SD mer vilset och nervöst än någonsin

Vart femte år lanserar SD ett nytt förhållningssätt till EU.

Nu är det dags igen.

Men denna gång är partiet mer vilset än någonsin – och på riktigt oroade över att tappa väljare.

Sverigedemokraterna har redan dragit igång sitt kampanjarbete inför Europaparlamentsvalet om ett år. Partiets valfilmer de senaste två valen säger mycket om partiets föränderliga relation till EU.

Inför valet 2014 var valfilmen en serie av skräckscenarier där EU-byråkrater ville döda Sveriges bävrar, fylla igen Vättern och göra Globen i Stockholm till en fyrkant.

Inför valet 2019 var tonen en annan. Till drömmande musik reste Jimmie Åkesson runt på kontinenten och sa att det var lätt att älska Europa, men svårare att älska EU.

Partiets kommunikatörer borde redan ha panik inför att behöva producera nästa valfilm. De senaste veckornas EU-utspel från SD speglar ett parti som inte vet riktigt vilken fot det ska stå på.

 

”Skämmer ut” Ulf Kristersson

Efter sin omsvängning i EU-frågan för ett par år sedan försöker partiet nu vinna tillbaka sina EU-kritiska väljare genom att föreslå att Sverige ska förbereda sig för att kunna gå ur EU.

Statsminister Ulf Kristersson (M).

Moderater säger till Aftonbladet att Jimmie Åkessons utspel ”skämmer ut” Ulf Kristersson under Sveriges ordförandeskap.

Inte konstigt att deras samarbetspartierna Moderaterna och Liberalerna blir irriterade och Kristdemokraterna inte kan svara på vad SD håller på med. Inget av partierna vill nämligen lämna EU, inte heller Sverigedemokraterna.

Inte ens en majoritet av SD:s väljare vill lämna EU, även om de är den mest EU-skeptiska väljargruppen. Under de senaste åren har viljan att lämna EU minskat dramatiskt hos SD:s väljare. Efterverkningarna av Brexit har säkert spelat roll men framförallt har partiets omsvängning i EU-frågan haft betydelse.

 

I sin iver att bli en attraktiv samarbetspartner har SD omprövat flera stora politiska ställningstagande de senaste åren. Inför Europaparlamentsvalet 2019 meddelade Sverigedemokraterna att partiet inte längre skulle verka för att ta Sverige ut ur EU.

Ställningstagandet var en helomvändning men Sverigedemokraternas väljare har varit väljarkårens mest lojala väljare. Trots att de bara fick några månader på sig att ställa om gick det bra för partiet i parlamentsvalet i maj samma år. SD var det parti som ökade mest med nästan sex procentenheter och blev tredje största parti på 15,3 procent.

Nu uppvisar Sverigedemokraterna allt större nervositet inför nästa års val.

 

Sura på Tobé

Problemet med att ha en väljarbas med mycket ljumma känslor för EU är nämligen att de inte heller går och röstar.

Moderaten Tomas Tobé i EU-parlamentet.

Moderaten Tomas Tobé har varit Europaparlamentets förhandlare i en del av den migrationspakt som EU just nu håller på att ta fram. Parlamentets ståndpunkt innehåller flera delar som SD inte gillar. Delar som handlar om tvingande omfördelning av flyktingar och där det finns en tydlig konfliktlinje mellan SD och EU-parlamentets moderater.

Nu gör SD sitt bästa för att piska upp stämningen, med förhoppning att de ska vinna EU-kritiska röster från Moderaterna.

 

En annan del som handlar mer om den nationella politiska arenan än EU, är maktbalansen mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Att SD nu är större än Moderaterna har gett dem ett bekvämt övertag i Tidösamarbetet. Skulle Moderaterna bli större än SD i EU-valet skulle partiet återfå en del av sitt förlorade självförtroende även i Rosenbad.

För första gången vet inte SD vilket ben de ska stå på – sin nya mer EU-positiva linje eller tillbaka till Swexit-rötterna. Som vanligt med SD ger de sig på att göra både och, samtidigt. Resultatet är en splittrad och svårbegriplig position.

Följ ämnen i artikeln