Rikta era krav mot politikerna i stället

Än en gång kritiseras polisen för att nazister får demonstrera.

Protesterna borde i stället riktas mot den i princip eniga riksdag som har beslutat om hur vår grundlag ska se ut.

"Poliser stoppar nazister från att kampanja i Kungälv", trumpeterade tidningarnas rubriker härom dagen.

Ett påstående som ledde till en hel del applåder här och där i sociala medier, men som inte var med sanningen överensstämmande.

Det som skedde var att polisen inte medgav tillstånd för att hålla tal på allmän plats och dela ut flygblad.

Men om nu högerextremisterna i Nordiska motståndsrörelsen ändå dykt upp, att följa polisens beslut är inte de personernas mest framträdande drag, hade de med all sannolikhet fått hållas.

I dag kom så nytt besked. Polisen i Kungälv körs över av polisen i region Väst. Nazisterna får utnyttja sin yttrandefrihet.

Förra veckans hurrarop på twitter ersattes av burop, men det nya beslutet är inte förvånande. Det finns helt enkelt ingen grund i lagen för att göra tummen ner.

Samtidigt cirkulerar uppmaningar om att skriva under protestlistor som ska påverka polisen att säga nej till NMR:s begäran om att få marschera genom centrala Stockholm den 25 augusti.

Till saken hör dock att rätten att demonstrera är en av våra grundläggande fri-och rättigheter och regleras i vår viktigaste grundlag, Regeringsformen.

Av lagen, dess förarbeten och den praxis som har vuxit framgår att möjligheten att neka en gruppering rätten att genomföra en demonstration är mycket liten. Det ska i princip vara fara för människors liv för att ge polisen möjlighet att neka.

Denna vidsträckta frihet är sprungen ur tanken att i en demokrati ska åsikter, hur avskyvärda de än är, få spridas. Det är en god ordning. Endast i diktaturer är det staten som avgör vilka budskap som får spridas.

Nu går det för all del att tolka lagar på olika sätt. I Lund på 1980-talet beslöt en polischef att nazister skulle få hålla sina demonstrationer på en öde idrottsplats i kommunens utkant. Inom några år hade de våldsamma sammandrabbningar mellan extremister till höger och vänster den 30 november varje år, på Karl XII:s dödsdag, upphört.

Senare juristgenerationer har dock kommit fram till att det var ett för stort ingrepp. Att framföra sitt budskap på en plats där ingen kan höra en är inte mycket till demonstration.

Att Nordiska Motståndsrörelsens framfart väcker avsky och skräck är fullt begripligt. Vi har fortfarande de oacceptabla scenerna från Almedalen i färskt minne. Nazister som misshandlade, hotade och skrämde människor så till den grad att de lämnade Gotland.

Det är emellertid inte brottsligt att ha vedervärdiga åsikter. Och den som vill hindra extremhögern från att sprida sitt budskap bör uppvakta lagstiftaren i stället för att kritisera polisen.

Kom bara ihåg att en inskränkning i rätten att demonstrera kan drabba helt andra grupper i en framtid vars politiska klimat vi inte vet någonting om.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen får tillåtelse att bedriva sin valkampanj i Kungälv.