Mejla

Natalia Kazmierska

Publicerad:

Greta har helt rätt – vuxna är idioter

Både hyllningarna och hatattackerna är orimligt överdrivna

Publicerad:
1 av 5 | Foto: GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Applåder efter Greta Thunbergs framträdande inför brittiska politiker i parlamentet.

Nej, det går visst inte en dag utan ett en vuxen människa känner sig manad att uttrycka sin personliga diss mot Greta Thunberg, 16.

Här om dagen en XXL-vd som hävde ut sig svinigheter och kristdemokraten Sara Skyttedal som fnös åt klimatkampen. Nu senast Jimmie Åkesson som i samtal med Malou i TV4 påstod att det är ”allmänt känt” att Greta är en nickedocka i händerna på en pr-byrå. ”Man ska inte glömma att hon är ett barn” tillade han. 

 

Åh ett oskyldigt stackars barn som utnyttjas av vänsterradikala krafter – men samtidigt en 16-årig världsledare som faktiskt får tåla lite kritik (på skolgårdsmobbarnivå), enligt belackarna.

I sociala medier flödar konspirationsteorierna, den ena mer galen än den andra; antivaxxers och antisemiter omfamnar varandras Greta-hat. Här om dagen jämförde någon hennes skolstrejk med häxprocesserna, andra gör narr av hennes diagnoser. 

Men den överdrivna retoriken kommer också från andra hållet. 

Det går nämligen inte heller en dag utan orimliga Greta-hyllningar: utan att hon beskrivs som vår tids Jeanne D´Arc, ett helgon, nya versionen av grekgudomligheten Kassandra, en framtida fredspristagare, nästan som en Jesus Kristus enligt såväl Limhamns kyrka som biskopen i Berlin.

Politiker tävlar om att skicka hjärtemojis till Greta, istället för att prata om tråkiga saker som koldioxidutsläppsnivåer och förnybara energikällor. 

Jag har svårt att förstå båda sidor, men så fick jag en uppenbarelse, för att använda Greta-rörelsens religiösa termer, när jag såg bilderna från hennes Londonresa i veckan. 

Där höll Greta Thunberg bland annat tal inför det brittiska parlamentet, där hon riktade stenhård kritik mot Storbritanniens klimatpolitik. Mot brittiska naturgasindustrin, oljeutvinningen i Nordsjön och planerna på en ny kolgruva. 

Det hindrade inte ansvariga politiker från att storleende ställa upp sig för klimatvänliga selfies med en smått obekväm Greta efteråt: Ed Milliband, Jeremy Corbyn och diverse parlamentariker såg overkligt nöjda ut, trots att Greta just rakt ut kallat dem för ”lögnare”. 

Det blev så tydligt i de där fotona att det är de vuxna som vill förknippas med Greta, snarare än tvärtom, något som även min kolumnistkollega Johanna Frändén varit inne på.

Även de makthavare som nu tävlar om att kritisera henne vill ju rida på Greta-vågen, få en liten del av hennes häpnadsväckande stjärnstatus: ”titta på mig, jag har genomskådat allt, det är ett barn!”. Också Greta-hatet leder till rubriker. 

Men i själva verket är det ju inte för er Greta kämpar, 50-åriga Massive Attack-medlemmar, italienska fotbollsförbundkaptener, FN-gubbar, småpåvar, storpåvar och Barack Obama. Det är inte meningen att ni ska ”fatta” eller godkänna skolstrejken, eller att ni ska låtsas vara nere med flätorna och ungdomarna bland Extincion rebellion-tälten. 

För de unga Gretaföljarna är allting förmodligen glasklart. Hennes stränga moral, asketism, äkthet – allt som vår shoppinggalna influencersamtid saknar. Greta säljer ingenting, hon konsumerar inte, hon lägger inte ut bilder från sponsrade Dubai-resor eller gör nätkasinoreklam. Framför allt påpekar hon det välbehövliga som alla ungdomsrebeller alltid sagt: att vi vuxna är idioter. 

”Vi har inte gett oss ut på gatorna för att ni ska ta selfies med oss” sa hon inför demonstrerande klimataktivister i Italien nyligen. 

Just det. 

Skärp er, och börja bete er som vuxna. 

Av: Natalia Kazmierska

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: