En Kafkaliknande process

Rysslands president Putin har iklätt sig rollen som en gammaldags tsar. Han gör precis som han vill.

Han har inte bara den politiska makten i sina händer utan även domstolarna.

Taktiken verkar vara att sätta Aleksej Navalnyj ur spel inför höstens parlamentsval och presidentvalet 2024.

I Ryssland råder total rättslöshet. Domstolarna har sedan länge slutat fungera som en oberoende gren av samhällsmaskineriet. I stället gör åklagare och domare precis som president Vladimir Putin vill.

Senaste beviset på det är hur en domstol kunde omvandla en gammal villkorlig dom mot oppositionsledaren Navalnyj till ett fängelsestraff.

Det är en Kafkaliknande situation som spelas upp.

I augusti förra årets utsätts Aleksej Navalnyj för ett mordförsök med nervgiftet Novitjok, ett kemiskt stridsmedel som bara den ryska staten och dess underrättelsetjänster har tillgång till.

Det är med andra ord den ryska staten som ligger bakom mordförsöket, sannolikt godkänt på högsta nivå i Kreml.

Samma stat som försökte mörda Navalnyj försöker nu göra gällande att han brutit mot bestämmelserna när han inte anmält sig till sin övervakare under sin villkorliga frigivning. Skälet var att han låg i koma på ett sjukhus i Berlin där han också tvingades till en långvarig rehabilitering innan han återvände till Ryssland mot regimens vilja.

I Ryssland är sådana här absurditeter fullkomligt normala eftersom det inte finns något oberoende rättväsende.

President Putin gör som han vill, precis som de gamla tsarerna som hade oinskränkt makt.

Förbjöds ställa upp

När det är så kallat demokratiska val i Ryssland så är det staten som bestämmer vilka som får ställa upp. Alla som Putin fruktar kan hota hans seger förbjuds, så även Navalnyj i valet 2018.

Nu vill Rysslands president sätta Navalnyj ur spel inför parlamentsvalen i höst och presidentvalet 2024. Taktiken verkar vara att hålla oppositionsledaren inlåst.

Putins förhoppning är att folkliga demonstrationerna mot behandlingen av Navalnyj så småningom ska ebba ut. Inte minst eftersom polisen slår till brutalt mot alla protester och dömer de som vågar gå ut på gatorna till höga bötesstraff eller fängelse.

Det är uppenbart att Kreml betraktar Navalnyj som en mycket farlig motståndare. Annars skulle de inte ägna så mycket tid och kraft åt att oskadliggöra honom.

Navalnyj har visat ett stort mod som vågat återvända till Ryssland trots den uppenbara risken att han skulle bli gripen. Han har fått Putin att framstå som en fegis och dessutom klätt av presidenten med sin You Tube-film om Putins okända lyxpalats vid Svarta havet.

På sikt riskerar det att undergräva ryssarnas förtroende för Putin som genom grundlagsändringar sett till att han kan sitta kvar vid makten till 2036 om han så vill.
Men det verkar som Putin bestämt sig för att det viktigaste är att plocka bort Navalnyj från spelplanen. Även om det ser illa ut.

Öppnar för utmanare

Putin riskerar att framstå som svag. Vilket kan öppna för utmanare inom maktapparaten.
Presidenten kan också omedvetet stärka Navalnytjs status i den ryska allmänhetens ögon när han blir den obestridlige oppositionsledaren.

På kort sikt är Putins makt inte hotad men på lång sikt riskerar det hittills ganska stora förtroendet för Putins hos den ryska befolkningen att undergrävas.

Sveriges utrikesminister Ann Linde råkade befinna sig i Moskva för samtal med utrikesminister Sergei Lavrov, samtidigt som förhandlingarna mot Navalnyj pågick. Hon tog givetvis upp Sveriges och omvärldens upprördhet över behandlingen av den ryske oppositionsledaren men man ska inte ha några stora förhoppningar om att Ryssland lyssnar.

Prioritet nummer ett för Putin är regimens överlevnad. Allt som hotar den väger tyngre än eventuella sanktioner från omvärlden. Det är bra att omvärlden pressar Kreml men det går inte att förvänta sig att det ska få någon effekt på kort sikt.