SD kan bli störst - i väljarbarometrarna

Stödet för Socialdemokraterna är det lägsta sedan SCB började mäta partisympatier för 43 år sedan.

Det förefaller inte längre osannolikt att Sverigedemokraterna kan bli Sveriges största parti i väljarbarometrarna.

Bara drygt var fjärde svensk, 27,6 procent, skulle rösta på Socialdemokraterna om det vore val i dag. Det är en sensationellt dålig siffra, lägre än under Håkan Julholts tid som partiledare. Och alltså det sämsta sedan Statistiska centralbyrån, SCB, startade sina partisympatimätningar 1972.

Sedan valet har stödet för S minskat med 3,4 procentenheter, enligt SCB. I verkligheten är tappet förmodligen ännu större. Det är en officiell hemlighet i mätbranschen, även bland Socialdemokrater, att SCB ger S för höga siffror.

Orsaken är mätmetoden. De svarande slumpas fram ur befolkningsregistret och kontaktas per telefon, främst fast telefoni som oftast bara äldre har. Man missar dessutom alla med tjänstemobil eller kontantkort.

Också stödet för det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, minskar. Deras tapp är faktiskt större räknat i procent än Socialdemokraternas. Tillsammans stöds de nu av 33,5 jämfört med 38 procent i valet förra året.

Vilka effekter får de dåliga siffrorna för regeringspartierna? Det slår mot självförtroendet och kan i värsta fall leda till att en redan svag regering blir ännu svagare.

Det gäller framför allt Socialdemokraterna som efter två mandatperioder i opposition äntligen fick återvända dit de, enligt egen uppfattning, rätteligen hör hemma. I maktens centrum. Nu skulle de dumma borgarna få se var skåpet borde stå.

Men inte ens före flyktingkrisen kan man hävda att regeringens linje var klar och övertygande. Snarare betecknades den av oklarheter och väckte frågor om vadan och varthän.

I rättvisans namn ska sägas att de båda regeringspartierna varken hade det eller gjorde det lätt för sig. Det parlamentariska läget är inte optimalt. Och de kom illa förberedda till jobbet eftersom de inte hade gjort upp om någonting överhuvud taget före valdagen.

Mätningens andra stora sensation är de kraftigt ökade stödet för Sverigedemokraterna. Nu ligger de i SCB-mätningen på samma nivå som i andra väljarbarometrar, kring 20 procent. Sedan valet har partiet ökat med sju procentenheter.

I alla andra barometrar har partiet legat i princip still under hösten när flyktingdebatten varit som hetast. Den stora förändringen beror sannolikt på att SCB underskattade stödet för SD i våras när den förra mätningen gjordes. Nu hamnar de mer rätt.

Alla andra riksdagspartier har en övervikt av kvinnliga väljare. Men inte SD. Var fjärde man, 24,3 procent skulle lägga sin röst på SD om det vore val just nu. Bland kvinnorna är siffran 15,4 procent.

Sverigedemokraterna är näst största parti bland männen. Socialdemokraterna samlar blygsamt fler, 26,5 procent. Moderaterna ligger trea på mansligan.

Det förefaller inte längre helt osannolikt att SD skulle kunna nå sitt mål, att bli Sveriges största parti. I alla fall i väljarbarometrarna.

Eftersom regeringen är så svag borde det vara gyllene tider för Alliansen, inte bara för Sverigedemokraterna. Men den har komplett misslyckats med att exploatera missnöjet med regeringen. Jämfört med valet har stödet för de fyra partierna visserligen ökat med 1,2 procentenheter.

Men det är ingen bedrift med tanke på omständigheterna. En effektiv borgerlig opposition borde ha kunnat ta för sig ännu mycket mer.