Flyktingkrisen – byken som alla vill tvätta sina synder i

Alla är där.

Fox News-ankarna är där.

Scouterna från Höör är där. 

Jehovas vittnen är där, mitt i flyktingkaoset på en parkeringsplats i polska gränsstaden Przemysl, men det är en smula oklart om de tänker hjälpa nödställda eller bara förkunna Jesu profetior om ett stundande ryskt Harmageddon.

Hiphoparna är där. “Jag har med hur mycket cornflakes som helst”, säger Sebastian Stakkset till Aftonbladet, om hur han hjälper barn som flytt över polsk-ukrainska gränsen. 

Som en magnet lockar den dem alla, skiljelinjen mellan trygga väst och det brinnande helvetet i öst. 

Vid gränsstationer som Medyka möts de. Från ena hållet kommer kilometerlånga köer med tusentals frusna, rädda flyktingar. De möts av ett lämmeltåg av lystna legosoldater, vapenleverantörer, krigsturister och opportunister som vallfärdar åt motsatta hållet – mot kriget.

Till och med flyktinghatarna är där. De dras till flyktingkaoset som gamar till ett sårat djur.

På tågstationen i gränsstaden Przemysl i Polen samlas många av de som tvingats fly från sina hem i Ukraina. En ensam flicka håller hårt i sin mobiltelefon. En liten familj vilar på golvet. Vart de ska sen är oklart.

I gränsstaden Przemsysl, där jag själv befann mig förra veckan, såg vi en kväll horder av maskerade fotbollshuliganer jagas av blåljusen i de mörka gränderna. Det var så kallade “kibole”. Svartklädda, ökänt våldsamma supportrar till polska fotbollslag som JKS Jarosław och Czuwaj, hemmahörande i trakterna kring gränsen mot Ukraina.

Kibole var där efter att ha laddat upp i sina facebookgrupper och rest till gränsen, för att väl på plats utkämpa sitt eget lilla raskrig, “för ett vitt Polen”.

Dagen efter kom mycket riktigt rapporter i polska medier om hur rasister trakasserat och jagat Ukrainaflyktingar med afrikansk och indisk bakgrund, många utbytesstudenter från universiteten i Kiev eller Lviv, även de på flykt undan Putins missiler.

Det dröjde inte länge innan danska Black lives matter var där, för att visa stöd för utsatta.

 

Plötsligt var också alternativmedia där. De kom i buss.

Deras mission på plats: att sprida fake news om hur svarta flyktingar från Ukraina bär kniv, tränger sig på evakueringståg samt utnyttjar vår fina europeiska gästfrihet. Ni vet den där gästfriheten som alternativmedia för övrigt alltid propagerat för ska avskaffas.

Men nu är den ukrainska flyktingkrisen byken som alla ska tvätta sina gamla synder i.

”Nu är den ukrainska flyktingkrisen byken som alla ska tvätta sina gamla synder i”, skriver Natalia Kazmierska.

 

Nu är italienska högerpopulisten Matteo Salvini där, och försöker glömma att han tidigare stoltserat i sina ryssvänliga Putin-tröjor.

SD-profilerna är naturligtvis där, med vidöppna hjärtan för Lvivs “riktiga” asylsökande.

Och Polen, som nyligen var EU:s svarta får, som led av demokratiproblem, sköt tårgas mot asylsökande afghaner och hellre lät kvinnor avlida än att tillåta aborter, har förvandlats en humanitär förebild. Polska politiker har gjort bot och minns ej längre att de nyss avskydde invandrare.

 

Någon kanske skulle kalla det hyckleri.

Men det finns något fint i att Ukrainaflyktingarnas öden fått även de mest hårdhjärtade att vilja bli medmänniskor.

Aftonbladets fotograf Krister Hansson och reporter Natalia Kazmierska rapporterade från gränsstaden Przemsysl i Polen i förra veckan.
Följ ämnen
Ukraina