Ett magplask av utrikesministern

Ann Linde bröt mot politikens första budord

Första budordet för en politiker som inte vill hamna i onödigt trubbel är: Du ska inte tala om sådant som du inte känner till.

Men det gjorde utrikesminister Ann Linde (S) och därför sitter hon nu i klistret.

Inte alla uppmärksammade intervjun med utrikesministern i tyska Deutsche Welles program ”Conflict Zone” eftersom den sändes i torsdags, dagen före midsommarafton då svenska folket nog valde att bära in sill och gräddfil i köket inför den stundande högtiden.

Intervjun handlade om coronakrisen, Sveriges vägval och de många avlidna i Sverige. I dag har över 5 000 personer avlidit i covid-19. Det är mer än i våra nordiska grannländer – tillsammans.

Men Linde hävdade i intervjun att internationella jämförelser inte låter sig göras eftersom det inte handlar om VM.

På sätt och vis kan man hålla med Ann Linde på den punkten. Länderna mäter dödligheten i covid-19 på mycket olika sätt, jämförelser i detalj är i dag inte möjliga att göra. Om man inte nöjer sig med att konstatera hur hög dödligheten varit i år jämfört med förra året. Det ger i alla fall en ungefärlig bild.

Men den del av intervjun som väckte mest uppmärksamhet handlade om att det är så många som dött på äldreboendena, vilket Linde kallade för ”olyckligt”. Ett i sammanhanget ganska svalt ordval, måste man säga.

Men det som väckt allra mest uppmärksamhet är Lindes uttalande om att problemen var störst i den privata äldreomsorgen och att många av de anställda gått till jobbet fast de var sjuka.

Att fler skulle ha dött i de privat drivna äldreboendena har jag inte hittat några bevis för eller rapporter om. I Region Stockholm, där flest äldre dött, är knappt 51 procent av boendena i privat regi.

Att människor i äldrevården skulle gått till jobbet fast de var sjuka har jag inte heller hittat något som talar för. Däremot att fler timanställda, vilka ökar under alla sjukdomsperioder liksom under coronan, leder till ökad smittspridning. Det säger sig självt. Ju fler som rör sig i närheten av andra personer desto fler smittas. Det är därför vi ska hålla avstånd (vilket dock är svårt i vården).

Upprördheten var enorm på främst Twitter men också på andra sociala medieplattformar. 5 000 inlägg på Twitter kan betraktas som en storm och i så fall var det storm.

Kritiken mot Linde fick dock en ny måltavla då de som tyckte hon satt ett nytt bottenrekord kastade sig över public service, Sveriges Radio och SVT, för att de inte tog upp utrikesministerns genomusla uttalanden. Politiskt betingade dimridåer, hojtade de.

Med all respekt, det finns inget som säger att någon överhuvudtaget måste göra någonting för att det står på Twitter. Man kan fullkomligt strunta i det.

Det hindrar inte att utrikesminister Ann Linde gjort ett magplask. Hon uttalade sig om något hon rimligen inte vet. Det ska man aldrig göra och särskilt inte om man sitter i regeringen.

Utrikesminister Ann Linde (S) är i blåsväder efter en tysk tv-intervju.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.