Fox nederlag försvagar Trump

För tv-kanalen Fox news innebär uppgörelsen ett gigantiskt hål i plånboken och ett medgivande att man spritt falska uppgifter om presidentvalet.

För Donald Trump att det blir ännu svårare att fortsätta driva lögnerna om valfusk vidare.

I presidentvalet nästa år lär Fox akta sig noga för att sprida Trumps falska påståenden.

Fox programledare hjälpte till att sprida Trumps lögnaktiga bild av att valfusk berövade honom segern.

Det som skulle ha blivit en av de mest spektakulära rättegångarna i USA tog slut redan innan den börjat.

Istället träffade Fox och Dominion, tillverkare av rösträkningsmaskiner, en uppgörelse som innebär att Fox betalar drygt åtta miljarder kronor i skadestånd till Dominion för att man spridit Trump-lägrets lögner om att företagets valmaskiner var förprogrammerade för att omvandla röster på Trump till röster på Biden.

Fox medger att ”vissa påståenden” de gjorde om Dominions valteknologi var felaktiga.

Även om Fox inte tvingas till en offentlig ursäkt så talar skadeståndsbeloppet sitt tydliga språk. Fox skulle aldrig ha betalat ett av de högsta förlikningsbeloppen i USA:s historia om de inte insåg att de låg pyrt till.

Interna sms

Ursäkten uteblev men skadeståndet är ett de facto-medgivande av att Fox programledare hjälpte till att sprida Trumps lögnaktiga bild av att valfusk berövade honom segern.

Fox många kända programledare nöjde sig inte med en normal journalistisk rapportering om Trumps påstående utan ställde sig bakom dem trots att de visste att de var falska.

Bevis för det är bland annat interna sms mellan programledarna Tucker Carlson och Laura Ingraham där det framgår att de anser att uppgifterna om fusk med rösträkningsmaskinerna är ”helt galna”.

Till och med Fox ägare Rupert Murdoch har offentligt erkänt att kanalen medvetet spred den dåvarande presidentens lögner trots att han inte trodde på dem.

Pinsamma frågor

Fox bedömde uppenbarligen att risken var uppenbar att de skulle fällas för att ha förtalat Dominions produkter och att kanalen skulle ta stor skada av att ett antal av dess profiler, inklusive ägaren Murdoch, skulle tvingas sitta i en rättssal och svara på pinsamma frågor om hur de kunde föra de obevisade lögnerna om valfusk vidare.

Fox programledare Tucker Carlson och ex-presidenten Donald Trump.

Det var värt ett väldigt stort hål i den visserligen välfyllda kassakistan för att slippa se kanalens varumärke och dess trovärdighet släpas i smutsen ännu mer. Detta trots risken att Fox tvingas punga ut med ännu mer pengar till Smartmatic, ett annat valteknologiföretag som också stämt kanalen för att man dragit deras namn i smutsen.

I just det här fallet stod Donald Trump inte på de åtalades bänk men i grund och botten är det givetvis honom som hela affären handlar om.

Kan påverka valet 2024

Det var Trumps advokater Rudy Giuliani och Sidney Powell som gång på gång framförde påståenden om de manipulerade valmaskinerna som de helt utan bevis kopplade till Venezuelas diktator Hugo Chavez.

Fox gav dem plattformen att om och om igen framföra lögnerna men det var Trump som fabricerade hela konceptet om ett riggat val.

Det kan få konsekvenser för presidentvalet 2024 där Trump än så länge är ohotad att bli republikanska partiets kandidat.

Han har redan inlett sin valkampanj där ett stående inslag är lögnen om det riggade valet.

I ljuset av Fox medgivande och rekordstora skadestånd blir det svårt för Trump att fortsätta driva dessa påståenden.

Dyrt sprida lögner

Trovärdigheten har redan gröpts ur av att domstol efter domstol avvisat Trumps påståenden. Nu när även Trumps flaggskepp Fox tvingas kasta in handduken försvinner trovärdigheten helt. Snart orkar inte ens Trumps mest hängivna anhängare lyssna på konspirationsteorierna. 

Uppgörelsen mellan Fox och Dominion kan få stor betydelse för mediabevakningen av den kommande valrörelsen.

Både 2016 och 2020 var Fox en mycket viktig del av Trumps valrörelse genom de välkända profilernas ohämmade stöd för Trump.

Den här gången kommer Fox att vara betydligt mer försiktiga i hur de för vidare ex-presidentens lögner och överdrifter. Kanske kommer de till och med att stötta en annan kandidat i primärvalen.

Utan Fox går Trump miste om det kompromisslösa stödet dygnet runt från USA:s största nyhetskanal. Visserligen har det dykt upp andra konservativa kanaler som Newsmax som kan tänkas ta över den rollen men även för dem måste uppgörelsen innebära en tankeställare. Plus att de inte har Fox tittarsiffror.

Som Justin Nelson, en av Dominions advokater sa efter uppgörelsen; ”Sanningen spelar roll. Lögner har konsekvenser”.

Att fortsätta sprida Donald Trumps osanningar kan bli dyrt.