Därför ger Biden grönt ljus för robotar mot Ryssland
President Joe Biden har hela tiden varit orolig för att provocera Ryssland och utvidga kriget.
Men med bara två månader kvar i Vita huset har han fattat ett beslut som kan hjälpa Ukraina att förbättra sin förhandlingsposition inför att Donald Trump tar över.
Trots Putins hot om motåtgärder.
På många sätt kommer USA:s klartecken att använda amerikanska vapen för att skjuta mot mål långt inne i Ryssland för sent. Precis som hjälpen från väst hela tiden varit steget efter utvecklingen i kriget.
Biden har ända sedan dag ett varnat för att konflikten kan utvecklas till ett tredje världskrig om det blir en direktkonfrontation mellan USA och Ryssland.
Genom att Biden i elfte timmen ger Ukraina klartecken att använda det amerikanska robotsystemet Atacms mot mål långt inne i Ryssland så tas ytterligare ett steg i den riktningen.
PLUS: Läckorna avslöjar Trumps plan: Så ska kriget ta slut
Eftersom varken USA eller Ukraina officiellt ger några besked om hur vapnen får användas går det bara att luta sig mot uppgifterna i amerikanska medier som säger att tanken i första hand är att Ukraina ska använda robotarna för att stoppa den ryska offensiven att ta tillbaka de områden i Kurskregionen som Ukraina ockuperat.
För Ukraina är det extra viktigt att kunna hålla denna del av ryskt territorium nu när Donald Trump tar över som president i slutet av januari.
Kursk är landets främsta förhandlingskort mot Ryssland om Trump gör allvar av sina planer på att tvinga parterna till förhandlingar för att få slut på kriget.
Joe Biden har uppenbarligen våndats en längre tid över beslutet. Ukraina har länge tryckt på för att få använda Atacms för att skjuta mot de ryska baser och vapendepåer som används för att attackera Ukraina.
Men Biden har vägrat av rädsla för att USA ska bli mer direkt indraget i en militär konfrontation mot Ryssland.
Han har också sagt nej till propåer från Frankrike och Storbritannien som har amerikanska komponenter i de långskjutande robotar som man försett Ukraina med.
Ukraina har haft vapnen men inte kunnat använda dem fullt ut för att försvara sig trots att Ryssland varje vecka attackerar bostäder, skolor, sjukhus och el-anläggningar i Ukraina med stort lidande för civilbefolkningen som följd.
Om man ska gå på vad amerikanska medier uppger är det fortfarande inte fritt fram för Ukraina att använda vapnen som man vill men en del av restriktionerna hävs.
Sannolikt finns det flera anledningar till att Biden ändrat sig.
Ryssland har fått hjälp av 10 000 soldater från Nordkorea som nu ska sättas in i striderna för att ta tillbaka Kursk. Biden anser att det är en oacceptabel upptrappning från Putins sida och vill varna Nordkorea för att skicka fler soldater.
Biden tänker på sitt eftermäle. Han har bara två månader kvar som president. Han vill gärna bli ihågkommen som den som gav Ukraina chansen att försvara sig mot Rysslands angreppskrig. Även om många tycker det är för lite och för sent så hoppas Biden att hans klartecken ska göra att Ukraina kan fortsätta hålla Kursk tills Trump tar över.
Beslutet behöver inte få den upptrappande effekt som Biden hittills fruktat eftersom det är sannolikt att Trump kommer att dra tillbaka godkännandet när han tillträder.
Man kan också se Bidens beslut som ett svar på gårdagens mycket omfattande ryska attacker mot Ukraina. De kom bara några dagar efter att Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ringt Putin och uppmanat denne att dra tillbaka de ryska trupperna.
Det ryska raketregnet är en signal om att Putin vill projicera styrka inför det kommande maktskiftet i USA.
Donald Trump lovade i valrörelsen att han skulle få slut på kriget på 24 timmar. Då måste han tvinga både Ryssland och Ukraina till förhandlingsbordet.
Putin hoppas att det ska innebära att Trump tvingar Ukraina att ge upp de områden som Ryssland hittills erövrat. Men han vill också visa Trump att Ryssland inte är berett att backa.
I samtalet med Scholz hävdade Putin att alla eventuella förhandlingar måste utgå från ”nya territoriella realiteter” på marken.
Putin har tidigare hotat med ett snabbt svar om Biden ger Ukraina klartecken. Utan att precisera närmare. Ryska parlamentariker varnar för att det kan vara inledningen på ett tredje världskrig.
Men liknande tongångar har hörts tidigare från Ryssland utan att någonting har hänt.
Scholz har fått mycket kritik för att han bröt mot det kollektiva västs beslut att isolera och bojkotta Putin.
Scholz hade dock i förväg informerat president Biden och en del EU-ledare om det planerade samtalet. Alla inser att spelplanen snart helt kan ritas om beroende på vilka beslut Trump fattar.
Ingen vet säkert hur Trumps fredsplan för Ukraina ser ut men många fruktar att den tar betydligt större hänsyn till ryska intressen än till Ukrainas.
Inte minst fruktar Europa att Trump ska göra allvar av sitt hot att kraftigt minska eller helt dra in stödet till Ukraina.
Om det sker kommer Bidens sista-minuten-hjälp till Ukraina troligen inte att spela någon större roll.