Mejla

Wolfgang Hansson

Boris Johnson lika hjälplös som Theresa May

Publicerad:
Uppdaterad:

Med en dåres envishet har premiärminister Boris Johnson hävdat att Storbritannien kommer att lämna EU den 31 oktober. Oavsett vad. Do or die.

Nu får han äta upp sina ord och framstår efter att för tredje gången ha blivit nedröstad om nyval som lika hjälplös som sin företrädare Theresa May.

Blir det överhuvudtaget någon brexit och i så fall när?

Det enda man säkert kan säga är att landet inte kommer att krascha ut ur EU utan ett avtal på torsdag, vilket var den gamla deadline.

EU:s nya beslut innebär att britterna får på sig till den 31 januari nästa år. Men de kan också lämna i slutet av november eller i slutet av december ifall brittiska parlamentet godkänner utträdesavtalet innan dess. Deadline blir flexibel.

För Boris Johnson är det inte bara ett nederlag. Det skadar dessutom allvarligt förtroendet för hans förmåga att verkligen leverera brexit.

Under de senaste månaderna har han satsat allt på ett kort. Landet skulle lämna EU den 31 oktober oavsett om det fanns ett avtal eller inte. Längs vägen gjorde han en rad uttalanden för att visa hur monumentalt kompromisslös han var i denna fråga. Det mest citerade är att han hellre skulle ”dö i ett dike än begära en förlängning av EU”.

Han använde också den hårda retoriken som ett sätt att försöka pressa EU att gå med på ett nytt och mer förmånligt avtal. Mot alla odds lyckades han få till ett nytt avtal men det var på många sätt sämre än det Theresa May förhandlade fram.

Gillar Johnsons inställning

Ändå gillar många britter Johnsons tuffa inställning. Många är så trötta på det eviga käbblet om brexit att det är beredda att acceptera nästan vad som helst. Nu skulle brexit till slut bli av, tack vare Boris.

Men som vanligt gick det grus i brexit-maskineriet.

Nu står Johnson där, pinsamt avklädd i sitt övermod. Synbarligen stukad.

När det kom till kritan lyckades inte heller han leverera brexit i tid. Precis som föregångaren Theresa May förlorade han gång på gång i parlamentet.

I kväll röstade underhuset för tredje gången nej till hans begäran om nyval. Han hade behövt få med sig två tredjedelar av parlamentarikerna. En omöjlighet när Labour vägrar.

Men det finns andra sätt och I morgon blir det sannolikt en ny omröstning.

Boris Johnson.
Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
Boris Johnson.

Vägrar nyval

Ett nyval känns som ett rimligt sätt att lösa knuten med att hälften av britterna vill ha brexit medan den andra hälften vill stanna kvar i EU.

Normalt skulle Labour aldrig säga nej till chansen att fälla regeringen. Men detta är inga normala tider.

Labourledaren Jeremy Corbyn som i månader ropat efter ett nyval vägrar nu för tredje gången. För att säga ja vill han ha ett löfte från Johnson om att utesluta att britterna lämnar EU utan ett avtal, oavsett deadline. Det vägrar premiärminister ge eftersom det skulle uppröra de hårdföra brexitanhängarna inom hans eget parti.

Men det främsta skälet till sin ovilja nämner inte Corbyn.

Allting tyder på att Labour skulle förlora ett nyval stort.

Johnsons vägran att kompromissa verkar ha gått hem hos väljarna.

Opinionsmätningarna pekar mot att de konservativa skulle få 40 procent av rösterna mot 20 för Labour. Försprånget har växt de senaste veckorna.

Förlamad av brexit

I så fall skulle Johnson få egen majoritet och kunna driva igenom sitt brexitavtal.

Den dubbla segern vill Corbyn inte ge Johnson.

Johnson har hotat att gå i strejk om oppositionen förvägrar honom ett nyval. Ett tecken på att hans regering är på väg att förlamas av brexitsörjan lika mycket som May.

Men även om Johnson mot förmodan får sitt nyval i december så är segern inte garanterad. När Theresa May utlyste nyval på våren 2017 ledde de konservativa stort. När valet var över hade hon förlorat sin majoritet.

EU hoppas att de för sista gången gett britterna en förlängning men så som den komplicerade verkligheten ser ut är det långtifrån säkert.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE