Varning för alla siffror – tro dem inte

Politiska budskap med siffror är nästan alltid fel

Politiker anklagas ofta för siffertrixande.

Tyvärr är det ofta sant.

En stark rekommendation: Ta alla siffror med en stor nypa salt.

Politiska budskap, särskilt i valtider, kryddas ofta med siffror. Detta för att understryka allvaret i budskapet.

Antingen kan det vara ett löfte om hur mycket som ska landa i hushållens plånböcker. Eller för att varna för en samhällsutveckling som partiet anser är särskilt alarmerande.

Under torsdagskvällen frågades SD-ledaren Jimmie Åkesson ut i SVT:s traditionella partiledarutfrågningar. I sitt sommartal för ett par veckor sedan påstod han att Sverige går mot en rekordinvandring i år.

Vad det visade sig handla om är att det enligt prognoserna kommer att beviljas 97 500 uppehållstillstånd under 2022.

Men enbart en blygsam andel av dem gällde, enligt SVT, dem som Åkesson helst vill håller sig borta från Sverige – asylsökande och anhöriginvandrare.

Många av uppehållstillstånden gäller däremot dem som SD-ledaren påstår sig uppskatta. Nämligen arbetskraftsinvandrare som kommer till Sverige, försörjer sig själva och assimileras. 40 000, knappt hälften av de 97 000, kommer från Ukraina. Enligt nuvarande regler får de stanna i högst två år och välkomnas dessutom varmt av Sverigedemokraterna.

Åkessons utsaga i sommartalet är typiskt för det politiska siffertrixandet. Till del sant, men den bild man får är inte korrekt. Han ville att åhörarna skulle tro att skulle komma 97 000 personer som krävde heltidsomsorg i oändlig tid. Inte att han säger ”välkomna hit” till en stor andel av dem.

När Moderatledaren Ulf Kristersson tidigare frågades ut i SVT återkom hans ofta använda uttalande om utlandsfödda.

När Moderatledaren Ulf Kristersson tidigare frågades ut i SVT återkom hans ofta använda uttalande om att 700 000 personer födda utomlands, alltså även de som kommer från de skandinaviska länderna, inte kan försörja sig själva. Deras barn ser aldrig sina föräldrar gå till jobbet, brukar Kristersson säga.

När SVT granskat siffran visade det sig vara lite si och så med relevansen. Bland annat räknades studenter och föräldralediga in i siffran.

Även i den svenskfödda delen av befolkningen kan det vara svårt att försörja sig på studielån och föräldrapeng utan bostadsbidrag eller andra tillskott till hushållskassan. Och de går ju definitivt inte till jobbet, som förebilder för sina barn, i alla fall inte just då.

Kristersson hade, precis som Åkesson, svårt att ta sig ur siffergarnet. Han kunde inte ens redovisa exakt var uppgifterna kom ifrån.

”Dadgostar sade först att en miljon garantipensionärer skulle få en tusenlapp extra i månaden. Skattefritt.”

Kristersson och Åkesson är verkligen inte ensamma om att svänga sig med siffror som inte tål närmare inspektion.

Vänsterpartiet tänkte inte medverka till att Magdalena Andersson blev statsminister i november förra året utan att få rejält betalt.

Det område som Nooshi Dadgostar och hennes partikamrater till sist landade på var pensioner.

Dadgostar sade först att en miljon garantipensionärer skulle få en tusenlapp extra i månaden. Skattefritt. När uppgörelsen var färdigförhandlad i slutet av januari var beskedet att det handlade om upp till en tusenlapp för en halv miljon garantipensionärer. Skattefritt.

Vad det till sist landat på är en höjning av garantipensionen med tusen kronor. Före skatt. Plus höjt bostadsbidrag.

Det förslag som S, V och MP var överens om godkändes inte av riksdagen.

Det här är, som ni förstår, bara ett axplock. Alla partier knådar till siffror så det passar deras syften. En allmän varning är på sin plats.

Siffror kan förefalla exakta. Men tro dem inte. De innehåller oftast något lurt.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.