Domarna i Köpenhamn innebär att Dödspatrullen har splittrats

Strängaste möjliga straff.

Dagens domar i Danmark innebär förhoppningsvis att ”Dödspatrullen” en gång för alla har krossats.

Åklagare Rasmus Kim Petersen yrkade i förmiddags på livstids fängelse för två mord och ett mordförsök för de tre äldsta av de unga män som förra sommaren låg bakom blodbadet i Köpenhamn.

De yngre gärningsmännen skulle dömas till 20 års fängelse, krävde åklagaren.

Danska domstolar fungerar annorlunda än i Sverige och efter att i förmiddags ha meddelat att samtliga fem åtalade fälls drog sig juristdomare och nämndemän vid Retten i Glostrup tillbaka för att överlägga om straffen.

Under eftermiddagen meddelade domstolen att den går helt på åklagarens linje. Strängast möjliga straff delades ut.

I debatten i Sverige de senaste veckorna har det varit populärt att jämföra dansk och svensk rättvisa och inte sällan landa i slutsatsen att grannlandet är tuffare och därmed bättre.

Nu är jämförelser av detta slag vanskliga och det krävs egentligen kompetens om båda ländernas lagböcker för att kunna göra en riktig analys av hur det förhåller sig, men några slutsatser går att dra av domen.

En är att två av de tre som dömdes till livstid hade fått samma straff i Sverige. Två mord, dessutom välplanerade och påfallande hänsynslösa, imponerar lika lite på domare i Stockholm som i Köpenhamn.

En annan, och möjligen intressantare, fråga är synen på de två gärningsmän som bara var 17 då brotten begicks.

Här flyr gärningsmännen efter dubbelmordet.

Det hade varit möjligt att bura in dem i fängelse även i Sverige. Och precis som i Danmark går det inte att döma så här unga personer till livstid.

Men där upphör likheterna. Det längsta tidsbestämda straffet för mord för en 17-åring i Sverige är 14 år.

Troligen hade dessa figurer dock inte dömts till fängelse över huvud taget utan till fyra års sluten ungdomsvård.

Någonting helt annat än de 20 år som Köpenhamn dömde ut, med andra ord.

Om det straffet står sig återstår dock att se. Danmark har ingen praxis för gängmord med så här unga gärningspersoner och juridiska experter har spekulerat i sju, åtta års fängelse.

Det är med andra ord alls inte säkert att domen står sig vid den överklagan som jag föreställer mig kommer att lämnas in.

Dessutom tar dansk lag hänsyn till ålder då mördarna någon gång i framtiden ska släppas villkorligt.

En jämförelse mellan grannländerna är intressant även i en annan aspekt.

I min inkorg och i sociala medier hörs redan röster om att Danmark gör någonting som Sverige misslyckas med, nämligen att klara upp gangstermord.

Sant är förvisso att bara cirka 20 procent av det dödliga våldet inom den organiserade brottsligheten klaras upp här.

Men så här ser det ut även i jämförbara länder. Morden är välplanerade, få spår lämnas och eventuella vittnen tenderar att ha påfallande dåligt minne. Brotten blir i regel inte lösta.

Detta dubbelmord hade dock även polisen i Stockholm fixat utan alltför stor ansträngning.

Gärningsmännen var inte skickligare än att de misslyckades med att elda upp flyktbilen och lämnade så mycket dna och annat efter sig att man varken behöver vara Sherlock Holmes eller Leif GW Persson för att kunna hyfsa till statistiken.

Betydligt viktigare än allt detta käbbel om huruvida Danmark är bättre än Sverige eller ej är att fem unga och bevisligen synnerligen farliga män är inlåsta och inte kan ställa till med fler katastrofer.

Frågan är vad som händer nu.

Kriget mellan gängen fortsätter. Så sent som i går dödades en man i Husby. I helgen sköts en annan man ihjäl på Lidingö. Båda hade kopplingar till den organiserade brottsligheten.

Samtidigt har ledande personer i Shottaz, den grupp som de två offren i Danmark tillhörde, fängslats, dödats eller flytt landet.

I Spanien sitter två personer med anknytning till Dödspatrullen häktade, misstänkta för att ha smugglat knark till Sverige i klädpaket.

Med dagens dom förpassas ytterligare fem personer i den ligan till det fängelse där de hör hemma.

Hittills har minst tio unga män förlorat livet i uppgörelsen mellan Dödspatrullen och Shottaz.

Låt oss hoppas att just den konflikten nu har stoppats en gång för alla.


13 miljoner i jackpott: Här är expertens drag på
Stryktipset

Följ ämnen i artikeln