Coronan kanske leder till att vi jobbar längre

Vågar du gå i pension?

Svaret är nej för många i coronatider.

60-plussarna klamrar sig fast i arbetslivet.

Jag gick i pension för ett år sen. Det var lång väg till beslutet. Det är inte längre så enkelt att man går i pension dagen man fyller 65 år. Det finns mycket att ta hänsyn till.

Jag hade kunnat jobba med stöd av las flera år till. Men plötsligt kände jag att det var dags.

Känslan jag fick när coronan slog till var att nu kommer 60-plussarna att fly arbetslivet. Jag tänkte särskilt på dem inom vård och skola som inte kan jobba hemifrån och som har många nära mänskliga kontakter varje dag.

Men så blev det inte.

 

Färre ansökningar om allmän pension kommer in till Pensionsmyndigheten jämfört med förra året. Färre vill gå i pension just nu.

En del beror på att lägsta pensionsålder höjts från 61 till 62 år. Men ”även om vi tar hänsyn till det verkar det vara lägre antal som söker i år, från mars och framåt”, skriver Pensionsmyndigheten i ett mejl till mig.

– Min gissning är att det finns en corona-effekt som gör att man av någon anledning skjuter upp uttaget. Folk kanske upplever det mindre slitsamt att jobba hemifrån, speciellt äldre som är självgående, skriver pressekreteraren Johan Andersson.

Britta Svensson: ”Vad gör nu corona med oss, pensionen, och framtidstron?”

Jag funderar på hur jag själv skulle ha gjort. Jag tror att jag hade checkat ut direkt, men kanske inte. Många osäkerhetsfaktorer kan göra att man skjuter upp stora beslut.

Ekonomin kan vara en faktor. När framtiden är mer osäker kan man höja sin pension genom att jobba längre.

Generösare villkor för sjukskrivning kan också spela roll för äldre, som har fler krämpor och ofta blir sjukare av enklare infektioner.

Så coronan kanske leder till att vi jobbar längre. Det är bra både för individen, arbetsplatsen och samhällsekonomin. Om möjlighet att jobba hemifrån och generösare sjukskrivningsregler hjälper till, borde det vara något som också i fortsättningen erbjuds 60-plussare.

Men vi har ju också alla de samhällsbärande jobben inom polisen, sjukvården, äldreomsorgen, skolan, kollektivtrafiken, taxi, räddningstjänst, byggnadsindustrin. Där ingen kan jobba hemma och där det slår hårt om någon är borta.

Hur mår ni på jobbet nu i corona? Mejla mig och berätta!

 

Människor mellan 60 och 69 år är en nyckelgrupp i samhället i dagens Sverige. 

Vi är digitalt kompetenta samtidigt som vi har järnkoll på allting: samhälle, omvärld, arbetsliv, mänskliga relationer och hur man reparerar saker. Många av oss sköter gamla föräldrar, barn och barnbarn, stora vänkretsar från ett långt liv, Facebook-konton, hus, lägenheter, kolonistugor och fritidshus.

Vi skrev med bläck i skolan och nu är mobilen fastklistrad i vår hand. Vår koppling till det gamla Sverige och vårt liv mitt i det nya gör oss unika.

Vi belastar inte samhället: behöver varken förskola, skola, universitet, äldreomsorg, eller ens särskilt mycket sjukvård. Och när vi gör det, så har vi betalat för den flera gånger om.

Men vad gör nu corona med oss, pensionen, och framtidstron? Jag ser fram emot att få era svar.

 


Från 1 januari i år är den lägsta åldern för att ta ut allmän pension 62 år. Om du är född 1958 gäller fortfarande 61 år. Du som är född 1963 eller senare kommer förmodligen inte att kunna gå i pension förrän vid 64 år.

Pensionsmyndigheten har långa handläggningstider, och vill att man ansöker om pension minst tre månader innan man vill ha den utbetald, på nätet med e-legitimation. Det går också att besöka ett servicekontor.

Före coronapandemin var det ofta omöjligt att komma fram på telefon till Pensionsmyndigheten, som fått skarp kritik av JO för långa väntetider. Just nu får man vänta på mejlsvar upp till fem arbetsdagar. På telefon kan väntetiden vara upp till en timme.