv-meteorolog.

Glöm inte var ni läste det först. Alice Bah Kuhnke kan stå för den nytändning MP behöver.

 

TRE SPANINGAR

  1. Dramatik kan man vänta på S-mötet i Botkyrka 18 mars. Sista helgen i januari fick kommunalrådet Ebba Östlin (S) sparken på ett uppmärksammat medlemsmöte. På ett nytt möte om ett par veckor ska hennes efterträdare utses. Men Östlin kandiderar igen. Hur ska det sluta, spänningen är på topp.
  2. Tågförseningar som orsakas av omfattande ohälsa (läs pandemi), rejäla oväder eller naturkatastrofer ska inte längre leda till att resenärerna får ersättning enligt ett nytt lagförslag med EU-rötter från regeringen. Det ska inte gälla lokala eller regionala sträckor. Rimligt eller inte?
  3. Andelen som har ganska eller mycket lågt förtroende för energiminister Ebba Busch (KD) har nästan fördubblats mellan februari i år och samma månad förra året. Från 31 till 58 procent enligt Aftonbladet/Demoskop. Andelen som har ganska eller mycket stort förtroende för henne har minskat svagt.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.