Är Sverige fullt av småpåvar?

Ett antal viktiga beslut under coronapandemin har inte omsatts i praktisk handling.

Sverige har inte lyckats skydda de äldre. Trots att regeringen beordrat en rejält utökad testning så händer ingenting.

Varför?

Är landet fullt av småpåvar som tycker att dom bestämmer och vet bäst?

Coronapandemin har visat att den svenska förvaltningsmodellen inte alltid är den mest lämpade för att besegra ett smittsamt virus.

Väldigt tidigt i pandemin beslöt både regeringen och folkhälsomyndigheten att det absolut viktigaste var att skydda de äldre mot smittan. Detta budskap hamrades in men fick uppenbarligen inte de som skulle utföra jobbet i praktiken att ta det till sig.

Chefer på olika nivåer bestämde att skyddsutrustning inte behövde användas, att det var ok att vårda covidsjuka på samma äldreboenden där friska äldre vistades och att det inte fanns någon anledning att skärpa hygienrutinerna eller se till att dessa efterlevdes.

Kort sagt ryckte man på axlarna åt vad Folkhälsomyndigheten och regeringen hade sagt om vikten av att skydda de äldre eller saknade resurser att utföra uppgiften. Det varierar från kommun till kommun. Det finns de som gjort ett bra jobb.

Just nu har vi en liknande situation när det gäller testningen för att se om man har covid-19 eller för att se om man har haft antikroppar.

Ett tält för provtagning vid Helsingborgs lasarett.

Regeringen har gång på gång betonat vikten av att testningen kommer igång på allvar. Målet är 100 000 tester i veckan. Mer än en månad efter att målet uttalats är vi inte ens i närheten. Sverige stampar runt 30 000 tester i veckan.

Att målet nu överges kan inte ses som annat än ett kvitto på misslyckandet.

I början var problemet att det inte fanns tillräckligt med reagensvätska eller topspinnar. Sedan hette det att det inte fanns labkapacitet. Nu när detta finns på plats så kommer nya invändningar från diverse chefer på regionnivå. Det påstås vara så otroligt komplicerat att bygga upp en logistik för att se till att de som blivit testade får svar och råd hur de ska tolka svaret.

Ta hjälp

Kanske skulle man ta hjälp av de privata firmor som uppenbarligen klarar det?

Regeringen lovar stå för sjukvårdens alla kostnader i samband med provtagningen men inte ens det verkar hjälpa.

En flaskhals påstås vara att transportera provsvaren från stället där de tas till labbet.

Man häpnar.

Varför inte skriva korttidskontrakt med säkerhetsföretag, budfirmor eller några av alla de taxichaufförer som inte längre har några körningar? Hur svårt kan det vara?

Regeringen har gått så långt som att man tillsatt en särskild testkoordinator. Utan att hon fått fart på testningen.

Är problemet helt enkelt att det sitter en massa småpåvar runtom i landet och pinkar revir istället för att samarbeta? Som ogillar att någon säger åt dem vad de ska göra och tycker att de själva vet bäst?

Jag börjar luta åt det.

I en intervju i Sveriges Radio var det ett regionråd som tyckte det var för mycket fokus på testningen.

Scilifelab i Karolinska institutet har kapacitet att analysera 5000 prover om dygnet. Här packas och märks proverna upp.

Systemfel måste fixas

Om nu både regeringen och Folkhälsomyndigheten i ett nationellt nödläge säger att vi måste testa mycket mer är det inte då regionrådets jobb att se till att det blir verklighet snarare än att torgföra en avvikande åsikt? Ska vi ha diskussionsklubb i några månader innan det händer något?

Jag är inte ute efter att hänga någon enskild person men här finns uppenbarligen ett systemfel som snarast behöver åtgärdas.

Vi har en extremt allvarlig situation där de svenska dödstalen i covid-19 tillhör de högsta i världen bland annat därför att ansvariga inte lyckats skydda de äldre från smitta vilket var en uttalad högsta prioritet.

Avgörande för att nu kunna öppna upp samhället helt är att testningen utökas kraftigt. Det är alla länder eniga om. Vi måste få reda på vilka som bär på smittan på äldreboenden, både bland personal och gamla, på sjukhusen, bland busschaufförerna och andra samhällsviktiga yrken.

Bara då går det att smittspåra, isolera och bryta smittkedjan.

På sjukhuset i norska Ullevål testar man 300 personer ur personalen varje dag med det här testet.

Ta lärdom av grannarna

Men de också viktigt att veta vilka som haft covid-19 och sannolikt kan gå tillbaka till sina jobb utan att vara en risk för andra.

Det känns otroligt frustrerande att detta fler månader in i pandemin inte går att uppnå därför att byråkrati och oförmåga att hitta kreativa lösningar på i grunden små praktiska problem sätter stopp. Hur ska vi få kontroll på smittspridningen om vi inte testar maximalt?

Se på andra demokratier som Sydkorea, Singapore, och Tyskland som genomfört långt fler tester per capita än Sverige och också lyckats kontrollera smittan mycket bättre.

Samtliga nordiska länder testar fler än Sverige. Samtliga har lägre dödstal.

När Sverige misslyckas på två så centrala punkter som att skydda de äldre och öka testningen måste stor kraft läggas på att ta reda på varför.

Kanske dags att lägga prestigen åt sidan och ta lärdom av andra länder?

Coronatestet kan göras med ett enkelt blodprov.