Merkels märkliga helomvändning

Är Angela Merkel på väg att förlora greppet under sina sista månader som förbundskansler?

Först annonserade hon en total nedstängning av Tyskland under fem dagar i påsk. En dryg dag senare meddelade hon att den inte blir av.

Från succé är Merkels coronabekämpning på väg att få fiaskostämpel.

Merkels märkliga helomvändning är den stora snackisen i Tyskland.

Efter att under hela förra året verkat ha full kontroll över hur pandemin skulle hanteras ser vetenskapskvinnan Merkel ut att ha tagit blicken från bollen.

Stränga restriktioner och nedstängningar har hela tiden varit en viktig del av hennes arsenal. I början såg de ut att fungera. Tyskland klarade sig betydligt bättre än många andra stora länder i Europa. Merkels popularitet sköt i höjden. Det talades till och med om att försöka övertala henne att stanna kvar som kansler efter höstens val trots att hon tydligt deklarerat att hon då drar sig tillbaka från politiken.

Men de senaste månaderna har vinden vänt i takt med att restriktionerna blivit allt fler och allt svårare att förstå och uthärda. Detta samtidigt som smittspridningen tagit ny fart trots alla åtgärder. Irritationen är också stor över försenade vaccinationer och utebliven testning.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Droppen blev när Angela Merkel efter ett möte med ledarna för Tysklands 16 delstater deklarerade att Tyskland skulle stänga ner helt under fem dagar i påsk. Till och med många livsmedelsbutiker skulle tvingas stänga.

Först presenterades det som att beslutet fattats under enighet. Men snart läckte det ut att många delstatschefer varit kritiska mot åtgärden. När dessutom ett antal experter gick ut och sa att en kort total lockdown skulle göra väldigt lite för att stoppa smittspridningen och ställa till mer skada än nytta så tvärvände Merkel.

Bad om ursäkt

Hon höll en pressträff där hon bad om ursäkt och tog på sig hela ansvaret. Vilket uppskattades av många men skadan var ändå redan skedd. Hennes omdöme ifrågasattes. I förbundstagen var det flera politiker, bland dem liberalernas ledare, som uppmanade Merkel att utlysa en förtroendeomröstning. Hon vägrade.

De senaste månaderna har den först så framgångsrika tyska strategin ifrågasatts alltmer. Många tyskar är trötta på de ständiga nedstängningarna och ändringarna i restriktionerna. Många klagar över att det är svårt att veta vad som gäller. Andra över att skadeverkningarna av restriktionerna inte står i proportion till hur man lyckats minska smittspridningen.

”Från succé är Merkels coronabekämpning på väg att få fiaskostämpel”, skriver Wolfgang Hansson.

Tyskland har sakta men säker stigit på den föga smickrande listan över länder med flest dödsfall i förhållande till befolkningen. Man är fortfarande bättre än Sverige men gapet minskar.

Från att ha varit hyllad är det nu många som ger Merkel skulden för misslyckandet med att kontrollera smittan.

Den första smällen fick hennes konservativa CDU i två delstatsval som nyligen hölls i Baden-Württemberg och Rheinland-Pfaltz. Normalt är det starka konservativa fästen. Nu backade CDU rejält i båda. Säkert bidrog en skandal där CDU-politiker tjänat grova pengar på att ta överpriser för munskydd.

Mardröm

Valnederlagen är ett dåligt omen inför parlamentsvalen i september. Merkels mardröm vore om CDU förlorade makten samtidigt som hon avgår.

Merkels öde visar hur svår coronabekämpningen är. Det är verkligen ett maratonlopp där målsnöret ännu inte är i sikte. Många länder som i början såg ut att klara sig klart bättre har drabbats värre i den andra och tredje smittvågen.

Inte ens Merkels mer vetenskapligt grundade approach verkar ha fungerat fullt ut. I slutändan har hennes svar bara handlat om fler och hårdare restriktioner i ett läge där stora delar av befolkningen börjat tröttna när de inte ser några förbättringar.