Säpo varnar för nya terrorresor och Ann Linde får frågan om hon vill bli partiledare

Talibanstyrkor på Kabuls flygplats efter övertagandet. Nu varnar Säpo för att svenska IS-anhängare kan ta sig till landet för att genomgå terrorträning.

Säpo varnar i dag för att Afghanistan kan bli nästa resmål för svenska anhängare till mordsekten IS.

Alltid är det någonting som tynger regeringen och utrikesminister Ann Linde såg mycket barsk ut då hon kom ut från en utfrågning i riksdagens förstakammarsal i förmiddags.

Peter Hultqvist, försvarsministern, även han närvarande, buttrade på sitt sedvanliga buttra sätt, allt var med andra ord sig likt.

De två statsråden hade några timmar tidigare, klockan 08.30, infunnit sig för att informera ledamöterna i försvars- och utrikesutskotten om händelseutvecklingen i Afghanistan och om kvinnorna som anlände till Arlanda tidigare i veckan efter att kurderna slängt ut dem ur ett fångläger i Syrien.

Och som om detta inte vore nog hade TT just kablat ut en intervju med Ann-Za Hagström, senior analytiker på Säpo, i vilken det varnas för att extrema islamister kan tänkas ta sig från Sverige till Afghanistan för att genomgå terrorträning.

Tydligen är stämningen på topp i vissa miljöer. Talibaner har tagit makten. Samtidigt har det gått 20 år sedan skyskraporna på Manhattan föll. Tajmingen är perfekt.

Utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist på en pressträff om läget i Afghanistan.

Vi journalister tar till olika knep för att fördriva tiden när vi väntar på politiker. Jag stod och tittade ut genom ett fönster i östra riksdagshuset och kunde notera att centrala Stockholm gjorde ett osedvanligt deppigt intryck denna mulna fredagsförmiddag.

Mest nedslaget såg Operan ut, även om Grand Hotell på andra sidan Strömmens gråa vatten såg ut att göra sitt bästa för att slippa få gäster.

TV 4:s reporter hamnade i gräl med några vakter om var den medföljande bildjournalisten skulle få stå, vilket ekots utsände av allt att döma fann underhållande.

– Det är faktiskt inte så roligt att få en kamera uppkörd i ansiktet, förklarade en av vakterna och spände upp ett band som skulle skilja murvlar från politiker.

Inte? En möjlighet att få ut sitt budskap är väl det bästa en politiker vet? Hur ofta syns exempelvis Kalle Olsson, socialdemokratisk ledamot i Försvarsutskottet, i TV?

Klockan tickade på, bråket ebbade ut i sanden och från oljemålningar i den anslutande sambandssalen blängde vita män som i allt väsentligt är döda på oss från inramade oljemålningar.

Tydligen var en Fridolf Thapper talman i andrakammaren mellan 1960 och 1968.

Samma efternamn som Staffan, men annan stavning. Äldre läsare minns straffsumparen mot Polen i VM i fotboll 1974 som raskt döptes om till Tappan Straffer.

Klockan 09.42 slogs dörrarna till förstakammarsalen upp och politiker och militärer med gradbeteckningar på axlarna strömmade ut och in i ett angränsande rum för att hämta sina mobiler som lagts i stålboxar som skydd mot avlyssningssugna fiender.

Sedan kom försvarsministern. TT ville veta någonting om varför det tagit sådan tid att evakuera folk från Afghanistan. Hultqvist muttrade och buttrade.

Ann Lindes pressnisse hade förvarnat om att utrikesministern hade bråttom iväg och att hon därför kanske inte skulle hinna säga någonting vettigt om Säpovarningen.

Hon kom ut när journalisterna var färdiga med försvarsministern och svarade snabbt på några frågor om de nyligen återvändande IS-kvinnorna innan medhjälparen bröt.

– Vill du bli ny partiledare? hann jag fråga medan ministern stressade i väg.

Linde stannade upp, skrattade, svarade bestämt "nej" och fortsatte bort.

Ute på Mynttorget var vädret fortfarande grått och det visade sig att en kollega på Aftonbladet stod och intervjuade Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare.

En av dennes riksdagsledamöter påstås ha betett sig sexuellt olämpligt. Strömmer svarade undvikande. Olof Svensson, reportern, bet sig fast.

Några unga män i mörka uniformer marscherade ner för Slottsbacken och in på Västerlånggatan i Gamla stan. Tydligen var det vaktavlösning på Slottet.

En begåvad skribent hade kanske kunnat finna någon poetisk symbolik i detta.