Tyst om Gävlebocken, stockholmare!

Publicerad 2021-12-17

Kristian Ekenberg, bockkramare och kulturredaktör på Gefle Dagblad.

Bockbrännarjublet bland Stockholms medieprofiler i sociala medier väcker irritation hos Kristian Ekenberg, kulturredaktör på Gefle Dagblad.

”Det gnager i mig att de missunnsamma stockholmarna nu kan sitta och gotta sig åt lantisarna och deras brinnande julbock”, skriver han i en kolumn som Aftonbladet nu också publicerar. 

Tjatet har växt för varje år: Nu måste Gävlebocken brinna snart!

Men vilka är det som har tjatat? Mest folk som inte kommer från Gävle. Åtminstone har det sett ut så i mina sociala medier-flöden. Det har till och med vädjats om att halmbocken måste offras i eld för att blidka gudarna under pandemin.

Så när Gävlebocken nu har brunnit igen, efter att ha klarat sig i många år och till och med slagit rekord i brandfria vintrar, utbryter det jubel på Twitter bland stockholmarna.

"Vill fatta några människors händer och sjunga julhymner. Hallelulja", skriver exempelvis en av tjatarna, ledarskribenten Lotta Ilona Häyrynen.

"Enda poängen med Gävle är att bocken brinner", fyller en annan röst i.

Den rikskända bocken i Gävle brann natten till fredag.

 

Visst förstår jag också att en bock som aldrig brinner är dåligt för Gävle i PR-hänseende, men jag är en bockkramare som gärna tar omvägar till Slottstorget i december för att få lite julstämning.

Bockbrännarkören med medieprofiler från Stockholm och andra utsocknes gör mig lite trotsigt på tvären. Den ska inte brinna! Särskilt för antydningarna om att en stor halmbock är i vulgäraste laget och att det inte finns någon annan poäng med den än att sätta den i lågor och ge människor någonting att slå vad om, som de gör i "Black Jack" för att skänka lite spänning till sina trista liv.

Nåväl, ska Gävlebocken brinna så kanske det var lika bra att det skedde i år, när den knappt går att se bakom fula byggbaracker och avspärrningar.

Det gnager i mig att de missunnsamma stockholmarna nu kan sitta och gotta sig åt lantisarna och deras brinnande julbock. Jag ska själv besöka huvudstaden i helgen och hade tänkt ta mig till NK för att se julskyltningen (en bra julskyltning förmår inte julstaden Gävle att bulla upp med), men det kanske är bäst att jag avstår så att det inte råkar hända en olycka med Stockholms egen kära jultradition...

 

Skrev för övrigt med en utflyttad bekant Gävlebo som numera är just stockholmare och hade sett fram emot att se bocken under julfirandet i hemstaden. Ett tecken på att hon inte helt har gått över till den mörka sidan.

Nåväl, ska Gävlebocken brinna så kanske det var lika bra att det skedde i år, när den knappt går att se bakom fula byggbaracker och avspärrningar.

Senast jag tog mig en omväg till Slottstorget missade jag att titta på den, fullt upptagen med att fascinerat följa en bilist som åkt fel och försökte leta sig rätt i villervallan.

Så det finns fortfarande anledningar att gå till Slottstorget. Men mer för underhållningen än för julstämningen.

Följ ämnen i artikeln