SD har tappat väljare under hela pandemin

Krisen missgynnar partiet som tappat 320 000 väljare

Under pandemin har Sverigedemokraterna tappat över 320 000 väljare enligt Aftonbladet/Demoskop.

Under året har de hamnat i skymundan – och riskerar att så förbli.

Partiets strategi fungerar dåligt i bistra tider.

I den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop​ tappar Sverigedemokraterna väljare. Sedan i början av januari då den förra mätningen gjordes har omkring 75 000, eller 1,2 procent, av väljarna lämnat partiet

Det här är en ovan situation för Sverigedemokraterna som har en framgångssaga bakom sig.

SD har mer än fördubblat sin väljarandel i varje riksdagsval de ställt upp i, det vill säga sedan 1988.

Undantaget är bara ett. I det senaste riksdagsvalet fördubblade SD inte sin väljarkår. Ökningen stannade vid 35 procent

– En besvikelse, sade Mattias Karlsson, tidigare gruppledare och vikarie för Jimmie Åkesson.

Många partier skulle betrakta en så pass stor ökning för en präktig framgång. Men eftersom SD har den måttstock de har riskerar nästa val ett bli ett fiasko.

 

Stödet för Sverigedemokraterna uppgår i den här mätningen till 18,3 procent, 0,8 procentenheter fler än valresultatet 2018.

Skulle det, eller kanske en ännu lägre siffra, bli partiets valresultat skulle de själva betrakta det som en katastrof.

Men det finns inte mycket som talar för att den för SD dystra utvecklingen är på väg att brytas. Jag återkommer till det.

Stödet för Sverigedemokraterna låg, enligt Aftonbladet/Demoskop, på topp i december 2019. Då sade mer än en fjärdedel av väljarna, 25,4 procent, att de skulle rösta på SD om det vore val just då.

Sedan dess har stödet sjunkit med 7,1 procentenheter eller 440 000 väljare.

Begränsar man tillbakablicken till det gångna året är antalet förlorade SD-väljare 5,2 procent eller 320 000.

Under pandemin har alltså Sverigedemokraterna tappat rejält med väljarstöd. Och de kommer att få svårt at hämta tillbaka det.

Skälen är flera:

  • Sverigedemokraternas strategi går ut på två saker. Det ena är att bråka, stoja och anklaga ”etablissemanget”, (som de själva tillhör), för att nedvärdera och föra vanligt folk bakom ljuset.
  • Den andra grundpelaren är att göra partiet salongsfähigt. Extremister, dumskallar och andra som svärtar ner bilden av partiet utesluts snabbt. Ingen ska kunna tro att SD inte kan lika bra som något annat parti.

Att förena de här två strategierna har under pandemin visat sig vara svårt. Man kan liksom bara vara lagom arg om man vill vara salongsfähig när krisen inte bara bankar på dörren utan dessutom har tagit klivet in i vardagsrummet.

 

  • Moderaterna har närmat sig SD på deras kärnområden, migration och lag och ordning.

De har börjat ta tillbaka väljare från SD genom en kraftfull oppositionspolitik, kritisk men utan klavertrampande överdrifter. Att vinna dem tillbaka kan vara svårt för Jimmie Åkesson och hans kamrater.

  • SD-väljarna är inte lika trogna. Tidigare har minst 90 procent av dem som lade sin röst på SD i förra valet sagt att de tänker göra det igen.

Den siffran har nu sjunkit till mer normala 78 procent. SD-väljarna är alltså inte lika dedikerade som de varit tidigare.

  • Tidigare var de dessutom stora bland de yngsta väljarna, läs de manliga. Men så är inte heller fallet längre. Både M, S, V och C är större bland väljare under 30 år.

 
Men det största problemet är att partiet hamnat i skymundan – och riskerar att så förbli.

De vevande utspelen passar inte i kristider. Andra oppositionspartier vill inte kroka arm med dem i frågor som är relaterade till pandemin. Det vill säga de som står överst på väljarnas dagordning just nu.

SD är alltså mindre relevanta just nu. Hur de ska bli det utan att pandemin stillnat är svårt att förstå. De verkar i alla händelser inte ha begripit det själva, trots ett års betänketid.

Den andra stora förändringen i den här mätningen gäller partierna på vänsterkanten. S återtar det stöd de tappade i samband med statsministerns shopping i julas och dåvarande MSB-chefen Eliassons helgresa till Kanarieöarna. De hämtar hem stödet från samma partier som de tappade till i förra månaden – Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson efter partiledardebatten i januari i SVT.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.