Mer än lovligt naivt av Ann Linde

Om ett land utsätts för sanktioner kan man vara bombsäker på en sak.

De försöker på alla sätt bryta mot dem.

Därför är det mer än lovligt naivt när utrikesminister Ann Linde säger sig vara chockerad över hur diktator Kim Jong-un försöker blåsa det internationella samfundet.

Nordkorea har i flera årtionden av och till straffats med ekonomiska sanktioner från omvärlden för att de i hemlighet försökt utveckla kärnvapen. Sedan Nordkorea för några år sedan utförde nya kärnvapentester och sköt iväg testmissiler har sanktionerna blivit extra hårda.

Så när en dansk dokumentär som i helgen visades i SVT pekar på hur Nordkorea försöker komma runt dessa sanktioner så ger det visserligen en intressant inblick i hur nordkoreanerna jobbar men i sak är det knappast något nytt.

Dokumentärfilmarna utger sig för att vara danska affärsmän som är intresserade av att köpa vapen från Nordkorea som är i skriande behov av utländsk valuta.

I en kommentar till dokumentären ”Mullvaden” säger Ann Linde till Sveriges Radio.

– Det är chockerande uppgifter som framkommer. Det är därför jag och den danske utrikesministern har reagerat så starkt. Vi kommer att informera FN:s sanktionskommitté om det som kommit fram. Vi kommer också ta upp frågan i EU.

Varför så chockad, Ann Linde?

Hade du tänkt dig att Kim Jong-un lydigt skulle rätta sig efter de internationella sanktionerna? Eller visste du inte att det finns både stater och individer som är beredda att hjälpa Nordkorea mot rätt ersättning?

Att Nordkoreas diplomater och ambassader spelar en viktig roll i den här hanteringen är känt sedan länge.

Utrikesminister Ann Linde.

Trubbigt instrument

Jag förstår om Ann Linde i linje med gällande mediedramaturgi känner att hon behöver reagera på uppgifterna men jag skulle bli mycket besviken om hon verkligen är chockad. Hon ger allmänt intrycket av att ha fötterna mer stadigt placerade på jorden än sin mer idealistiskt lagde föregångare Margot Wallström.

Internationella sanktioner är ett mycket trubbigt instrument men vid sidan av direkta krigshandlingar en av få saker som omvärlden kan ta till när ett land missköter sig.

Ett av få tillfällen då sanktionerna verkligen hade effekt var i avveckling av den vita apartheidregimen i Sydafrika. Men de ville bli respekterade av och bli kompisar med Europa och USA. Den ambitionen har knappast Nordkorea och ett antal andra stater som betraktas som paria.

Sanktioner mot Ryssland är fortfarande i kraft för deras annektering av Krim 2014 och nu kommer snart nya för mordförsöket på den ryske oppositionspolitikern Alexeij Navalnyj. Samma sak är på gång mot Belarus för diktatorn Lukasjenkos försök att slå ner folkliga protester.

Givetvis gör ryssarna allt för att kringgå sanktionerna med lagliga och olagliga medel precis som Belarus kommer att göra.

Få länder i världen har varit utsatta för så hårda och långvariga sanktioner som Nordkorea. Och få länder har en så lång historia av att försöka bryta mot sanktionerna.

Men hur kan man vara chockad över att de försöker och över att det finns samvetslösa människor runtom i världen som gärna hjälper dem bara de kan tjäna en hacka?

Tjocka dollarbuntar

I den danska dokumentären får de falska affärsmännen se ritningar på en nordkoreansk underjordisk vapenfabrik som ska byggas i Uganda. Om det verkligen är sant eller om Nordkorea bara försöker lura till sig pengar från de falska affärsmännen är inte lätt att veta.

Men chockad?

Det är givetvis bra att Ann Linde tar upp Nordkoreas försök att bryta sanktionerna i både EU och med FN:s sanktionskommitté. Enda sättet att försöka stoppa sanktionsbrotten är att lära sig hur Nordkorea arbetar.

Men alla kryphål kommer aldrig att gå att täppa till. Det finns andra pariaregimer i världen som är villiga att arbeta med Nordkorea i utbyte mot bland annat kärnvapenhemligheter. Pakistan är ett av de länder som kunnat skaffa sig kärnvapen bland annat med hjälp av Nordkorea. Iran samarbetar med Nordkorea.

Det finns alltid människor som gör vad som helst för några tjocka dollarbuntar.

Så i stället för att naivt bli chockade är det bättre att världens utrikesministrar betraktar verkligheten med öppna ögon och agerar så gott de kan mot sanktionsbrytarna.