Trump beter sig som en sårad grizzlybjörn

Blåser under farliga stämningar som kan skada USA

Alla vet att en skadskjuten björn är livsfarlig.

Donald Trump beter sig som en sargad grizzly.

Därför är han farlig.​

USA:s avgående president har inlett ett korståg mot valresultatet – innan det ens är färdigräknat.

Han anser att det är resultatet av ett omfattande fusk. Hade man bara räknat de korrekt avlagda rösterna hade han vunnit, påstår han.

Donald Trump.

Det finns ännu inga tecken på att det förekommit valfusk enligt andra än Donald Trump och hans anhängare. Av alla de juridiska processer som hittills inletts har republikanerna fått rätt i ett fall. Det gäller tillgången till att övervaka rösträkningen i en rösträkningslokal. Den var för snål.

Men trots det storsatsar Trump för att få valen ogiltigförklarade – och i förlängningen göra om dem.

Det verkar som det går hans ära förnär att förlora mot ”Sleepy Joe” Biden som han häcklat under hela valkampanjen som en svag gubbe utan energi.

Men det är demokratins spelregler. Ibland vinner man, ibland förlorar man, trots att det upplevs som orättvist.

Joe Biden.

Men president Trumps sårade känslor är farliga, trots att han bara vill få det att verka som han bara vill ha ett rättvist val. Bekämpa valfusk kan ju aldrig vara fel?

Eller som hans fru, first lady Melania Trump, uttrycker det på Twitter:

– Det amerikanska folket förtjänar rättvisa val. Varje lagligt, inte felaktigt, avgiven röst ska räknas. Vi måste försvara vår demokrati med total transparens.

Det Donald Trump likt en skadskjuten grizzlybjörn går till attack emot är det som svenska politiker kallar stabiliteten, sammanhållningen, i samhället.

Alltså tilltron till att samhällets institutioner inte är korrupta utan att samhället i stort sett fungerar som de ska.

När det grundläggande kittet inte finns, eller eroderar, utbryter en slags anarki. Starkast vinner. Se till sig själv och skit i andra – för så gör alla andra.

 

Donald Trump leker alltså med elden. Han släpper loss krafter som han sannolikt inte kan kontrollera. Varken han eller någon annan vet hur det slutar.

Det sker i stort och i smått. Trump uppges samla pengar i en fond för att under den rättmätiga förevändningen slåss mot ett enligt honom felaktigt valresultat med lagboken. Anhängare hävdar att människor kommit med väskor och ryggsäckar fulla med valsedlar till vallokalen. Bildbevis saknas – men inte den benhårda tron på att det inträffat.

På ett ställe ökade Joe Bidens röstetal plötsligt med 130 000 röster. De gjorde de – men var resultatet av ett skrivfel som omedelbart rättades till. Men malören ses inte som ett misstag, utan som del av en nu avslöjad mörk plan.

På andra ställen uppges döda ha röstat. Självfallet har inga bevis ännu presenterats.

Men värre är att vissa av att Trumps anhängare tolkar hans envetna tal om ”stulna röster” som en uppmaning till att ta till våld.

Trumpsupportrar utanför rösträkningslokalen i Clark county i Las Vegas söndag 8 november.

Sedan i augusti har Facebook stängt ner 14 200 grupper sedan en ny policy antagits emot det som kallas militariserande innehåll.

Där har bland annat förekommit konstateranden som ”vi behöver ett inbördeskrig” eller uppmaningar som ”skjut dem” och ”döda dem”. President Trump har inte tagit avstånd från uppmaningarna till våld.

Det kan verka begripligt – om man är väldigt vidsynt. Trump kanske inte vill uppfattas som ansvarig för dem.

Men så agerar inte en ansvarsfull demokratisk ledare. Hen säger stopp. Inte bara en gång utan flera. Tystnad kan nämligen uppfattas som ett tydligt om än lågmält godkännande.

Därför är Donald Trump, den sargade björnen, farlig. Han försöker inte ens bromsa krafter som vill destabilisera, skada, demokratin. Varken han eller någon annan vet vad det slutligen leder till.

Men inte till något gott. Den saken är glasklar. Frågan är snarast hur illa det går.

 



Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.