Medan Sverige öppnar avvaktar Europa

Bedömningen av hur nära vi är att besegra coronapandemin skiljer sig uppenbarligen kraftigt åt.

Medan Sverige släpper alla restriktioner och öppnar helt så fortsätter stora delar av Europa att hålla en mer strikt och försiktig linje.

Rädslan för att coronaviruset på nytt ska få fart finns där hela tiden.

Nyligen hemkommen från en dryg vecka i Tyskland kan jag inte låta bli att reflektera över hur olika våra två länder hanterar pandemin trots att Tyskland och Sverige på många andra sätt är väldigt lika.

Varje gång jag gick in på en restaurang eller ett café stod det någon i dörren och krävde att få se mitt covidbevis innan de ens önskade välkommen. Giltighetsdatum granskades noga.

Vid hotellfrukosten i Karlsruhe var jag tvungen att varje morgon fylla i ett formulär med spårningsinformation innan jag fick beträda matsalen.

Till och med om jag satt på uteserveringen på ett café fick jag en lapp att fylla i. Även på rastställen längs autobahn.

För att få tillträde till socialdemokratiska SPD:s valvaka i Berlin krävdes att jag gjorde ett färskt coronatest i tillägg till att jag kunde visa upp mitt covidbevis.

Den som går in i en butik måste bära munskydd. Detsamma för alla som reser i kollektivtrafik eller på tåg.

Sverige får beröm

Många tyskar har också på sig munskydd utomhus. Men det verkar som viljan att följa reglerna varierar med de politiska sympatierna.

Under sista valveckan slogs jag av hur så gott som hundra procent av åhörarna vid De Grönas valmöten utomhus bar munskydd medan det var klart glesare på SPD:s och CDU:s möten och bara ett fåtal bar dem på högerpopulistiska AfD:s sammankomster.

Sverige fick från talarstolarna beröm av både AfD och liberala FDP för att vi hållit en mer frivillig linje och inte, enligt deras uppfattning, gjort grova intrång i människors grundlagsstadgade fri- och rättigheter.

I Italien och Frankrike är restriktionerna ännu hårdare.

I Italien införs från den 15 oktober krav på covidpass på alla arbetsplatser, offentliga såväl som privata. Den som kommer till jobbet utan covidpass blir hemskickad utan lön.

I Frankrike har redan 3 000 anställda inom vården sparkats för att de vägrat vaccinera sig.

I båda länderna har vaccinationsgraden gått upp kraftigt efter att de hårda reglerna infördes.

Ett vägskäl

Men det finns också länder som gått motsatt väg. Storbritannien hade planer på att införa covidbevis för att besöka krogar och publika evenemang men regeringen skrotade förslaget innan det trädde i kraft.

Så vem gör rätt? Frågan återkommer återigen precis som den gjorde i pandemins början när olika strategier tillämpades.

I Sverige är det många smittskyddsläkare som uttrycker oro för att landet öppnar för snabbt. De fruktar att smittan ska öka igen eftersom en fjärdedel av den vuxna befolkningen ännu är ovaccinerad. Det är åtminstone två miljoner människor.

Åtminstone två miljoner svenskar är fortfarande ovaccinerade.

Oavsett när Sverige släppt restriktionerna hade det funnits de som tyckt att det är för tidigt. Som förordat att vi väntar lite till.

Sverige är trots allt inte är först med att öppna upp. Danmark, Norge och Storbritannien är några länder som hann före.

Men Sverige kommer snart att stå inför ett nytt vägskäl om inte vaccinationsgraden går upp eller när smittan ökar på grund av de lättade restriktionerna.

Vaccinpass eller inte för publika evenemang, krogbesök med mera?

I Italien och Frankrike har det visat sig effektivt för att öka vaccinationsgraden vilket egentligen är det enda som i det långa loppet kan få pandemin att vika.

Då kan covidpass införas i Sverige

Men det som fungerar i Italien och Frankrike är inte nödvändigtvis lika effektivt i Sverige. Jag tycker det är rimligt att ge frivilligheten bland allmänheten en ytterligare liten tidsfrist innan tuffare åtgärder vidtas.

Ger inte det önskad effekt utgår jag ifrån att även Sverige kommer att införa covidpass som krav vid offentliga tillställningar, krogbesök, längre resor och liknande.

En utveckling som inte innebär vaccinationstvång men som kraftig ökar trycket på de som hittills inte velat vaccinera sig. I längden räcker det inte att lita på att de ovaccinerade tar sitt ansvar och fortsätter hålla avstånd, avstår från att delta i nöjesliv, trängas i kollektivtrafiken eller stannar hemma från jobbet när de är det minsta förkylda.

Det är att ge slumpen för mycket utrymme i ett läge när pandemin är långtifrån över.