Mejla

Wolfgang Hansson

Därför är han världens just nu farligaste man

Publicerad:
Uppdaterad:

Boris Johnson verkar vara en trevlig prick. En sådan man gärna tar en öl med.

Men som politiker är han livsfarlig. Jag skulle gå så långt som till att säga att han är en av världens just nu farligaste män.

Det kan låta drastiskt så låt mig förklara.

Boris Johnson har lagt fram ett lagförslag i det brittiska underhuset som han själv erkänner bryter mot internationell rätt och mer specifikt mot det utträdesavtal med EU som Johnson självt varit med om att förhandla fram.

Johnson vill alltså stifta en lag vars syfta är att bryta mot det brexit-avtal han själv skrivit på.

Jo, du läste rätt.

Vi har redan en situation i världen där det i Donald Trumps fotspår har blivit rena vilda västern i den internationella ordningen. Lagar och avtal behandlas av vissa auktoritära ledare som om de vore något slags partsinlägg som man kan välja att följa eller strunta i.

Nu verkar samma lättsamma trumpska ansvarslöshet ha spridit sig till en av Europa främsta demokratier, ett land som många ser upp till som en fyrbåk för rättvisa, rättsäkerhet och demokrati.

Det var nästan en surrealistisk känsla att först höra den brittiska regeringens företrädare erkänna att britternas försök att kringgå reglerna för hur gränsen ska dras mellan EU och Storbritannien rörande handel var ett lagbrott, för att därefter höra Boris Johnson svara på en fråga från en parlamentariker om hur kan ville förklara för vanliga medborgare varför de ska följa lagen när den brittiska regeringen medvetet bryter mot den.

– Vi förväntar oss att alla medborgare ska följa lagen, löd Johnsons intetsägande förklaring.

Boris Johnson.
Foto: TT
Boris Johnson.

Rasande

Är det vad han tänker säga sig till de 27 EU-länderna också? Typ: ”Det är ok för oss att bryta mot lagen men vi förväntar oss att ni ska följa den”.

Av förklarliga skäl har detta gjort EU rasande.

Det allvarliga här är inte lagklausulen i sig utan principen att undertecknade avtal måste respekteras.

Om britterna tycker det är ok att bryta mot internationell rätt riskerar det att innebära total anarki när det gäller umgänget mellan nationer. Hela det rättsliga kitt som växt fram genom årtionden och reglerat umgänget mellan nationer riskerar att spricka om respekten för ingångna avtal inte längre finns där.

Det är därför Boris Johnson är så farlig.

Han sätter stora värden för mänskligheten på spel för att nå en taktisk fördel i förhandlingarna om ett framtida handelsavtal med EU.

Lögnaktigt påstår han dessutom att skälet är att EU vägrar förhandla i god tro trots att det hela tiden varit inte minst han själv som kört in den ena skiftnyckeln efter den andra i förhandlingsmaskineriet.

Men det ser ut som Boris kalkylerat fel.

Foto: TT
Presidentkandidaten Joe Biden har meddelat att Boris Johnson kan glömma tanken på ett separat handelsavtal med USA ifall han äventyrar freden på Nordirland.

Hink med kallt vatten

Alla fem nu levande före detta brittiska premiärministrar, inklusive tre från hans eget konservativa parti (Theresa May, David Cameron och John Major) har gått ut och uppmanat Johnson att dra tillbaka lagförslaget med motiveringen att det skadar tilltron till Storbritannien och landets ställning i världen.

Ovanpå det har den amerikanske presidentkandidaten Joe Biden hällt en hink med kallt vatten över Johnson. Biden har i tydliga ordalag meddelat att Johnson kan glömma varje tanke på ett separat handelsavtal med USA ifall han äventyrar freden på Nordirland.

För det är vad saken ytterst handlar om. Ingen vill se en gräns mellan Irland och Nordirland eftersom det skulle riskera att få fart på oroligheterna igen efter dryga 20 år av fred. Oroande tecken finns redan.

Men någonstans måste det finnas en gräns mellan EU och Storbritannien när de lämnar på riktigt vid årsskiftet. Det är därför britterna gick med på att lägga gränsen i havet mellan Nordirland och Storbritannien. Något Johnson nu inte vill kännas vid.
Blir Joe Biden vald till USA:s president i november kan det bli väldigt kostsamt för Johnson vars popularitet i opinionsmätningarna redan rasat på grund av han skakiga hantering av coronakrisen.

Utan ett handelsavtal med varken EU eller USA blir det svårt för britterna att stämma upp i "Rule Britannia" med någon form av självförtroende.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE