Klimatpolitiken är Tidöpartiernas svåraste nöt

Busch (KD), Kristersson (M), Åkesson (SD) och Pehrson (L) under pressträff tidigare i år.

Att det är just är reduktionsplikten som får SD att börja mullra om regeringskris förvånar inte.

Klimatpolitiken är det område där Tidöpartierna kommer få det svårast att komma överens.

Sverigedemokraterna höjde i morse tonläget ordentligt i en för partiet mycket viktig fråga.

Partiets ekonomipolitiske talesperson Oscar Sjöstedt sa i en intervju med Tv4 att han förväntar sig att reduktionsplikten, en lag vars syfte är att minska utsläppen av fossila bränslen, sänks markant.

I dag blandas drygt 30 procent biobränsle i diesel och nästan åtta procent för bensin, siffror som SD är mycket missnöjda med.

Sjöstedts krav står på två ben. Dels finns en skrivning i Tidöavtalet om att reduktionsplikten ska sänkas till EU:s miniminivå. Dels saknar EU en fastställd miniminivå.

Den här sortens elastiska överenskommelser har den fördelen att det går att komma överens om i princip vad som helst utan att någon part behöver tappa ansiktet.

Men det finns också en betydande nackdel, nämligen att det står var och en fritt att ha alla möjliga rimliga och mindre rimliga åsikter om vad avtalet egentligen innehåller.

SD:s djärva uppfattning är att nivån för reduktionsplikten ska vara 0 procent.

Det är en radikal åsikt som övriga partier inte är i närheten av att hålla med om. Längst bort står Liberalernas miljöminister Romina Pourmokhtari, som har pratat om 12-16 procent.

Att SD behöver profilera sig i denna fråga är ingen tillfällighet. Det är det parti som i valrörelsen gick längst i löftena om sänkta bränslepriser.

Men att lova är enklare än att leda ett land och sänkningarna vid pump på diesel och bensin gick att räkna i ören snarare än kronor och innan någon visste ordet av var drivmedlen plötsligt dyrare än före valet.

Samtidigt har regeringen fått en kritik som försiktigt uttryckt går att beskriva som skarp från exempelvis klimatpolitiska rådet, en myndighet bestående av experter som ska övervaka att regeringens politik inom området är förenligt med de beslut som riksdagen har fattat.

0 procent i reduktionsplikt är ingenting redan hårt ansatta miljöminister Pourmokhtari ens vill höra talas om.

Och inte nog med det. I år ska regeringen enligt lag presentera en plan för hur Sverige ska nå klimatmålen. Bäddat för nya konflikter, med andra ord.

Oscar Sjöstedt säger att han förväntar sig att Tidöavtalet hedras. "Om så inte vore fallet, så har vi och regeringen givetvis ett problem”, skriver han till Aftonbladet.

Sannolikt finns någonstans en kompromiss att träffa om reduktionsplikten.

Men om regeringen skulle spricka under mandatperioden, bli inte förvånade om det beror på klimatpolitiken.