Malmö har blivit symbol för antisemitism

I efterdyningarna av terrordåden mot Charlie Hebdo och en judisk matbutik i Paris intervjuade jag en judisk man om antisemitismen i Frankrike. Efter ett tag tittade han uppfodrande på mig.

– Vad är det som händer i Sverige och Malmö? Ni verkar ju ha minst lika stora problem där.

För mig kom det som lite av en chock att Malmö hade ett så dåligt rykte internationellt.

Jag trodde att franska judar främst skulle bekymra sig om problemen på hemmaplan, särskilt efter terrordåden, och blev förvånad över den ingående kunskapen om antisemitiska dåd begångna i Malmö.

Vi svenskar vill gärna se oss som toleranta och upplysta. Att en svensk stad betraktades som ett centrum för anti-semitism kändes både märkligt och lite skämmigt.

Men det är lätt att glömma även den nära historien.

Redan 2010 var situationen i Malmö så illa att Simon Wiesenthals Center utfärdade en resevarning för Malmö. Judiska besökare uppmanades att vara ”extremt försiktiga” om de besökte södra Sverige.

Synagogan i Malmö

Några år senare skickade den dåvarande amerikanske presidenten Barack Obama ett särskilt sändebud till Sverige för att undersöka varför anti-semitismen var ett växande problem i Malmö. Mer än en aning pinsamt för Sverige.

Efter attackerna i Paris 2015 kunde man se en kraftig uppgång av invandringen till Israel. Även bland svenska judar ökade oron.
Vid ett besök i Israel träffade jag två svenskar judar som flyttat till dit för att de inte längre kände sig trygga i Sverige.

Daniel som bodde i Tel Aviv menade att terrordåden visade att han tagit rätt beslut.

– Många judar anser att det bara finns två säkra länder, USA och Israel.

Bara två säkra länder

Ett av Israels alla krig i Gaza hade nyligen avslutats. Men den då 30-åriga Saskia kände sig tryggare i ett skyddsrum i Tel Aviv än i Sverige.

– Jag vet inte vad som hänt med Sverige, berättade hon då i den lilla lägenheten nära Medelhavet. Jag ser hur judar blir attackerade hela tiden. Jag identifierar mig som svensk och har alltid tyckt att Sverige är en förebild på många områden. Men nu är det som detta försvunnit. Jag känner att Sverige svikit mig.

Hon oroade sig för den ökade antisemitismen i både Sverige och Europa.

– Det är alldeles för många hatbrott mot judar som aldrig utreds. De tas inte på allvar.

Jag tänker på hennes ord när jag hör unga flickor från skolor i Malmö intervjuas i Sveriges Radio inför förintelsekonferensen i staden. Hur de berättar om ständiga trakasserier, spottloskor och dödshot.

Uppenbarligen är det inte mycket som förbättrats de senaste åren.

Malmö försöker tvätta bort sitt skamfilade rykte och pekar på hur muslimska och judiska församlingar jobbar gemensamt mot både antisemitism och islamofobi. Uppenbarligen räcker det inte.

Svår prövning

Varje gång staten Israel gör något som upprör muslimer i Malmö finns det en liten klick med rötter i Mellanöstern som använder det som förevändning för hat och hot mot stadens judiska befolkning.

Ett krig i Gaza är inte bara hemskt för de palestinier som blir offer för de israeliska bomberna. Det innebär också en svår prövning för Malmös judar.

Men problemet är givetvis större än Malmö. Numera finns det stora muslimska befolkningsgrupper med rötterna i Mellanöstern i många av Europas länder. Antisemitiska dåd är inte begränsade till Sveriges tredje stad.

På senare år har terrordåd riktade mot judar inträffat i bland annat Paris, Bryssel och Köpenhamn. När en synagoga i tyska Halle attackerades var det en högerextremist i stället för jihadister som låg bakom.

Börjar vi tala om den ”vanliga” antisemitismen som förekommer på mer eller mindre daglig basis så är det inte många länder i Europa som kan visa upp ett rent samvete.

Tragiskt för Malmö

Den judiske mannen i Paris som förfasade sig över Malmö berättade att han inte längre vågade ha Davidstjärnan utanpå skjortan utan gömde den under. Han tog upp en judisk tidning.

– Läser jag den här på tunnelbanan blir jag omedelbart trakasserad av muslimska ungdomar från förorterna.

Numera måste synagogor ha konstant bevakning var i världen de än finns. Detsamma gäller judiska skolor.

Det är inte bara svenska judar som flyttar till Israel för att undkomma förföljelse och känns sig trygga. Antisemitismen är en internationell trend som fått många judar från olika länder att ta steget. De senaste tio åren har invandringen till Israel varit högre än någon gång tidigare i landets moderna historia.

För Malmö är det särskilt tragiskt som i andra världskriget slutskede var den stad dit många judiska flyktingar från koncentrationslägren i Tyskland välkomnades.