Mejla

Oisín Cantwell

Nya lagen mot hämndporr riskerar att bli tandlös

Publicerad:
Uppdaterad:

Att stjäla tonårsflickors privata bilder och lägga upp dem på porrsajt är tillåtet.

Så mycket tycks den nya lagen vara värd.

Åtta unga flickor på en skola i Stockholmstrakten fick via rykten och viskningar förra hösten kännedom om att bilder de hade tagit på sig själva och publicerat i sina sociala medier publicerats på en porrsajt.

Selfie i badrumsspegeln iklädd trosa och bh, bikinibild på stranden, baddräkt i solnedgången.

Sammanlagt 18 bilder av det mer oskyldiga slaget, men som kan användas till att åstadkomma betydande skada. Inte minst för ett barn.

Tilltaget polisanmäldes, förundersökning inleddes och en 15-årig pojke som går på samma skola som flickorna var snart inringad och åtalad för olaga integritetsintrång, en lag som trädde i kraft i fjol och som är tänkt att träffa hämndporr och annan jävelskap som vissa roar sig med att använda vår tids teknik till.

Men åklagaren hade begränsad framgång. Endast en av bilderna, föreställande en 15-årig flicka iklädd trosor och med en arm för brösten, ansågs av tingsrätten bryta mot lagen.

I övrigt var det fritt fram att lägga upp bilder på sexsajt och för säkerhets skull informera porrsurfarna om vad flickorna heter.

1 av 2 | Foto: Anna Jadvi
Illustration.

Domstolen konstaterar att den nya straffbestämmelsen avser spridning av bilder på en människas ”delvis nakna kropp” och inleder sitt resonemang med någonting så vanskligt som en semantisk analys av vad detta egentligen betyder.

Varken lagen eller dess förarbeten ger särskilt mycket vägledning. Lagrådet, den myndighet som granskar lagförslag innan de klubbas i riksdagen, efterlyste större tydlighet, men det struntade regeringen i.

Det är möjligt att tingsrätten varit för snäv i sin tolkning av hur mycket nakenhet som behövs för att spridandet av bilderna ska vara olagligt.

Lagen är som sagt färsk och vägledande avgöranden i högre instans saknas. Det vore därför mycket bra om åklagaren överklagar.

Men risken är betydande att vi har att göra med en straffbestämmelse som delvis missar målet. Tidigare har åklagare med viss framgång drivit hämndporr som grovt förtal, men det är en lag som egentligen är avsedd för annan brottslighet.

Domstolarna har tvingats gå ner i spagat och närmast slå knut på sig själva för att åstadkomma fällande domar och behovet av en ny paragraf har varit uppenbar.

Nu finns en modernare lag. Gott så. Dock brydde sig inte riksdagen om att beakta sammanhanget som bilderna publiceras i.

Webbsida för badklädsmode? Hårdporrsajt? Struntsamma. Avgörande är graden av nakenhet.

Någonting säger mig att de drabbade flickorna inte håller med politikerna om den avvägningen.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Oisín Cantwell

Publicerad:

LÄS VIDARE