Något har hakat upp sig

Kristersson, Busch, Pehrson, Åkesson - ingen såg glad ut

Ulf Kristersson (M) har fått i uppdrag att försöka bilda regering.

Man skulle ju kunna tro att det är roligt att vinna valet.

Men ingen såg glad ut efter sina möten med talmannen. Inte Kristersson, Inte Busch, inte Åkesson, inte Pehrson.

Det kommer att ta lång tid att bilda den nya regeringen. Den saken är klar.

Vid halv tre-tiden på måndagseftermiddagen gav talman Andreas Norlén det väntade beskedet. Moderatledaren Ulf Kristersson får uppdraget att sondera förutsättningarna för att bilda en regering som tolereras av en majoritet i riksdagen.

Än så länge slipper Kristersson en deadline och kan jobba på i sakta mak. Förhandlingarna mellan de fyra partier som vill ha honom som statsminister, förutom M också KD, SD och L, inleddes redan dagen efter valdagen.

Det har talats om en snabb process. Så verkar inte vara fallet. Det kommer åtminstone att dröja flera veckor innan den nya regeringen är på plats. Det blev tydligt i de svar som partiledarna Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L) gav efter sina samtal med talmannen.

Kristersson talade om ”omfattande” förhandlingar.

Åkesson poängterade flera gånger att det var mycket viktigare att resultatet av förhandlingarna blir bra än att det går fort.

Busch sade att det skulle ta ”några veckor”. Pehrson räknade upp alla svåra frågor som den nya regeringen, och dess regeringsunderlag, måste hantera - och alltså måste vara någorlunda ense om innan regeringen bildas.

Och så såg de som sagt inte glada ut. Slutsats: Det går trögt. Något har hakat upp sig.

Det kommer inte ta 134 dagar som det gjorde 2018. Men inte heller fyra dagar som varit det normala i Sverige. Utan någonstans mitt emellan.

Så till frågan om hur många partier som kommer att ingå i regeringen. Ulf Kristersson och Ebba Busch har under lång tid sagt att deras förstahandsalternativ är en M-KD-regering. På senare tid har Kristersson lite svävande talat om en ”borgerlig regering”. M anser inte att SD är ett borgerligt parti.

Som det ser ut nu förefaller alltså Sverigedemokraterna få fortsätta utanför regeringen, som ett samarbetsparti. Jimmie Åkesson säger fortfarande att hans ambition är att de ska sitta med. Men i ärlighetens namn låter han ganska lam när han säger det.

Man måste alltså dra slutsatsen att SD står ut med att stå utanför regeringen. Men att den inställningen inte är gratis. Den kostar.

Åkesson förväntar sig ett starkt inflytande över den blivande regeringens politik och att det regleras i ett detaljerat avtal. Han kommer med all sannolikhet också kräva ett antal poster. Mer om det lite senare.

Däremot kan Liberalerna ta plats i regeringen. Så sent som i april var partiet uträknade. Nu har de chans på statsrådsposter.

– Jag ser det som naturligt, sade L-ledaren Johan Pehrson om sitt krav på att sitta i regeringen. Och vad har Kristersson att sätta emot det? Inte mycket. Han behöver Pehrson och hans mandat.

Men om högerblockets minsta parti får plats i regeringen och inte dess största – blir inte det lite konstigt?

Jo. Men den optiska obalansen går att korrigera.

– Ingenting är klart förrän allting är klart, sade Ulf Kristersson. Lite senare sade han att vissa saker kommer att vara klara senast söndag kväll. Nämligen hur de fyra partierna ser på val av talman och vissa andra centrala funktioner i riksdagen.

Det kan förefalla perifert. Men inget kan vara mer fel. Och det är här Sverigedemokraterna på nytt kan komma in på planen. Förutom stort inflytande över den förda politiken kan de få viktiga poster.

Talmannen är i och för sig inte så viktig. Men väldigt fin. Bil med chaufför, tillgång till regeringsplanet, två efter kungen i rang. Det går nästan inte att bli finare, inte ens för en SD-ledamot av riksdagen.

Det skulle också ligga i linje med den praxis som partierna på högerflanken tycker ska råda. Nämligen att det största partiet i den regerande grupperingen ska besätta talmansposten. Medan S anser att det största partiet ska ha det uppdraget.

Att sitta som ordförande i ett utskott i riksdagen må förefalla trist och tråkigt. Men det är ett uppdrag med makt. Det är i utskotten den verkliga politiken utformas. SD kan därför förväntas att få flera ordförandeposter i utskott som de tycker är viktiga.

En talman ska väljas på måndag. Det kan bli Andreas Norlén igen. Eller en SD-ledamot. Först därefter kommer den ännu ganska otydliga processen få en tidtabell. Men redan innan dess kan det se annorlunda ut än just nu.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.